آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سهشنبه چهارم مهر (۲۶ سپتامبر) گفت که جهان در حال وارد شدن به یک مسابقات تسلیحات هستهای جدید است و در مورد گسترش سایه «نابودی» بر سر جهان هشدار داد.
گوترش در آخرین روز نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل گفت که مسابقه تسلیحاتی جدید نگرانکنندهای در راه است و تعداد سلاحهای هستهای ممکن است برای اولین بار در دهههای گذشته، افزایش یابد.
دبیرکل سازمان ملل متحد با «دیوانگی» توصیف کردن مسابقه تسلیحات هستهای جدید در جهان گفت که هرگونه استفاده از سلاح هستهای، در هر زمان و مکان و در هر زمینهای، فاجعهای انسانی را به دنبال خواهد داشت و ما باید مسیر خود را تغییر دهیم.
با گسترش و نوسازی زرادخانههای کشورهای مجهز به سلاح هستهای، دبیرکل سازمان ملل خواستار تلاش مجدد برای کاهش و در نهایت حذف این سلاحها شد.
موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم در ماه ژوئن گزارش داد که قدرتهای هستهای جهان بهویژه چین، برای سومین سال متوالی در سال ۲۰۲۲، سرمایهگذاری در زرادخانههای خود را افزایش دادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حالی که تعداد کل کلاهکهای هستهای در اختیار بریتانیا، چین، فرانسه، هند، اسرائیل، کره شمالی، پاکستان، روسیه و ایالات متحده در سال گذشته با حدود ۱.۶ درصد کاهش به ۱۲۵۱۲ عدد رسیده است، این موسسه سوئدی گفت که روند نزولی در آستانه بازگشت است.
این موسسه افزود که بدون احتساب کلاهکهایی که برای برچیدن برنامهریزی شدهاند، تعداد سلاحهای هستهای قابل استفاده افزایش یافته است. عمده این افزایش در چین اتفاق افتاده است که ذخایر خود را از ۳۵۰ به ۴۱۰ کلاهک افزایش داده است.
در همین حال، کره شمالی آزمایشهای خود را در ارتباط با موشکهایی که سلاحهای هستهای حمل میکنند، مانند موشکهای دوربرد و زیردریاییها، افزایش داده است.
گوترش با اشاره به اینکه قدرتهای هستهای زرادخانههای خود را سریعتر، دقیقتر و شناسایی آنها را دشوارتر کردهاند، تاکید کرد که این وضعیت برای جهان «یک موضوع فوری» است. او افزود که ساختاری که برای توقف گسترش سلاحهای هستهای و پیشبرد خلع سلاح هستهای ایجاد شده، فرسوده شده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد از کشورها خواست که برای بازگشت به مسیر کاهش تسلحیات هستهای، متعهد شوند که هرگز از این تسلیحات «تحت هیچ شرایطی» استفاده نکنند.
گوترش همچنین بر تقویت معاهدات منع گسترش سلاحهای هستهای تاکید کرد و خواستار اجرای معاهده منع جامع آزمایش هستهای شد که در سال ۱۹۹۶ در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد، اما هنوز اجرایی نشده است زیرا چندن کشور کلیدی به آن نپیوستهاند.
دبیر کل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه جهان مدت زیادی زیر سایه سلاحهای هستهای سپری کرده است، از کشورهای جهان خواست که «بیایید از لبه پرتگاه فاجعه عقبنشینی کنیم».