افزایش بازداشت فعالان، معترضان و هنرمندان از ترس تداوم خیزش سراسری

در پی اعتراضات ضدحکومتی در دست‌کم ۲۲ شهر ایران، موج تازه‌ای از بازداشت خانواده‌های دادخواه، هنرمندان و شهروندان معترض به راه افتاده است

بازداشت شهروندان، فعالین سیاسی و مدنی و هنرمندان همزمان با سالگرد کشته شدن مهسا امینی و شروع خیزش سراسری، شدت بیشتری یافت. از صبح روز شنبه موج جدید بازداشت‌ها آغاز شد و تا روز یکشنبه ۲۶ شهریور نیز ادامه یافت. خبرهای غیررسمی حاکی از بازداشت صدها نفر از شهروندان در سراسر ایران است که تا کنون اسامی و جزئیاتی از بازداشت بسیاری از این افراد منتشر نشده است.

هه‎‌نگاو در گزارش‌هایی از بازداشت شهروندان در شهرهای کردنشین خبر داد. بر این اساس دست کم هشت شهروند کرد بازداشت شده‌اند. سیروان حسنی، ۴٠ و اهل سقز در خیابان شهرک دانشگاه این شهر توسط نیروهای حکومتی همراه با خشونت بازداشت شد. فرزاد رحمتی دیگر شهروند اهل سقز، نیز روز شنبه ۲۵ توسط نیروهای حکومتی در یکی از خیابان‌های این شهر بازداشت شده و سرنوشت و محل نگهداریش نامعلوم است.

یک نوجوان به نام کاوان رضایی، ۱۵ ساله اهل سنندج، محمدباقر مرادیان و بابک ذوالفقاری، دو شهروند اهل اسلام‌آباد غرب، بختیار نظری، عکاس و فیلمبردار اهل مریوان، رحیم عزیزی، اهل جوانرود و فرزاد رحمتی اهل شهر سقز توسط نیروهای حکومتی بازداشت شدند.

هه‌نگاو همچنین گزارش داد که ٩ شهروند در شهرهای گرگان، فسا، بجنورد، زاهدان، زنجان و قشم توسط نیروهای حکومتی بازداشت شدند.

نیما صفار، شاعر و نویسنده، مانی صفار و مجید کلاته، شهروندان ساکن گرگان توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در منزل شخصی نیما صفار بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد حکومتی منتقل شدند. همچنین، سجاد زارع، زندانی سیاسی سابق، توسط نیروهای اداره اطلاعات در شیراز بازداشت و به بازداشتگاه اداره این نهاد حکومتی در شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شد.

علاوه بر این افراد، محمد معینی، وبلاگ‌نویس ساکن زنجان، سعید فتحی‌پور، ٣٦ ساله و اهل فسا، محمود صفدری، معلم بازنشسته، از اعضای سازمان معلمان ایران و ساکن بجنورد، علی حیدر عالیزهی، شهروند ٣٠ ساله بلوچ اهل زاهدان و نادر سفاری، روحانی اهل سنت و از اساتید مدرسه علوم دینی اهل سنت شیخ ضیائی بندرعباس نیز در میان بازداشت‌شدگان قرار دارند.

همچنین روز یکشنبه اعلام شد که فهیمه مرادی، مادر یلدا آقافضلی، از جانباختگان خیزش سراسری ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. به گزارش هرانا تاکنون از دلایل بازداشت و محل نگهداری وی اطلاعی حاصل نشده است.

وحید آنلاین با انتشار تصاویری اعلام کرد که تمام افرادی را که حد فاصل میدان انقلاب تا آزادی بازداشت شده‌اند، به ستاد فرماندهی نیروی انتظامی واقع در محله افسریه برده شدند. یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتشار تصویری از محل حضور خانواده‌ها در بیرون از این بازداشتگاه، مدعی شد که تعداد بازداشت شدگان حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ نفر است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دور جدید بازداشت هنرمندان

از میان هنرمندان ابتدا خبر بازداشت هانیه توسلی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. طناز توسلی، خواهر بازیگر شناخته‌شده سینما، هانیه توسلی، در نخستین ساعات بامداد یکشنبه، ۲۶ شهریورماه، در بخش روایتگر حساب اینستاگرام خود نوشت که خواهرش را در ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه شب در منزل شخصی‌اش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرده‌اند.

