کرسی نمایندگی افغانستان در هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد خالی است، اما در چهار روز نخست، نام این کشور منزوی و تحت سلطه طالبان در سخنرانیهای بسیاری از رهبران و نمایندگان کشورهای جهان مطرح شد. روسایجمهوری، نخستوزیران و نمایندگان کشورهای آسیایی، بهویژه همسایگان افغانستان، دو نکته کلیدی در مورد این کشور را یادآوری کردند: خطر تروریسم و زنستیزی طالبان.
با این حال، سازمان ملل متحد برای نخستینبار، روز جمعه ۳۱ شهریور (۲۲ سپتامبر)، نشستی را با عنوان « مبارزه با آپارتاید جنسیتی: وضعیت زنان و دختران در افغانستان»، با حضور ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان، و نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، و شماری از مدافعان حقوق بشر برگزار کرد.
در این نشست که شماری از نمایندگان کشورهای مختلف جهان و کارشناسان حقوق بشر نیز حضور داشتند، درباره وضعیت زنان و دختران در افغانستان و آپارتاید جنسیتی حاکم بر این کشور بحث و گفتوگو شد.
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دائم افغانستان در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، در این نشست گفت که خشونت طالبان علیه زنان و دختران، خشونت علیه همه اعضای جامعه و رسیدگی به این بحران، نیازمند توجه جدی جامعه جهانی است.
فایق افزود: «طالبان دو سال است که مردم افغانستان را گروگان گرفتهاند و علیه زنان و دختران آپارتاید جنسیتی اعمال کردهاند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سرپرست نمایندگی دائم افغانستان در سازمان ملل متحد اضافه کرد که تهدید علیه آینده زنان و دختران افغانستان، تهدید علیه ارزشهای مشترک مردم افغانستان و جهان است و این بحران به توجه و اقدام فوری در سطح بینالمللی نیاز دارد.
فایق همچنین با اشاره به تعطیلی مدارس و دانشگاهها به روی دختران و زنان در افغانستان، گفت طالبان با ایجاد مدارس دینی بیشتر برای ترویج اسلام افراطی و شستوشوی مغزی نسل جدید افغانستان تلاش میکنند. او خطاب به جامعه جهانی گفت: «همکاران ما باید بدانند که طالبان برای تعامل قابلاعتماد نیستند.»
نصیراحمد فایق تاکید کرد که جامعه جهانی باید اقدامهایی انجام دهد که طالبان را پاسخگو کند.
نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد در نیویورک- UN web TVعادله راز، سفیر پیشین افغانستان در ایالات متحده، نیز در سخنانی گفت که وضعیت زنان و دختران در افغانستان تنها یک نگرانی نیست، بلکه یک بحران جدی است که به توجه و اقدام فوری نیاز دارد. او افزود که وضعیت حاکم در افغانستان، مصداق واقعی آپارتاید جنسیتی است و زنان افغانستان برای دستیابی به حقوق انسانی خود، به توجه و عمل فوری در سطوح بینالملل نیاز دارند.
میترا مهران، فعال حقوق بشر، در این نشست گفت که طالبان طی دوسال سلطه بر افغانستان، با صدور فرمانهای محدودکننده، وضعیتی مصداق بارز آپارتاید جنسیتی را در این کشور ایجاد کردهاند و این وضعیت باید به رسمیت شناخته شود تا مسیرهای دادخواهی برای زنان افغانستان باز شود.
مهران افزود که طالبان زنان را شهروندان درجه دوم تلقی میکنند و زنان افغانستان بیشتر از کلمهها و بیانیهها، به کمک و حمایت واقعی نیاز دارند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان، در این نشست گفت طالبان محدودیتهایی را که در دهه ۹۰ میلادی بر زنان افغانستان وضع کرده بودند، دوباره اعمال کردند و وضعیت جاری در افغانستان نیازمند توجه جدی است.
بنت افزود: «زنان افغانستان احساس میکنند که جامعه جهانی به آنان خیانت کرده است. آنان میگویند تنها در مورد ما حرف نزنید، بلکه با خود ما حرف بزنید.»
بنت تاکید کرد که زنان افغانستان باید در همه سطوح در گفتوگوها و تصمیمگیریها در مورد سرنوشت خود دخیل باشند، چون آنان نگراناند که حرفشان نادیده گرفته شود.
بنت که تاکنون چندین بار برای تهیه گزارش از وضعیت حقوق بشر در افغانستان، به آن کشور سفر کرده است و اخیرا در ترکیه، آلمان، آمریکا و چند شهر اروپایی با زنان افغان صحبت کرده، گفت: «زنان افغانستان نگراناند که در وضعیت کنونی، طالبان به رسمیت شناخته شوند یا در زمینه عادیسازی وضعیت تلاش صورت گیرد.»
او افزود که با به رسمیت شناختهشدن آزار و اذیت زنان و آپارتاید جنسیتی علیه زنان در افغانستان، مسیر به رسمیت شناختن طالبان در سطح جامعه جهانی مسدود خواهد شد. در همین حال، بنت افزود که بر اساس قوانین بشردوستانه بینالمللی، آزار و اذیت زنان بهعنوان جنایت علیه بشریت توصیف شده است و هرچند آپارتاید جنسیتی هنوز تعریف مشخصی ندارد، اما یکی از انواع خشونت آشکار و اعمال تبعیض بر مبنای جنسیت است.
نماینده امارات متحده عربی در نشست بررسی وضعیت زنان و دختران در افغانستان- UN web TVدر همین حال، نمایندگان برخی کشورها، ازجمله امارات متحده عربی، در این نشست محدودیتهای وضعشده علیه زنان و دختران در افغانستان را محکوم کردند. نماینده امارات متحده عربی گفت که کشورش در زمینه ترویج آموزش و حمایت از زنان و دختران افغان تلاش میکند و تاکنون چندین پروژه در این زمینه اجرا کرده است. نماینده امارات متحده عربی افزود: «تا زمانی که زنان افغان از حقوق اساسی خود برخوردار نشوند و در جامعه سهیم نباشند، صلح و ثبات واقعی در این کشور به دست نمیآید.»