منابع آگاه روز چهارشنبه، پنجم مهر (۲۷ سپتامبر)، در گفتگو با ایندیپندنت فارسی از برگزاری نشستی با حضور طالبان در روز ۲۰ اکتبر در شهر برلین، پایتخت آلمان، خبر دادند. قرار است در این نشست شماری از شخصیتهای سیاسی بانفوذ دولت پیشین افغانستان و نیز شش تن از اعضای ارشد طالبان شرکت کنند.
این منابع به ایندیپندنت فارسی گفتند که این نشست برای سه روز «بهمنظور گفتوگو درباره یافتن راههایی برای رفع بحران سیاسی کنونی در افغانستان و ایجاد دولت فراگیر در کشور» برگزار خواهد شد.
میزبانی این نشست را بهظاهر گروهی از شهروندان افغانستان به عهده دارند که از مدتها پیش در آلمان زندگی میکنند، اما به گفته منابع آگاه، این برنامه را حزب سوسیال دموکرات آلمان و نیز شماری از نهادهای غیردولتی آلمانی تدارک دیدهاند و میزبانی میکنند.
به گفته منابع مطلع، برای شرکت در این نشست از حامد کرزی، رئیسجمهوری پیشین، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه دولت پیشین، مارشال دوستم، عبدالرب رسول سیاف، و شماری دیگر از شخصیتهای سیاسی افغانستان دعوت شده است.
این منابع افزودند: «قرار است در این برنامه شش تن از اعضای طالبان، از جمله امیرخان متقی، وزیر امور خارجه این گروه، نیز شرکت کنند.»
در همین حال، شماری از گروهها و سازمانهای افغان-آلمانی، فعالان حقوق بشر و حقوق زنان از سراسر جهان، و سازمانهای جامعه مدنی با نوشتن نامهای به پارلمان اروپا و شماری از کشورهای اروپایی، از جمله آلمان، خواستار توقف صدور ویزا (روادید) به اعضای گروه طالبان شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فعالان حقوق بشر در این نامه تاکید کردهاند که هر گفتوگویی با طالبان باید مشروط به تحقق پیشنیازهای خاص مربوط به رعایت حقوق بشر و دیگر موضوعهای حیاتی باشد.
آنها تاکید کردهاند: «با طالبان فقط پس از برآورده شدن چنین شرایطی، و همراه با گروهی فراگیر که طیفهای مختلف سیاسی و قومی و مذهبی افغانستان را با حداقل ۳۰ تا ۵۰ درصد زنان نمایندگی کند، گفتوگو شود.»
در این نامه از وزارت امور خارجه آلمان و پارلمان اروپا خواسته شده است که «در صدور ویزا برای افراد طالبان- گروهی که بهدلیل مشارکت در اقدامات تروریستی و سابقه طولانی نقض حقوق بشر، از جمله آپارتاید جنسیتی، علیه میلیونها افغان دست دارند- تجدیدنظر فوری کنید.»
فعالان حقوق بشر در این نامه گفتهاند که اهمیت تقویت گفتوگو و پیگیری راهحلهای مسالمتآمیز برای پایان دادن به درگیریها در افغانستان را میدانند، اما قاطعانه معتقدند که گفتوگو فقط باید شامل طرفهایی باشد که به حمایت از حقوق بشر، ارزشهای دموکراتیک، و حقوق جمعیتهای به حاشیه رانده شده، بهویژه زنان و دختران، متعهدند. آنها تاکید کردهاند که سوابق طالبان در نقض فاحش این اصول و حقوق را نمیتوان نادیده گرفت.
به باور فعالانی که این نامه را امضا کردهاند، بهرغم بیاعتنایی مداوم طالبان به حقوق بشر و تشدید مداوم جنایت، اعطای ویزا (روادید) به نمایندگان آنها نهتنها با ارزشهای مشترک اتحادیه اروپا در تضاد است، بلکه خطر مشروعیت دادن بیرویه به گروهی را دارد که مسئول ایجاد وحشت در مردم افغانستان است.
در نامهای که شماری از شهروندان آلمانی نیز آن را امضا کردهاند، تاکید شده است: «صدور روادید از سوی یکی از کشورهای اروپایی این پیام را ارسال میکند که ملتهای ما از این نقضهای شدید حقوق بشر چشمپوشی میکنند. این امر به پیشرفتهای دشوار به سوی دموکراسی و حقوق بشر در افغانستان لطمه میزند. با دادن اجازه ورود به آلمان یا هر کشور اروپایی به اعضای طالبان، ما به مردم افغانستان کمک نمیکنیم، بلکه برعکس، ناخواسته گروهی از تروریستها را به رسمیت میشناسیم که باعث تحمیل رنجهای بیحدوحصر به مردم شدهاند. به زنانی خیانت میکنیم که متحمل شکنجه و آزار و اذیت طالبان شدهاند و همچنان میشوند. به دخترانی خیانت میکنیم که ناحق از تحصیل محروم شدهاند. و به گروههای اقلیت خیانت میکنیم که در این رژیم ستمگر رنج میبرند.»
شهروندان اروپایی با امضای این نامه تاکید کردهاند که اگر آلمان به اعضای طالبان اجازه دهد وارد خاک اروپا شوند، آنها در واقع به قربانیان و کشتهشدگان از آلمان و دیگر کشورهای اوپایی، که در بیست سال مبارزه با طالبان جان باختهاند، بیاحترامی میکنند.
در نامه این فعالان حقوق بشر و مدنی تاکید شده است که اتحادیه اروپا علاوه بر توقف صدور روادید به اعضای گروه طالبان، تحریمهایی را بر سفر رهبران طالبان در نظر بگیرد.
با آنکه فعالان حقوق بشر افغان-آلمانی از برگزاری گفتوگو میان افغانها در آلمان خبر دادهاند، تا کنون مقامهای آلمان و طالبان برگزاری این نشست را علنی اعلام نکردهاند.