لیلا نقدی پری از فعالان حوزه سینما و عضو هیئت مدیره انجمن طراحان فیلم سینمای ایران، روز شنبه در جریان اعتراضات سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس دستگیر شد. از محل بازداشت و سرنوشت او هیچ اطلاعی در دست نیست. لیلا نقدی پری سال گذشته هم به دلیل انتشار ویدئویی در حمایت از خیزش سراسری، چند بار احضار شده بود.

منابع مطلع در تهران به ایندیپندنت فارسی خبر دادند که علی نورانی، کارگردان، بازیگر و نویسنده تئاتر، شامگاه ۲۵ شهریور و همزمان با سالگرد خیزش سراسری ایرانیان، به دلیل انتقاد از نظام جمهوری اسلامی بازداشت شده است.

بر اساس این گزارش، ماموران امنیتی با حمله به منزل شخصی این هنرمند، ضمن ضبط وسایل شخصی و تلفن همراه، علی نورانی را به‌صورت خشن بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. از وضعیت سلامتی، نهاد بازداشت‌کننده و اتهامات درج‌شده در پرونده علی نورانی خبری در دست نیست.

رسانه‌های حکومتی از بازداشت ۵۵ نفر در سراسر ایران خبر دادند

رسانه‌های رسمی در ایران مجموعا از بازداشت ۵۳ نفر از شهروندان در جریان سالگرد مهسا امینی خبر دادند. سید جواد هاشمی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد که ۱۵ نفر از معترضان در شهر دهدشت بازداشت شده‌اند. هاشمی در گفتگو با ایرنا اعلام کرد که «۱۵ نفر از اغتشاشگران که در شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه باعث اخلال در نظم عمومی شده بودند، دستگیر شدند». به گفته معاون استانداری کهگیلویه و بویراحمد این افراد در جریان اعتراضات سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی بازداشت شده‌اند. او همچنین مدعی شد برخی دیگر از «عوامل اغتشاش» نیز متواری هستند.

هاشمی گفت: «در پی سالگرد مرگ مهسا امینی از ساعت ۲۱:۱۵ امشب تعداد اندکی از اغتشاشگران به صورت هدایت شده با حضور در چهارراهی واقع در خیابان مفتح شمالی شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه با سنگ اندازی و پرتاب نارنجک دستی باعث اخلال در نظم عمومی شدند.»

اداره اطلاعات شهرستان بویین زهرا نیز خبر از بازداشت 6 نفر از معترضان خبر داد. تسنیم گزارش داد که این افراد «از عوامل ایجاد اغتشاش و خرابکاری» بوده‌اند و پیش از برگزاری اعتراضات در این شهر بازداشت شده‌اند.

روابط عمومی سپاه البرز نیز از بازداشت یک فرد دو تابعیتی در کرج خبر داد. این فرد سازمان اطلاعات سپاه پاسداران اعلام کرد که این فرد دو تابعیتی «در پی تلاش برای ساماندهی اغتشاش و خرابکاری» دستگیر شده است. سپاه بدون نام بردن از هویت این فرد اعلام کرد که او با خود «چندین گوشی هوشمند، سیم کارت و دلار» همراه داشته است.

سازمان اطلاعات سپاه فجر فارس نیز خبر داد یک گروه را که اقدام به شعارنویسی در شهر مرودشت کرده بودند را بازداشت کرده است. خبرگزاری مهر مدعی شده است که این گروه «با هدایت تبلیغات و شعارنویسی گسترده در شهرستان مرودشت، درصدد تحریک مردم به اعتراض بودند، دستگیر شدند». این خبرگزاری هیچ اطلاعی در مورد هویت این افراد و تعداد دقیق بازداشت شدگان ارائه نکرده است.

ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی نیز گزارش داد که یک نفر نیز به علت صدور فراخوان در سرپل ذهاب بازداشت شده است. امیر فیضی، دادستان عمومی و انقلاب سرپل‌ذهاب با اعلام این خبر بدون ذکر هویت این شهروند معترض گفت: «شخص دستگیر شده از عاملان دعوت و تحریک مردم برای تجمع‌های غیر قانونی و اغتشاش در شهرستان بوده که در راستای حفظ نظم و امنیت عمومی جامعه و مقابله با هرگونه رفتارهای هنجارشکنانه دستگیر شده است.»

از سوی دیگر معاون استاندار کردستان در گفتگو با روزنامه جام‌جم نیز مدعی خنثی شدن طرح ترور پدر مهسا امینی در سقز شد.

معاون استاندار کردستان مدعی شد که چند نفر از اعضای «گروهک‌های تروریستی که می خواستند در مسیر آرامستان آیچی، امجد امینی، پدر مهسا امینی را ترور کنند با هوشیاری نیروهای امنیتی دستگیر و این طرح خنثی شد.»

رمضانی مدعی‎ست که از این افراد تعداد قابل توجهی سلاح و مهمات کشف و ضبط شده است. او در ادامه گفت: «از این تیم ۴ نفره ۳ اسلحه کلاش، کلت، سلاح شکاری ساچمه‌زنی، ۲ دست لباس نیروهای نظامی و تعدادی اسلحه سرد به‌دست آمده است.»

مهدی رمضانی در حالی که اعلام کرد که این افراد در شهرهای بانه و مریوان بازداشت شده‌اند، مدعی‌ست که آن‌ها قصد ترور امجد امینی در سقز را داشتند.

رحیم جهانبخش، فرمانده انتظامی آذربایجان غربی نیز از بازداشت ۱۴ نفر از فعالین اینستاگرامی مخالف حکومت در این استان خبر داد. او اعلام کرد که تاکنون ۱۳۷ نفر از «تشویش‌کنندگان اذهان عمومی» در فضای مجازی در آذربایجان غربی شناسایی شدند. فرمانده پلیس آذربایجان غربی در ادامه به برخورد با ۸۵ نفر از کاربران اینستاگرام اشاره کرد که به گفته او با انتشار مطالب، تصاویر و فیلم‌های گوناگون «سعی در گمراه کردن افکار عمومی داشته و برخی از آنان تحریک به آشوب را در برنامه خود داشتند». به گفته جهانبخش ۵۲ صفحه اینستاگرامی نیز مسدود و از اینستاگرام به طور کامل حذف شدند.

سازمان اطلاعات فرماندهی نیروی انتظامی اصفهان با صدور اطلاعیه ای یکی از این شهروندان را «لیدر شبکه آشوب‌طلب و برنامه اغتشاشات مرتبط با رسانه‎های معاند» عنوان کرد و در ادامه نوشت: «هچنین ۹ نفر که قصد تخریب اموال دولتی و حمله به اماکن حساس را داشتند، شناسایی و دستگیر شدند.»

سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی خوزستان نیز از بازداشت یک شهروند در هندیجان خبر داد. سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی خوزستان، دلیل بازداشت این شهروند را «نشر فراخوان علیه نظام و دعوت به تجمع» برای اولین سالگرد کشته شدن مهسا امینی عنوان کرده است.

خبرگزاری الف، نیز اعلام کرد که دو شهروند در فیروزکوه بازداشت شدند. فرماندار فیروزکوه در این خصوص گفت: »نیروهای اداره اطلاعات فیروزکوه عوامل فراخوان شعار نویسی و تبلیغ علیه نظام را در یکی از روستاهای این شهرستان در اقدامی غافلگیرانه دستگیر کردند.»