عفو بین‌الملل: مهاجران افغان با اخراج از پاکستان در معرض خطر جدی قرار می‌گیرند

کمیسیون حقوق‌بشر پاکستان خواستار لغو فوری تصمیم پاکستان مبنی بر خروج پناهجویان افغان شد

حدود ۷۷۵ هزار پناهجوی افغان ثبت‌نشده در پاکستان ساکن‌اند- FAROOQ NAEEM/AFP

عفو بین‌الملل در واکنش به تصمیم دولت پاکستان در مورد تعیین ضرب‌الاجل برای خروج پناهجویان «غیرقانونی» افغانستان از این کشور، هشدار داد که بازگشت اجباری به افغانستان می‌تواند پناهجویان را در معرض خطر جدی قرار دهد.

در بیانیه این سازمان که روز چهارشنبه، ۱۲ مهر منتشر شد، به نقل از نادیا رحمان، معاون موقت مدیر منطقه‌ای سازمان عفو بین‌الملل در جنوب آسیا، آمده است که شهروندان افغانستان در پاکستان از آزار و شکنجه‌ طالبان گریخته‌اند و زندگی بسیار پرمخاطره‌ای دارند.

رحمان می‌افزاید که این پناهجویان برای ثبت‌نام به‌عنوان پناهنده در پاکستان باید فرایندهای سختی را پشت سر بگذارنند یا منتظر فرایندهای طولانی برای انتقال به کشورهای دیگر باشند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او گفت: «افغان‌ها در پاکستان به حمایت بیشتر نیاز فوری دارند، زیرا موانع و تاخیرهایی که در ثبت‌نام به‌عنوان پناهنده یا انتقال به کشور سوم با آن‌ها مواجه می‌شوند، آنان را در بلاتکلیفی قانونی قرار داده و در برابر آزار و اذیت آسیب‌پذیرتر کرده است.»

معاون موقت مدیر منطقه‌ای سازمان عفو بین‌الملل گفت که این سازمان از دولت پاکستان می‌خواهد به حمایت تاریخی‌اش از پناهجویان افغانستان ادامه دهد تا آنان بتوانند با عزت و بدون ترس از اخراج زندگی کنند.

این نهاد از کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان هم خواست ثبت‌نام و بررسی درخواست‌ پناهجویان افغانستان را تسریع کند. از کشورهای ثالث نیز درخواست کرد روند صدور ویزا برای افغان‌ها را سرعت دهند.

به گفته این سازمان، جامعه‌ بین‌المللی باید به وعده‌هایش مبنی بر حمایت از کسانی که از آزار و اذیت در افغانستان فرار می‌کنند، فورا عمل کند.

در عین حال، کمیسیون حقوق بشر پاکستان اعلام کرد که تصمیم حکومت پاکستان مبنی بر اخراج مهاجران افغان از این کشور با قوانین بین‌المللی و اصول حقوق بشر در تضاد است و باید فورا لغو شود. این کمیسیون روز چهارشنبه ۱۲ مهر در بیانیه‌ای تاکید کرد: «تصمیم حکومت مبنی بر اخراج بیش از یک میلیون مهاجر غیرقانونی ظرف ۳۰ روز، به این دلیل که آن‌ها با گروه‌های تروریستی و جنایتکار رابطه دارند، نه تنها نشان‌دهنده فقدان شفقت، بلکه نگاهی کوته‌بینانه و محدود به امنیت ملی است.»

کمیسیون حقوق‌بشر پاکستان افزود که اکثر این افراد پناهندگان آسیب‌پذیر و بدون تابعیتی‌اند که پاکستان چندین نسل خانه آن‌ها بوده است. در این بیانیه آمده است: «اینکه آن‌ها را به دلیل اشتباهات عده‌ای مشخص مسئول بدانیم، پذیرفتنی نیست. آن‌ها اخلاقا حق دارند به این کشور پناه بیاورند و با آن‌ها با عزت و همدلانه رفتار شود.»

کمیسیون حقوق بشر پاکستان گفت تلاش می‌کند حکومت پاکستان را به لغو این تصمیم و امضای کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهندگان وادار کند.

سرفراز بوگتی، وزیر داخله‌ موقت پاکستان اخیرا گفته بود که از ماه ژانویه تاکنون ۲۴ حمله‌ انتحاری در پاکستان رخ داده است که در ۱۴ مورد آن شهروندان افغان دست داشته‌اند. دولت پاکستان هم در تازه‌ترین تصمیمش، به مهاجران غیرقانونی تا اول ماه نوامبر فرصت داد این کشور را ترک کنند.

هم‌زمان با اعلام این تصمیم دولت پاکستان، تنش‌های مرزی میان گروه طالبان و مرزبانان پاکستانی تشدید شد. مرزبانان پاکستان و جنگجویان گروه طالبان روز چهارشنبه ۱۲ مهر یک بار دیگر در منطقه مرزی چمن در جنوب افغانستان با هم درگیر شدند. بر اساس گزارش دیلی میل، ارتش پاکستان اعلام کرده یک نیروی مرزبانی در گذرگاه مرزی سپین بولدک در جنوب افغانستان در استان قندهار به روی افرادی که در نقطه صفر مرزی حضور داشتند آتش گشوده که کشته دو تن، از جمله یک نوجوان ۱۲ ساله و زخمی شدن یک کودک را در پی داشته است.

بیشتر از جهان