محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه دوازدهم مهر به سوالی درباره اخراج چند بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران پاسخ داد و تعداد آنها را ناچیز دانست.
به گزارش رسانههای داخل ایران، اسلامی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره اخراج بازرسان آژانس مدعی شد: «کسی اخراج نشده است.» او که پیش از این گفته بود «برخی بازرسان به علت عملکردشان رد شدند، این عادی و متداول است»، در اظهارات روز چهارشنبه تاکید کرد: «بازرسان تبعه سه کشور اروپایی را که مرتب رفتار سیاسی تند علیه جمهوری اسلامی دارند، از لیست حذف کردیم. اصلا سه یا چهار نفر از آنها چندین سال است به ایران نیامدهاند. آژانس انرژی اتمی ۱۲۷ بازرس تاییدشده در ایران دارد و این، نسبت به تعداد کل بازرسانی که آژانس در ایران دارد، عددی نیست.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز شنبه ۱۶ سپتامبر (۲۵ شهریور) در بیانیهای که در وبسایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر شد، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران انتصاب چند بازرس این نهاد بینالمللی را که قرار است از تاسیسات غنیسازی اورانیوم بازرسی کنند، لغو کرده است.
او تاکید کرد که این بازرسها از مجربترین کارشناسان آژانس با دانش منحصربهفرد در زمینه فناوریهای غنیسازیاند و راستیآزماییهای مهمی در تاسیسات غنیسازی ایران انجام دادهاند. گروسی در آن بیانیه اقدام تهران را «یکجانبه، نامتناسب و بیسابقه» خوانده و آن را محکوم کرده بود.
پس از آن، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، درباره لغو ویزای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی هستهای گفت که دلیل این کار فقط «ملاحظات ملیتی» بوده و «دولت تنها نام بازرسان فرانسوی، آلمانی و بریتانیایی، کشورهایی که ایران آنها را به پایبندی نبودن به تعهداتشان در برجام متهم میکند، حذف کرده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد اسلامی روز چهارشنبه در یک مواضعگیری تکراری، بار دیگر انتقادها به عملکرد هستهای ایران را «رفتار سیاسی و عملیات روانی» دانست و گفت: «فشار آنها این است که ایران یکطرفه همه مفاد برجام را اجرا کند در حالی که خودشان هیچ تعهدی را انجام ندهند. ما بر اساس قانون اقدام راهبردی عمل میکنیم و هر زمان که تحریمها را لغو کنند، طبیعی است که ما هم تمام مفاد برجام را اجرا میکنیم.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بار دیگر ادعا کرد: «فعالیت جمهوری اسلامی طبق ضوابط و تحت نظارت آژانس است و هیچ بخشی از آن دور از دسترس و اطلاع آژانس نیست.»
او در واکنش به اظهارات اخیر رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره لزوم همکاری بیشتر ایران افزود: «انتظاری که در این سخنان بیان شده، انتظار برجامی است؛ آن هم در حالی که انتظارشان نه اجرای کامل برجام که صرفا اجرای تعهدات ایران در برجام به شکلی یکطرفه است و این خلاف برجام است. موارد ادعایی و اتهامی که در برجام تحت عنوان پیامدی بسته شد، دیگر بسته شده است. حالا اینکه بیایند از درون آن به جمهوری اسلامی فشار آورند، یک جریان سیاسی و فشار آوردن برای امتیازگیری است که غیرقانونی و ظالمانه است.»
این در حالی است که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی آغازین نشست اخیر شورای حکام گفت که آژانس نمیتواند صلحآمیز بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی را تضمین کند. به گفته گروسی، تهران به توافق چهارم ماه مارس با آژانس بهطور کامل عمل نکرده و در اجرای فعالیتهای تعیینشده در توافقی که چهارم ماه مارس در تهران امضا شد، هیچ پیشرفت دیگری حاصل نشده است.
رافائل گروسی اسفند ۱۴۰۱ در چهارمین سفرش به تهران، درباره فعالیتهای هستهای ایران با مقامهای جمهوری اسلامی گفتوگو کرد. این سفر به امضای توافق چهارم مارس منتهی شد که بر مبنای آن، جمهوری اسلامی موظف بود دسترسی بازرسان آژانس برای نظارت و راستیآزمایی را فراهم کند.