محققان در ترکیه برای اولین بار دریافتند که قرار گرفتن در معرض نور آبی میتواند شروع بلوغ در موشهای صحرایی نر را تسریع کند؛ موضوعی که میتواند حاکی از ارتباط احتمالی بین مشاهده صفحه نمایش دستگاههای هوشمند و رشد اولیه دوران کودکی باشد.
به گزارش نیویورکپست، یک تیم مشترک از دانشگاه غازی و بیمارستان شهر بیلکنت در آنکارا نتایج کارشان را در شصتویکمین نشست سالانه انجمن اروپایی غدد درونریز کودکان در لاهه ارائه کردند.
یافتههای جدید به دنبال مطالعه قبلی آنها در مورد قرار گرفتن در معرض نور آبی در موشهای ماده بود که بلوغ زودرس در آنها هم مشاهده شد.
آیلین کیلینچ اوغورلو، محقق ارشد بیمارستان بیلکنت، گفت: «ما برای اولین بار، بین قرار گرفتن در معرض نور آبی و بلوغ اولیه در موشهای نر یک رابطه مستقیم پیدا کردیم. این نتایج با پژوهش قبلی روی موشهای ماده با آثار مشابه مطابقت دارد، در نتیجه دیدی جامعتر از تاثیر نور آبی بر بلوغ موشهای نر و ماده ارائه میدهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این مطالعه، ۱۸ موش صحرایی نر ۲۱روزه به سه گروه مساوی تقسیم شدند و دو گروه از آنها شش یا ۱۲ ساعت در معرض نور آبی قرار گرفتند، در حالی که گروه سوم یعنی گروه کنترل چرخه روشنایی تاریکی ۱۲ ساعته را بدون قرار گرفتن در معرض نور آبی دستگاهها ادامه دادند.
محققان مشاهده کردند که «اولین نشانههای بلوغ در موشهای نر که در معرض نور آبی قرار گرفتند، در مقایسه با گروه کنترل، به طور قابلتوجهی زودتر اتفاق افتاد.»
اوغورلو تاکید کرد: «این تحقیق روی موشها انجام شده است و نتایج مستقیم را نمیتوان به انسان تعمیم داد. با این حال، این پژوهش پایه تجربی ارائه میدهد تا پیامدهای ناشی از افزایش روزافزون زمان قرار گرفتن در معرض صفحه نمایش در جامعه مدرن بر سلامتی بیشتر بررسی شود.»
او در ادامه افزود: «محققان امیدوارند به پژوهش فعلی در مورد قرار گرفتن موشها در معرض نور آبی ادامه دهند تا آثار طولانیمدت آن بر آسیب دستگاه تولیدمثل و باروری را بهتر درک کنند. در نهایت، این تحقیق میتواند به اقدامهای پیشگیرانه منجر شود و به گفتمان جاری در مورد چگونگی تاثیر سبک زندگی مدرن بر رشد فیزیولوژیکی و سلامتی طولانیمدت کمک کند.»
در دنیایی که حول محور دسترسی به دستگاههای هوشمند میچرخد، کارشناسان در مورد تاثیر این فناوری که اکنون در همه جا وجود دارد و به ویژه تاثیر آن بر جوانان به طور فزایندهای نگراناند.
نور آبی با سرکوب تولید هورمون خواب، یعنی ملاتونین، در ریتم شبانهروزی اختلال ایجاد میکند و به این ترتیب شروع خواب را به تاخیر میاندازد و روزی پرتنش را در پی میآورد.
مشکل خواب بهویژه در نوجوانان به تنشهای تحصیلی و مشکلات عاطفی بیشتر منجر میشود.
نتایج نشان میدهد نوجوانان درباره استفاده از دستگاههای هوشمند به راهکارهای روزانه و مداخلهای بیشتر نیاز دارند.