نگرانی تاجیکستان از خطر افزایش صدور تروریسم و قاچاق مواد مخدر از افغانستان

امامعلی رحمان گفت که تاجیکستان پس از سال ۲۰۲۱ برای مبارزه با تروریسم اقدام‌های ویژه‌ای در نظر گرفته است

سخنرانی رئیس‌جمهوری تاجیکستان در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحدــ UN

امامعلی رحمان، رئیس‌جمهوری تاجیکستان، می‌گوید که خطر تروریسم و قاچاق مواد مخدر از افغانستان افزایش یافته و کشورش در دو سال گذشته بیش از ۱۰ تن مواد مخدر در مرز با افغانستان کشف و ضبط کرده است. 

رحمان که روز چهارشنبه ۲۹ شهریور در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی می‌کرد، تاکید کرد که به منظور دستیابی به صلح و ثبات پایدار در افغانستان، آغاز یک گفت‌وگوی میان افغان‌ها و ایجاد یک دولت «واقعا فراگیر» الزامی است. 

او در مورد افزایش خطر تروریسم و قاچاق مواد مواد مخدر از افغانستان هشدار داد و افزود: «در زمینه افزایش قاچاق مواد مخدر، مقام‌های تاجیکستان در دو سال گذشته بیش از ۱۰ تن مواد مخدر در مرز با افغانستان کشف و ضبط کردند. علاوه بر مقابله با این تهدید، تاجیکستان پس از سال ۲۰۲۱، برای مبارزه با تروریسم و افراط‌‌گرایی خشونت‌آمیز در چارچوب استراتژی ملی‌اش تا سال ۲۰۲۵ اقدام‌های ویژه‌ای در نظر گرفته است.» 

امامعلی رحمان تصریح کرد که امنیت منطقه به امنیت افغانستان ارتباط دارد و در حال حاضر برای تقویت یکپارچگی منطقه‌ای در آسیای میانه زمان و شرایط مناسب است. رئیس‌جمهوری تاجیکستان گفت: «چنین ابتکاری به فضای پایدار صلح، همکاری، توسعه پایدار و رفاه در منطقه ما کمک خواهد کرد.»

او درباره کمک‌های بشردوستانه به افغانستان هم تاکید کرد که دوشنبه بر تعهدش به ادامه ارائه کمک‌های بشردوستانه برای مردم افغانستان پایبند است و از جامعه بین‌المللی خواستار همکاری در این بخش شد. 

پس از تسلط طالبان بر افغانستان، خطر افزایش تروریسم و تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه امن تروریست‌ها و همچنین افزایش قاچاق مواد مخدر از آن کشور به یکی از نگرانی‌های مهم کشورهای منطقه به‌ویژه همسایگان افغانستان تبدیل شده است. 

هشدارها درباره پیامد سلطه طالبان بر افغانستان برای همسایه‌های این کشور و گسترش جنگ در منطقه پس از بازگشت این گروه به قدرت، در دومین سالگرد فروپاشی دولت جمهوری افغانستان، آشکارتر از پیش شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اکنون گروه‌های مختلف تروریستی که هر کدام اهداف جداگانه‌ای را در منطقه دنبال می‌کند، فعالیت‌هایشان را از افغانستان سازماندهی می‌کنند. 

کمیته امنیت ملی تاجیکستان، اوایل شهریور گزارش داد که سه عضو گروه جماعت انصارالله که از خاک افغانستان وارد آن کشور شده بود، پس از درگیری با نیروهای امنیتی تاجیکستان کشته شده‌اند. تصاویری که تلویزیون دولتی تاجیکستان منتشر کرد، نشان می‌داد که این سه نفر به سلاح‌‌های آمریکایی مجهز بودند و تجهیزات نظامی زیادی از افغانستان به خاک تاجیکستان منتقل کرده بودند.

تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) هم از گروه‌های دیگر تروریستی است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان فعالیتش در آن کشور افزایش یافته است. با افزایش حملات تی‌تی‌پی در خاک پاکستان، مقام‌های پاکستان بارها به طالبان هشدار داده‌اند که نگذارند از خاک افغانستان علیه کشوری استفاده شود. اسلام‌آباد می‌گوید که این حملات از داخل خاک افغانستان برنامه‌ریزی می‌شوند. 

اعضای تحریک طالبان پاکستان دو هفته پیش به سه قرارگاه نظامیان پاکستانی در منطقه چترال حمله کردند. این گروه ادعا کرد که این سه پاسگاه را تصرف کرده و شماری از نیروهای آن‌ها را کشته‌ و برخی دیگر را بازداشت کرده است.

نهادهای امنیتی پاکستان کشته شدن چهار سرباز این کشور را تایید و در ضمن ادعا کردند که ۱۲ عضو تحریک طالبان پاکستانی هم در جریان درگیری‌‎ها کشته شدند.

در کنار افزایش خطر تروریسم از افغانستان، افزایش قاچاق مواد مخدر از خطرات دیگری است که هم‌زمان با تسلط طالبان بر آن کشور، افزایش یافته است. 

در گزارش تازه دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل آمده که میزان مواد مخدر کشف‌شده در کشورهای دیگر که منشا آن‌ها افغانستان بوده، در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال‌های قبل از آن ۱۲ برابر شده است.

بنا بر این گزارش، مواد مخدر تولیدشده در افغانستان در ایران، پاکستان و کشورهای دورتر از جمله فرانسه و استرالیا نیز مشاهده شده‌اند. 

آمارهای دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که میزان مت‌آمفتامین کشف‌شده ساخت افغانستان در کشورهای دیگر در سال ۲۰۱۹ کمتر از ۱۰۰ کیلوگرم بود، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ به دو هزار و ۷۰۰ کیلوگرم رسید.

بیشتر از جهان