منابع نزدیک به سفارت افغانستان در وین در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تاکید کردند که بخش سیاسی و کنسولی این سفارت مانند گذشته فعال است و طالبان چنین «شایعاتی» را با هدف فشار آوردن به نمایندگیهای سیاسی افغانستان پخش میکنند.
به گفته این منابع، نمایندگی دیپلماتیک افغانستان در وین با وزارت امور خارجه اتریش و نهادهای اروپایی به عنوان سفارت افغانستان در تماس است و در فعالیتهای کنسولی و روزانه آن هیچ تغییری پدید نیامده است.
پیش از این، عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان روز یکشنبه، ۱۶ مهر، با انتشار بیانیهای در شبکه اجتماعی ایکس، از تعطیلی خدمات کنسولی سفارتخانههای افغانستان در وین و لندن خبر داده بود.
در بیانیه وزارت امور خارجه طالبان آمده که «به دلیل فقدان شفافیت و هماهنگی این سفارتها با وزارت خارجه [طالبان]» از تاریخ هشتم اکتبر تا اطلاع ثانوی تمامی خدمات این سفارتخانههای افغانستان فاقد اعتبار است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، منابع نزدیک به سفارت افغانستان در وین میگویند که فعالیتهای این سفارت وابسته به طالبان نیست و هیچ نامهای از این گروه بر فعالیتهای سیاسی و کنسولی این سفارتخانه تاثیر نخواهد گذاشت. این منابع میگویند سفارت افغانستان در وین از زمان تسلط طالبان بر افغانستان تاکنون بدون هیچ تماسی با گروه طالبان به شهروندان افغانستان خدمات ارائه کرده است.
به گفته منابع نزدیک به این نمایندگی دیپلماتیک افغانستان، طالبان بارها با ارسال نامه به اعضای این سفارتخانه فشار آوردهاند که از وزارت امور خارجه این گروه در کابل دستور بگیرند اما آنها حاضر به این کار نشدهاند.
در هفتههای اخیر، طالبان با استفاده از روابط دیپلماتیک خود با برخی از کشورها، به سفارتخانههای افغانستان در کشورهای مختلف فشار آوردهاند که از این گروه دستور بگیرند. این فشارهای دیپلیماتیک طالبان سبب شد در یک هفته گذشته، سفارت افغانستان در هلند و اسپانیا هر دو اعلام کنند که برای امور کنسولی خود با طالبان در ارتباطند.
سفارت افغانستان در اسپانیا جمعه ۱۴ مهر در اطلاعیهای از تعامل با وزارت امور خارجه رژیم طالبان خبر داد و گفت: «در امور کنسولی با وزارت خارجه افغانستان در ارتباطیم و نامههای تایید مدارک کنسولی طبق روال گذشته به وزارت خارجه در کابل ارسال میشود.»
این سفارت به افغانهای ساکن اسپانیا اعلام کرد که میتوانند برای امور اداری در روزهای کاری هفته مراجعه کنند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
پیش از این محمد آصف رحیمی، سفیر افغانستان در هلند، هم از تعامل با طالبان خبر داده بود که با انتقادهای گستردهای مواجه شد.
با این حال، انجمن دیپلماتهای افغانستان که یک نهاد تازهتاسیس است که شماری از دیپلماتهای دولت پیشین افغانستان آن را شکل دادهاند، مخالفتش را با این تصمیم سفرای افغانستان در هلند و اسپانیا اعلام کرد.
در نامه این انجمن به وزارت امور خارجه اسپانیا تاکید شده که اقدام محمدرحیم پیرزاده، سرپرست سفارت افغانستان در مادرید، با قوانین بینالمللی و استانداردهای پذیرفتهشده در تناقض است، زیرا دولت اسپانیا و هیچ یک از دولتهای جهان تاکنون رژیم طالبان را به رسمیت نشناختهاند.