در حالی کشورهای مختلف دنیا روز جهانی دختر را گرامی میدارند، دختران در افغانستان بیشتر از دو سال است که بهطورکامل و ازهمهنظر از حقوق ابتدایی انسانی و آزادیهای فردی و اجتماعیشان محروم شدهاند. رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر افغانستان، روز چهارشنبه ۱۹ مهر (۱۱ اکتبر) در یادداشتی در شبکه اکس به مناسب روز جهانی دختر، از رفتارهای طالبان با دختران در افغانستان انتقاد کرد و هشدار داد: «ممکن است از سیاستهای سختگیرانه طالبان در دیگر مناطق هم الگوبرداری شود و این برای آینده خطرناک خواهد بود.»
امیری همچنین گفت که بهانههای طالبان برای محروم کردن دختران از حقوق اساسی آنان نه از نظر مردم افغانستان پذیرفتنی است و نه کشورهای منطقه و جهان آن را قبول میکنند. او از بیتوجهی طالبان به خواستههای مردم افغانستان و جهان در مورد احقاق حقوق زنان انتقاد کرد و افزود: «ما از شما [دختران افغانستان] حمایت میکنیم تا از حقتان برای داشتن یک آموزش باکیفیت از طریق همه ابزارهای ممکن دفاع کنید.»
امیری هشدار داد که سیاستهای افراطگرایانه طالبان در قبال زنان میتواند به دیگر کشورهای جهان نیز سرایت کند و کسانی در دیگر کشورها نیز از آن الگوبرداری کنند. او گفت: «این به نفع همه ما است که به شکلیمعنادار جلو این سیاستهای افراطی را بگیریم.»
در دو سال گذشته، حقوق زنان در افغانستان یکی از مسائل موردبحث در نشستهای منطقهای و جهانی بوده است؛ زیرا طالبان در این مدت به طور گستردهای دسترسی زنان به اولیهترین و اساسیترین حقوقشان را قطع کردهاند. در این مدت، بسته ماندن درهای مدارس به روی دختران دانشآموز بالاتر از کلاس ششم، محروم کردن دختران از تحصیل در دانشگاه و دیگر محیطهای آموزشی و توسعهای سبب شد میزان ازدواجهای اجباری زیر سن، بارداریهای زیر سن و در پی آن مرگومیر مادران جوان و همچنان آمار خودکشی در میان دختران جوان به میزان قابلتوجهی افزایش یابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توماس وست، فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان، در یادداشتی به مناسبت روز جهانی دختر در شبکه اکس، با اشاره به سرکوب دختران در امارت طالبان نوشت: «در هیچجای دیگر نیمی از جمعیت دانشآموزان راهنمایی و دبیرستان از تحصیل محروم نمیشوند. این اثری مخربی بر سلامت روانی، خانوادهها و جامعه و نشاط اقتصادی افغانستان دارد. طالبان مسئول این سرکوباند.» او از جامعه جهانی خواست صدای دختران افغانستان را بشنوند و به انعکاس بیشتر این صدا کمک کنند.
توماس وست در دو سال ماموریتش در افغانستان همواره خواستار تعامل کشورهای جهان با طالبان بوده است. او معتقد است که با تعامل با طالبان میتوان زمینه دسترسی به حقوق بشر در افغانستان را فراهم کرد. این در حالی است که زنان در افغانستان در دو سال گذشته با دادن قربانیهای فراوان همچنان علیه طالبان ایستادهاند و معتقدند که تعامل با طالبان آینده زنان در افغانستان را به تاریکی مطلق میکشاند.
فرمانهای افراطی طالبان در مورد زنان در افغانستان توجیهی جز مسائل عقیدتی ندارد. تصمیمهای این گروه برای محدود کردن زنان که بهصراحت و در چارچوب دستورها، احکام و بیانیهها بیان شدهاند، بهوضوح برگرفته از ایدئولوژی دینی طالباناند که بهسادگی هم قابلتغییر نخواهد بود.