آمریکا شهروندان اسرائیلی‌ را از دریافت ویزا معاف می‌کند

اسرائیل متعهد شده است با همه مسافران آمریکایی، از جمله مسافران آمریکایی مسلمان و عرب، یکسان رفتار کند

فرودگاه بین‌المللی بن گورین- GIL COHEN-MAGEN
/ AFP

دولت آمریکا روز چهارشنبه، ۵ مهر (۲۷ سپتامبر)، اعلام کرد که شهروندان اسرائیلی تا دو ماه دیگر می‌توانند بدون روادید به آمریکا سفر کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، دولت آمریکا اعلام کرده است که این اقدام پس از آن در دستور کار قرار گرفت که اسرائیل همه شروط لازم، از جمله کاهش محدودیت‌ها برای فلسطینی‌های آمریکایی را برآورده کرد. با این حال، برخی قانون‌گذاران و فعالان این ارزیابی آمریکا را رد می‌کنند.

دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت که تا پایان ماه نوامبر، اسرائیلی‌ها دیگر برای سفرهای کوتاه‌مدت به بزرگ‌ترین اقتصاد جهان نیازی به روادید نخواهند داشت.

این تصمیم پس از آن گرفته شد که اسرائیل در ماه ژوییه اقداماتی را برای برآورده کردن خواست‌های دیرینه آمریکا در مورد رفتار یکسان با همه دارندگان گذرنامه آمریکایی، از جمله آمریکایی-فلسطینی‌ها و آمریکایی-عرب‌های مسلمان، به اجرا گذاشت. اسرائیل متعهد شده است که با همه مسافران آمریکایی، از جمله مسافران آمریکایی مسلمان و عرب، یکسان رفتار کند، در حالی که حق ممانعت از ورود را برای کسانی که آن‌ها را تهدید امنیتی جدی می‌داند حفظ خواهد کرد.

اسرائیل همچنین موافقت کرده است که به حدود ۷۰ هزار فلسطینی-آمریکایی که در فهرست تشکیلات خودگردان فلسطینی ساکن کرانه باختری شناسایی شده‌اند اجازه دهد برای دریافت مجوز مشابه «ای‌اس‌تی‌ای» (سیستم الکترونیک اجازه سفر) درخواست دهند و به آن‌ها اجازه دهد تا حداکثر ۹۰ روز، از جمله از مسیر فرودگاه بن گورین، وارد اسرائیل شوند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای درباره این موضوع گفت: «سفر بدون روادید نشان‌دهنده گام مهمی رو به جلو در مشارکت استراتژیک ما با اسرائیل است که تعامل طولانی‌مدت بین مردم، همکاری اقتصادی، و هماهنگی امنیتی را بیش از پیش تقویت خواهد کرد.» 

بلینکن با انتشار توییتی اعلام کرد که اسرائیل چهل‌ و یکمین عضو برنامه معافیت ویزای آمریکا است.

احمد مجدلانی، وزیر امور اجتماعی فلسطین، گفت که تصمیم آمریکا «به نظر می‌رسد پاداشی» به اسرائیل در برابر اجازه ورود آمریکایی‌های فلسطینی به اسرائیل است. او همچنین گفت که این تصمیم «تایید می‌کند که آمریکا همیشه در کنار اسرائیل است.»

تعدادی از قانون‌گذاران از حزب دموکرات پیش از اعلام این تصمیم از بلینکن خواسته بودند تا زمانی که اسرائیل به سیستم دوگانه‌ای پایان دهد که با شهروندان آمریکایی فلسطینی‌تبار به گونه‌ای متفاوت رفتار می‌کند، در این مسیر پیش نرود.

از منظر اثر این تصمیم بر شهروندان آمریکایی، باید گفت که آمریکایی‌ها اساسا به روادید برای ورود به اسرائیل نیاز ندارند، اما تا قبل از توافق اخیر بین دو کشور، آمریکایی‌‌های فلسطینی‌تبار که خواستار ورود به کرانه باختری بودند مجبور بودند از پل آلنبی (پل ملک حسین) روی رودخانه، بین کرانه غربی و اردن، عبور کنند و اجازه نداشتند از فرودگاه بن‌ گورین در نزدیکی تل‌آویل، که دروازه بین‌‌المللی اصلی اسرائیل است، وارد اسرائیل شوند.

سناتورهای دموکرات می‌گویند تغییرات بیشتری از طرف اسرائیلی لازم است، زیرا شهروندان آمریکایی دارای کارت شناسایی فلسطینی‌ هنوز نمی‌توانند در فرودگاه بن‌گورین خودرو کرایه کنند و برخی از آن‌ها را در پست‌های بازرسی اسرائیل متوقف می‌کنند.

یک گروه آمریکایی عرب روز سه‌شنبه اعلام کرد که برای جلوگیری از پذیرش اسرائیل در برنامه معافیت روادید به دادگاه شکایت می‌کند و افزود که هنوز عملا «طبقه‌بندی جداگانه» در پذیرش شهروندان آمریکایی اعمال می‌شود.

عابد ایوب، مدیر اجرایی ملی کمیته ضدتبعیض برای آمریکایی‌های عرب‌تبار، گفت:‌ «پذیرفتن اسرائیل در برنامه لغو روادید تایید تبعیض علیه فلسطینی‌ها و آمریکایی‌های عرب‌تبار است.»

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که پیشرفت اسرائیل در مسیر رفع تبعیض را بررسی خواهند کرد و در صورت عقب‌نشینی اسرائیل از تعهدهایش، می‌توانند معافیت روادید را لغو کنند.

بیشتر از جهان