مولوی امینالله عبید، استاندار طالبان در دایکندی که منطقهای کوهستانی در مرکز افغانستان است، بستگان و اعضای خانواده و دوستان نزدیک و مورد اعتمادش را در راس بیشتر ادارههای دولتی گمارده و از نهادهای کمکرسان بینالمللی که در دایکندی فعالیت میکنند اخاذی میکند.
منابع موثق در دایکندی با ارائه اسناد و شواهد به ایندیپندنت فارسی گفتند که امینالله عبید برخلاف فرمان ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، که گماردن نزدیکان مسئولان ارشد رژیم طالبان را در مسندهای دولتی منع کرده است، اعضای خانوادهشان را در راس مهمترین ادارهها منصوب کرده است.
مولوی امینالله عبید در نوامبر ۲۰۲۱ به سمت استاندار طالبان در دایکندی گمارده شد. در این مدت، او دست به پاکسازی گسترده کارمندان دولت پیشین از ادارههای دولتی زده است. او در مصاحبهای که در دسامبر ۲۰۲۱، چهل روز پس از گمارده شدن در مقام استانداری دایکندی، با رسانه محلی «رادیو نسیم» داشت، گفت افرادی که در ادارههای دولتی گمارده میشوند « نباید مطابق معیارهای دموکراسی باشند، بلکه باید با شریعت سازگار باشند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منابع در دایکندی میگویند که احسانالله علم، رئیس اداره مخابرات، برادرزاده و محافظ پیشین مولوی عبید است و مولوی اقبال، رئیس اداره اقتصاد، خواهرزاده مولوی عبید است. به همین ترتیب، عنایتالله سهار، معاون اداره معارف، از بستگان مولوی عبید، حافظ محب، رئیس اداره سرحدات و قبایل، برادرزن مولوی عبید، قاری ثابت فراهی، رئیس اداره کار و امور اجتماعی، محافظ پیشین و از بستگان مولوی عبید، علی جان عابد، محافظ پیشین مولوی عبید، و ملا عصمتالله کرامت، رئیس اداره توسعه روستاها، دوست نزدیک مولوی عبید از جمله افرادیاند که در ماه اخیر و بر اساس روابط شخصی با مولوی امینالله عبید در این مسندها گمارده شدهاند.
یکی از منابع مطلع افزود که شماری دیگر از فرمانداران و فرماندهان و مسئولان نهادهای دولتی در دایکندی یا از دوستان نزدیک مولوی امینالله عبید هستند یا بر اساس تفاهم بر سر تقسیم درآمدهای غیرقانونی در مسندهای دولتی گمارده شدهاند. همین منبع افزود: «استاندار عبید با گماردن ملا محمدالله اقبال، خواهرزادهاش، به سمت رئیس اداره اقتصاد دایکندی، از نهادهای کمکرسان باجگیری میکند. تا کنون بیش از ۱۷ سازمان داخلی و بینالمللی کمکرسان در دایکندی بهدلیل باجگیریهای مولوی عبید و افرادش فعالیت در این استان را متوقف و در بعضی موارد، پروژههای توسعه و بازسازی را از دایکندی به شهرهای دیگر منتقل کردهاند.»
براساس ادعای منابع، مولوی امینالله عبید و اعضای خانواده و دوستانش که مقامهای کلیدی دولتی را در دایکندی در اختیار دارند از سازمانهای مددرسان بابت همکاری در عملی شدن پروژهها «پول نقد مطالبه میکنند و اگر سازمانی از این کار سرپیچی کند، اجازه فعالیت در دایکندی نمیگیرد.»
دایکندی در مرکز افغانستان قرار دارد و حدود ۹۰ درصد جمعیت آن را هزارهها تشکیل میدهند، اما هیچ هزارهای در راس ادارههای کلیدی و مهم دولتی در دایکندی حضور ندارد. منابع محلی در دایکندی میگویند مولوی امینالله عبید، که پشتون است، این استان هزارهنشین را بهصورت خانوادگی اداره میکند و حتی در برخی موارد، کمکهای بشردوستانه را به دیگر شهرها از جمله فراه، غزنی، میدان وردک، و ارزگان میفرستد.
جریان جلسه رسمی استاندار و مسئولان ارشد طالبان در دایکندی-MDaikundi/X@مولوی عبید در تیر ماه امسال ۵۰ تُن گندم از کمکهای بشردوستانه هند را که به مردم دایکندی اختصاص داده شده بود به بستگان و دوستانش در استانهای فراه و غزنی و میدان وردک فرستاد.
مردم دایکندی بهدلیل فاصله ۴۵۰ کیلومتری این استان با کابل، که بیشتر راه آن هم غیراستاندارد و دشوارگذر است، همواره در تنگنای اقتصادی و فقر شدید قرار دارند. با این حال، در دو سال گذشته و بهدلیل اخاذی مولوی امینالله عبید از سازمانهای مددرسان، دستکم فعالیت ۱۷ سازمان در دایکندی متوقف شده است.
به گفته منابع، در تازهترین مورد، مولوی امینالله عبید یکی از مسئولان سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) را در دفتر کارش کتک زده است. ماموران این سازمان که در حال تحقیق در مورد وضع مردم و کمکهای بشردوستانه و نیازهای ساکنان دایکندی بودند، اکنون اجازه فعالیت در این استان ندارند.
پس از متوقف شدن فعالیت ۱۷ سازمان مددرسان در دایکندی بهدلیل باجگیری و اخاذی استاندار طالبان، شماری از نمایندگان مردم دایکندی در نامهای به اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان خواستار تحقیق و پیگیری این مسئله شدند. در نامه نمایندگان مردم دایکندی آمده است که ساکنان این استان در فقر شدید به سر میبرند و نیاز به کمک دارند.
در این نامه آمده است: «در این اواخر دیده میشود که همه سازمانهایی که در این ولایت فعالیت کمکرسانی داشتند بهدلایل نامعلوم فعالیتشان را متوقف کرده و دفاتر خود را بستهاند.»
نمایندگان دایکندی از مسئولان اداره استخبارات طالبان خواستار تحقیق در مورد علت مسدود شدن فعالیت سازمانهای مددرسان شدند و گفتند که برای رسیدگی به نیازمندان و جلوگیری از فاجعه انسانی، لازم است که فعالیت این سازمانها از سر گرفته شود.
اخیرا رسانههای زیر نظر طالبان فرمانی منسوب به ملا هبتالله آخوندزاده را منتشر کردند که در آن آمده است گماردن اعضای خانواده و نزدیکان مقامهای ارشد این گروه در نهادهای دولتی ممنوع است.
برخلاف این دستور رهبر طالبان، بسیاری از مقامهای این گروه ضمن اخراج کارمندان دولت پیشین، اعضای خانواده و نزدیکان خودشان را در مسندهای دولتی گماردهاند.