رضامراد صحرایی، وزیر آموزشوپرورش، از تغییر گسترده در مدارس ایران با هدف ایجاد «تحول» خبر داد و گفت که امسال با همین هدف ۲۰ هزار مدیر مدرسه تغییر کردهاند. همچنین هفت هزار مدرسه دیگر در مسیر آنچه این مقام دولتی «تحول» خواند، شناسایی شدهاند و قرار است تغییرات مورد نظر تا پایان سال در پنج هزار مدرسه دیگر انجام شود.
جمهوری اسلامی ایران حدود یک دهه پیش با تصویب «سند تحول بنیادین آموزشوپرورش» برای تربیت کودکان و نوجوانان ایرانی همسو با سیاستهای ایدئولوژیک حاکمیت خیز برداشت. برمبنای این سند، دانشآموزان در مدارس ایران باید با مفاهیمی مثل «استکبارستیزی، ایثارگری، دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی و هویت دینی» آشنا و بهعنوان نسلی «ولایتپذیر» تربیت شوند.
مقامهای جمهوری اسلامی بهتناوب اذعان کردهاند که هدف آموزشوپرورش، تربیت «سربازان تمدن نوین اسلامی» است. طی سالهای گذشته نیز محتوای کتابهای درسی مطابق با اهداف سند تحول بنیادین تغییر کرد و افراد زیادی بهعنوان معلم و مربی در آموزشوپرورش استخدام شدند که از فیلتر نهادهای امنیتی عبور کرده بودند. ضمن اینکه شمار زیادی از طلاب حوزههای علمیه نیز با هدف اشتغالزایی برای آنها و شستوشوی مغزی دانشآموزان در مدارس بهکار گرفته شدند.
درحالیکه تصور حکومت این بود که دستکم نیمی از برنامهها و سیاستهایش برای «تربیت سربازان تمدن اسلامی» به ثمر نشستهاند، خیزش سراسری ایرانیان که با مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد جمهوری اسلامی آغاز شد، خط بطلانی بر رویاهای حکومت کشید.
پیوستن هزاران دانشآموز به مردم معترض و برگزاری تجمعهای دانشآموزی، پاره کردن تصاویر خامنهای و خمینی از کتابهای درسی، مقنعههای به آسمان پرتاب شده دانشآموزان دختر در مدارس و خیابانها و دستگیری شمار زیادی از معترضان زیر ۱۸ سال، از این واقعیت پرده برمیداشت که نوجوانان نهتنها کنار حکومت نیستند، بلکه روبروی آن نیز ایستادهاند.
خیز جدید حاکمیت برای سلطه بیشتر بر مدارس و دانشآموزان از همان روزها آغاز شد و پس از آن نیز مقامهای دولتی پیوسته از تغییرات گسترده در کتابهای درسی و گزینش معلمان خبر دادند.
یوسف نوری، وزیر وقت آموزشوپرورش، سال گذشته، گفته بود که طبق دستور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، محتوای ۲۰۰ کتاب درسی تغییر میکند و حالا وزیر فعلی آموزشوپرورش خبر داده است که این تغییرات در بیش از ۵۰ کتاب درسی در سال تحصیلی جدید ایجاد شدهاند.
تغییر کتابهای درسی تا رسیدن به نقطه مطلوب خامنهای در حالی ادامه دارد که همین حالا نیز مرور اجمالی کتابهای درسی آشکار میکند که حکومت ایران برای تضمین بقای خود به شکلی هدفمند، مدارس را به پایگاهی عقیدتی و سیاسی تبدیل کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تبلیغ اهداف انقلاب اسلامی، ولایتمداری و ترویج خرافات، کودک همسری، کار زودهنگام، خشونتطلبی، حجاب و قهرمانسازی از وابستگان حکومت، نابودی اسرائیل و دشمنی با غرب، محتوای غالب کتابهای درسی مدارس در مقاطع مختلف تحصیلی است.
از سخنان وزیر آموزشوپرورش چنین برمیآید که خیز بلند حاکمیت برای نفوذ در میان دانشآموزان، به تغییر کتابهای درسی، استخدام طلاب و گزینش معلمان محدود نیست و این وزارتخانه برنامههای دیگری نیز در این راستا تدارک دیده است که تشکلهای «دانشآموزان هسته سخت انقلابی» از آن جمله است.
رضامراد صحرایی در سخنان اخیر خود از این گروه دانشآموزان خواست که در همکاری با یکدیگر و «کار تشکیلاتی» فعالیتهای «موثر» انجام دهند. او خطاب به اعضای انجمنهای اسلامی دانشآموزان گفت که در مسیر «دفاع از ارزشها»، با سختیهایی روبرو میشوند و در نتیجه باید «صبور» باشند.
آموزشوپرورش در ایران نهادی حاکمیتی است و بهرغم اینکه در چهارچوب قانونی زیرمجموعه دولت است، اما اهداف و سیاستهای کلان آن را رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند. در طول سالهای گذشته سپاه پاسداران تحت عنوان «بسیج دانشآموزی»، به جذب دانشآموزان در مدارس اقدام میکرد و حالا بهنظر میرسد که این نهاد حاکمیتی قصد دارد روی تاثیرگذاری گروه همسالان سرمایهگذاری کند و این ماموریت به «دانشآموزان هسته سخت انقلابی» سپرده شده است.
صحرایی در سخنان اخیر خود به این موضوع اذعان کرد و گفت: «در نظامهای آموزشی، نظام از همآموزی بهترین است.» او از دانشآموزانی که برای این کار مامور شدهاند خواست که زمینه و بستر این کار را فراهم کنند و آن را پیش ببرند.
استفاده از دانشآموزان برای پیشبرد اهداف ایدئولوژیک و سیاسی حاکمیت در حالی است که طبق پیماننامه جهانی حقوق کودک، دولتها نمیتوانند از کودکان بهرهبرداری سیاسی و مذهبی کنند. همچنین براساس این پیماننامه، حکومتها باید حق آزادی بیان و مذهب کودکان را به رسمیت بشناسند و در همه امور منافع عالی آنان را در اولویت قرار دهند.