کمی بیشتر از یک سال پس از اینکه ابراهیم رئیسی مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی را به دستگاههای اجرایی ابلاغ کرد، نمایندگان مجلس با لغو این مصوبه تصمیم گرفتند کنکور تا سال ۱۴۰۶ به همان شکلی برگزار شود که تا قبل از سال ۱۴۰۲ برگزار میشد.
خبرگزاری ایسنا گزارش داد نمایندگان مجلس روز سهشنبه ۲۸ شهریور ماده ۲ طرح «اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» را تصویب کردند. بر مبنای این مصوبه، آموزش و پرورش مکلف است زیرساختهای لازم برای اعمال تاثیر قطعی معدل در تعیین تراز و رتبه شرکتکنندگان در آزمون سراسری ۱۴۰۶ و بعد از آن را فراهم کند. در سه سال باقیمانده از این موعد نیز کنکور سراسری به شیوه قبل برگزار میشود.
لغو مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی موافقان و مخالفانی داشت؛ محمدمهدی زاهدی از نمایندگانی بود که در مخالفت با لغو این مصوبه صحبت کرد و مدعی شد به «مصلحت مجلس» نیست که پس از ورود پیدا کردن شورای عالی انقلاب فرهنگی در این موضوع دخالت کند.
ادعای اولویت داشتن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر تصمیم مجلس در حالی مطرح شد که این شورا طبق چارچوب ماموریتیاش اجازه قانونگذاری ندارد و مصوبه کنکوری آن نیز بدعتی بود که مخالفان و منتقدان زیادی داشت.
مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۷ خرداد سال گذشته تصویب شد. با ابلاغ این مصوبه، تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در رتبه آنان تاثیر داشت و آزمون سراسری نیز دو بار در سال برگزار میشد.
بهرغم اینکه کارشناسان آموزش و برخی نمایندگان مجلس این مصوبه را خلاف عدالت آموزشی میدانستند و به آن انتقاد کردند، سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد که این مصوبه باید اجرا شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کارشناسان تاکید کرده بودند که برگزاری دو آزمون در سال و تاثیر قطعی سوابق تحصیلی، فشار مضاعفی به داوطلبان وارد میکند و باعث قدرتمندتر شدن مافیای آموزش میشود؛ چرا که همه دانشآموزان در سراسر ایران در شرایط یکسان و برابر تحصیل نمیکنند.
احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش مجلس هم درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفته بود: «با اجرای این مصوبه طبقات متوسط و فرودست جامعه دیگر هیچ شانسی برای حضور در دانشگاههای درجه ۱ ایران نخواهند داشت درحالی که پیشازاین، حداقل دانشآموزان میتوانستند از دورافتادهترین مناطق ایران شکاف طبقاتی را بشکنند و به دانشگاههای درجه اول راه پیدا کند.»
شورای عالی انقلاب فرهنگی مدعی بود که با این مصوبه گردش مالی موسسههای کنکوری کاهش مییابد و عدالت آموزشی محقق میشود اما اکنون شواهد اثبات میکند که نهتنها گردش مالی موسسههای کنکوری کاهش نیافت بلکه برگزاری دو آزمون در سال رونق آنها را بیشتر کرد.
حالا در شرایطی که داوطلبان کنکور خود را برای دو آزمون در سال آماده کردهاند و به دلیل تاثیر سوابق تحصیلی فشار مضاعفی را متحمل شدهاند، بار دیگر اعلام شده است که کنکور به روال سالهای قبل برگزار میشود.
عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور، که پیشتر گفته بود مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی «لازمالاجرا» است، به این موضوع اشاره کرد و گفت که در دو سال گذشته حدود چهار بار بحث تغییر در سنجش و پذیرش دانشجو در کشور طرح شده است؛ در حالی که داوطلبی که میخواهد آزمون سراسری دهد، باید از سه سال قبل از آزمون خود را آماده کند و این تغییرات مکرر به تشویش خاطر داوطلبان منجر خواهد شد.
پورعباس، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا پیشبینی کرده بود که تغییرات مجلس به کنکور سال آینده نرسد اما مصوبه مجلس بر برگزاری آزمون به روال سالهای قبل طی سالهای ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ تاکید دارد. این مصوبه در صورت تایید در شورای نگهبان اجرا میشود.