روسیه: آمریکا و بریتانیا می‌خواهند امنیت در شمال افغانستان را بر هم بزنند

به ادعای روسیه، آمریکا و بریتانیا در تلاش برای حضور مجدد در چند استان مهم افغانستان‌اند

الکساندر بورتینکوف، رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه-GAVRIIL GRIGOROV/AFP

مقام‌های اطلاعاتی روسیه ادعا می‌کنند که آمریکا و بریتانیا می‌خواهند ثبات و امنیت را در مرز های جنوبی روسیه، که به تعبیر روس‌ها مرزهای شمالی افغانستان می‌شود، بر هم بزنند.

الکساندر بورتنیکوف، رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB)، که در نشست شورای روسای سازمان‌های امنیتی و خدمات ویژه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در باکو، پایتخت آذربایجان، سخنرانی می‌کرد، گفت که سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) و سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا (MI6) در تلاش‌اند که جنگجویان سازمان‌های تروریستی را از کشورهای عراق و سوریه و تعداد دیگری از کشورهای آسیایی و آفریقایی به سوی افغانستان جذب کنند و آن‌ها را در شمال افغانستان جاگیر کنند.

بورتنیکوف همچنین گفت که این دو سازمان آمریکایی و بریتانیایی می‌خواهند «کمربند بی‌ثباتی» را در مرزهای جنوبی کشورهای مشترک‌المنافع- جایی که القاعده همچنان فعال است- به وجود آوردند و داعش را نیز در این منطقه تقویت کنند.

رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه افزود که آمریکا و بریتانیا در حال بررسی حضور اطلاعاتی در چند استان مهم افغانستان‌اند و تلاش دارند دوباره پایگاه‌هایی را در داخل خاک آن کشور ایجاد کنند.

او گفت آن‌ها می‌خواهند به افغانستان بازگردند.

به گفته بورتنیکوف، آمریکا تلاش دارد به اختلاف در میان صفوف رهبری طالبان دامن بزند و از این طریق مانع احیای اقتصاد ملی و اجرای پروژه‌های زیربنایی به کمک کشورهای ثالث در افغانستان شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بورتنیکوف گفت: «تلاش‌های اصلی این سازمان‌ها بر شکل دادن به کمربند بی‌ثباتی در مرزهای جنوبی کشورهای مستقل مشترک‌المنافع متمرکز است.»

او گفت:«برای این منظور، جذب شبه‌نظامیان سازمان‌های تروریستی بین‌المللی فعال در عراق و سوریه و تعدادی دیگر از کشورهای آسیایی و آفریقایی در حال انجام است. در چند اردوگاه آموزشی، تروریست‌ها برای استفاده از سلاح‌های مدرن، از جمله تسلیحات به جا مانده از ائتلاف قدرت‌های غربی در افغانستان، هواپیماهای بدون سرنشین، و وسایل ارتباطی و شناسایی پیشرفته آموزش می بینند.»

او همچنین افزود: «ما گزارش‌های کاملی داریم که القاعده در حال بازسازی در افغانستان است و شاخه خراسان داعش نیز در حال تقویت جایگاهش در خاک آن کشور است.»

به باور بورتنیکوف، آمریکا به بهانه مهار تهدیدهای امنیتی در آسیای مرکزی، به این کشورها پیشنهاد کمک‌های فنی و نظامی و امنیت مرزی داده است، اما در واقع می‌خواهد نفوذ اطلاعاتی‌اش را در کشورهای مشترک‌المنافع افزایش دهد و خطوط جدیدی در میان آن‌ها به وجود آورد.

روس‌ها پیش از این نیز بارها از تلاش آمریکا برای بی‌ثبات کردن مرزهای شمالی افغانستان و اثر آن بر اوضاع کشورهای آسیای مرکزی خبر داده بودند. روس‌ها بر این باورند که آمریکا پس از خروج از افغانستان، رویکردش در قبال افغانستان را تغییر داده و با ایجاد اختلال در امنیت آسیای مرکزی، می‌خواهد مرز های جنوبی روسیه را بی‌ثبات سازد.

روس‌ها با اینکه روابط بسیار نزدیکی با گروه طالبان دارند، در دو سال گذشته بارها از شیوه حکومت‌داری این گروه انتقاد کرده و طالبان را به بی‌اعتنایی به فعالیت سازمان‌های تروریستی در مناطق مرزی با کشورهای آسیای مرکزی متهم کرده‌اند.

در حال حاضر، سازمان‌هایی چون انصارالمجاهدین تاجیکستان، حرکت اسلامی ازبکستان، و جنبش ترکستان شرقی می‌کوشند به داخل خاک کشورهای آسیای مرکزی نفوذ کنند. آنان در شمال افغانستان پایگاه‌های آموزشی ایجاد کرده‌اند و صدها جنگجو از کشورهای گوناگون را برای انجام فعالیت‌های تروریستی آموزش می‌دهند. روس‌ها همچنین آمریکا و بریتانیا را متهم می‌کنند که می‌خواهند با جذب نیروهای تروریست از کشورهایی چون عراق و سوریه، توان عملیاتی این سازمان‌ها را افزایش دهند.

بیشتر از جهان