قیمت هر دانه تخممرغ در فروشگاههای تهران در حالی از مرز ۵ هزار تومان عبور کرد که به گفته برخی مغازهداران، احتمال کمشدن میزان توزیع آن طی روزهای آینده نیز وجود دارد.
افزایش قیمت تخممرغ شرایطی در بازار ایران پیدا کرده است که حتی در فاصله نوشتن تا انتشار خبر گرانی آن، احتمال بیشتر شدن قیمت وجود دارد.
روزنامه شرق روز سهشنبه ۲۱ شهریورماه سال ۱۴۰۲ در گزارشی با موضوع گرانی روزهای اخیر مواد خوراکی در ایران قیمت تخممرغ را در حالی هر دانه ۴ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام کرد که زمان انتشار این گزارش تخممرغ طی ۲۴ ساعت بازهم افزایش قیمت را شاهد بود و به ۵ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.
ستاد تنظیم بازار هم در حالی قیمت هر کیلو تخممرغ را ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام کرده است که به گفته رئیس هیئتمدیره اتحادیه مرغداران میهن: «هر کیلو تخممرغ درب واحدهای تولیدی ۳۶ هزار تومان فروخته میشود که برای تولیدکنندگان مصداق ضرردهی محسوب میشود».
هرچند همین نرخ مصوب نیز در فروشگاههای سطح شهر رعایت نشده تا این کالا پیشتاز رشد قیمت کالاهای خوراکی در روزهای گذشته باشد.
اما تخممرغ تنها کالای خوراکی گرانشده نیست و قیمت گوشت و مرغ نیز با وجود ادعای دولت مبنی بر تلاش برای توزیع گسترده این دو کالا در فروشگاههای زنجیرهای با نرخ مصوب دولتی، همچنان روند صعودی را طی میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روزنامه شرق قیمت هر کیلو گوشت سردست گوسفندی را ۵۷۳ هزار تومان، هر کیلو ران گوسفندی را ۵۷۴ هزار تومان و هر کیلو راسته با استخوان گوسفندی را ۴۱۰ هزار تومان اعلام کرده و در مورد قیمت مرغ نیز مدعی شده است بستههای ۹۰۰ گرمی بال مرغ ۱۰۲ هزار تومان، ران مرغ ۱۱۶ هزار تومان و سینه مرغ ۱۳۰.۵۰۰ تومان قیمت دارد.
اصرار فروشندگان به بستهبندی مرغ بهصورت قطعهشده در حالی صورت میگیرد که اردیبهشت سال ۱۴۰۲ رئیس جهاد کشاورزی استان تهران اعلام کرده بود: «در برخی فروشگاهها شاهد قطعهبندی مرغ هستیم که این مسئله تخلف است و قطعهبندی نباید انجام شود.»
دستوری که به نظر میرسد فروشندگان آن را رعایت نکردند و شهروندان در هنگام مراجعه به فروشگاههای سطح شهر و فروشگاههای زنجیرهای با بستههای قطعهشده مرغ مواجه میشوند که قیمت تمامشده آنها از قیمت مرغ کامل گرانتر میشود.
از دیگر کالاهایی که طی ماههای اخیر رشد قیمت بالایی را شاهد بوده است، کنسرو تن ماهی است که طی یک سال گذشته از میانگین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان به حداقل ۸۰ هزار تومان برای سادهترین انواع آن رسیده است.
در میان اقلام خوراکی در کنار تنماهی و تخممرغ، قند نیز طی هفتههای اخیر رشد روزبهروز را شاهد بوده و از مرز هر کیلو ۴۸ هزار تومان عبور کرده است.
قیمت برخی محصولات لبنی نیز نسبت به دو ماه گذشته افزایش یافته است و هر کیلوگرم پنیر لیقوان در بازار با قیمت ۳۶۷ هزار تومان به نظر میرسد قصد رسیدن به قیمت هر کیلو گوشت را دارد. ماست دبهای نیز با وزن ۹۰۰ گرم در برخی برندها به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است. قیمتهایی که هنوز رضایت شرکتهای تولیدکننده لبنیات را تامین نکرده و این تولیدکنندگان کماکان مدعیاند که افزایش قیمتها ناکافی است.
اما دولت تنها وعده کنترل قیمتها را میدهد و در مورد برخی اقلام مانند گوشت قرمز تلاش میکند سناریو توزیع مرغ منجمد با قیمت مصوب را در فروشگاههای زنجیرهای تکرار کند.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی از توزیع روزانه ۲۰۰ تن گوشت گرم گوسفندی و گوساله در تهران بهقصد کاهش قیمت خبر داد و گفت: «این محصول با قیمتهای مصوب در میدان بهمن، فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و ترهبار تهران عرضه میشود.»
این شیوه هرچند در ابتدای سال جاری در مورد توزیع مرغ منجمد توانست برای مدت کوتاهی مانع رشد قیمت مرغ شود، اما بهدلیل ناتوانی از تامین میزان نیاز روزانه تمامی فروشگاهها پس از مدتی شکست خورد و شهروندان در هنگام مراجعه به برخی از فروشگاههای زنجیرهای بهجای مرغ منجمد دولتی با قفسههای خالی روبرو میشدند. اتفاقی که اگر در مورد گوشت دولتی نیز رخ دهد بار دیگر شوک افزایش قیمت گوشت همانند مرغ اتفاق خواهد افتاد.
بازار اقلام خوراکی در دو سال گذشته هرگز رنگ آرامش ندیده و به همین دلیل، تورم در گروه اقلام خوراکی یکی از عوامل شکست سیاست کنترل تورمی دولت رئیسی بوده است. این در حالی است که به طور معمول، نیمه دوم سال قیمت اقلام خوراکی در ایران افزایش مییابد و مشخص نیست در آستانه آغاز پاییز چه سرنوشتی در انتظار قیمت کالاهای خوراکی و بهتبع آن سفرههای بحرانزده مردم خواهد بود.