انفجار در قره‌باغ کوهستانی ۲۰ کشته و ۳۰۰ مجروح به جا گذاشت

بیش از ۱۳ هزار ارمنی ساکن قره‌باغ از بیم انتقام‌جویی و پاکسازی قومی از طریق گذرگاه لاچین‌ به ارمنستان گریختند

شهروندان قره‌باغ کوهستانی از گذرگاه لاچین وارد ارمنستان می‌شوند‌ــ EMMANUEL DUNAND/ AFP

وقوع یک انفجار شدید در یک انبار سوخت در منطقه قره‌باغ کوهستانی دست‌کم ۲۰ کشته به جا گذاشت.

به گزارش رویترز، این انفجار عصر دوشنبه ۲۵ سپتامبر (۳مهر)، در برکادزور واقع در شش کیلومتری استپاناکرت (خان‌کندی)، مرکز قره‌باغ کوهستانی، منطقه موردمناقشه ارمنستان و جمهوری آذربایجان، روی داد و علت آن هنوز اعلام نشده است. در اثر این انفجار ۳۰۰ تن هم مجروح شده‌اند.

گفته می‌شود انفجار هنگامی به‌ وقوع پیوست که ده‌ها نفر برای دریافت سوخت وعده داده‌شده صف کشیده بودند.  

بنا بر اعلام مقام‌های محلی ارمنستان، ۲۹۰ نفر در بیمارستان‌ بستری شده‌اند که حال ده‌ها تن از آنان «بحرانی» گزارش شده است.

ارتش جمهوری آذربایجان هفته گذشته در حمله‌ای سنگین، مقاومت نیروهای جدایی‌طلب قره‌باغ کوهستانی را در هم کوبید و مقام‌های این سرزمین را به پذیرش آتش‌بس وادار کرد. مقام‌های جدایی‌طلب قره‌باغ کوهستانی هم در توافقی به میانجی‌گیری فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه مستقر در منطقه، پذیرفتند سلاح‌هایشان را کنار بگذارند و مذاکره برای الحاق قره‌باغ کوهستانی به جمهوری آذربایجان پس از سه دهه جدایی را آغاز کنند.

در حالی که جمهوری آذربایجان اعلام کرده به رعایت حقوق قوم ارامنه در منطقه موردمناقشه متعهد است، بسیاری از ساکنان محلی از بیم انتقام‌جویی و پاکسازی قومی تصمیم گرفته‌اند خانه و زندگی‌شان را رها کنند و به ارمنستان بگریزند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت ارمنستان اعلام کرد تا ساعت ۸ صبح سه‌شنبه به وقت محلی، بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن از ساکنان قره‌باغ به این کشور گریخته‌اند. تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی هم صدها خودرو را نشان می‌دهد که در گذرگاه لاچین در انتظار ورود به ارمنستان‌اند.

مسکو می‌گوید نیروهای حافظ صلح روسیه در قره باغ کوهستانی به تخلیه جنگ‌زدگان کمک می‌کنند.

یک روز پیش از آن، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، از مسکو به دلیل امتناع از مداخله این کشور در جریان حمله ارتش جمهوری آذربایجان انتقاد کرد. نیروهای حافظ صلح روسیه از سال ۲۰۲۰ در منطقه حضور دارند؛ یعنی زمانی که یک آتش‌بس با میانجی‌گری روسیه به جنگ شش‌هفته‌ای بین جمهوری آذربایجان و نیروهای جدایی‌طلب قره‌باغ کوهستانی پایان داد.

پاشینیان ناامید از روسیه، به حمایت غرب به‌ویژه ایالات متحده آمریکا چشم دوخته است. آمریکا در تایید انتقادهای نخست‌وزیر ارمنستان می‌گوید: «روسیه نشان داده است که شریک قابل اعتمادی نیست» اما این اظهارنظر واشنگتن واکنش مسکو را به دنبال داشت و آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده، از واشنگتن خواست از دامن زدن به «احساسات ضدروسی» در ارمنستان دست بردارد.

هم‌زمان، واشنگتن از باکو خواست از حقوق غیرنظامیان ساکن قره‌باغ کوهستانی محافظت کند و اجازه دهد ماموریت‌های بشردوستانه و نظارتی انجام شوند.

پیروزی جمهوری آذربایجان توازن قوا در منطقه قفقاز جنوبی را تغییر می‌دهد؛ منطقه‌ای راهبردی با قومیت‌های مختلف ساکن آن که محل تلاقی خطوط نفت و گاز است و روسیه، ایالات متحده، ترکیه و ایران هر یک به دنبال گسترش نفوذشان در آن منطقه‌اند.

جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان طی سه دهه گذشته بر سر مالکیت منطقه موردمناقشه قره‌باغ کوهستانی، دو جنگ خونین پشت سر گذاشته‌اند؛ جنگ‌هایی که علاوه بر تلفات انسانی هزاران تن را هم آواره کرده است.

بیشتر از جهان