پاینده محمد عرب، عضو مجلس نمایندگان در دولت پیشین افغانستان و از چهرههای بانفوذ در استان سرپل، که اوایل خرداد امسال طالبان او را بازداشت و زندانی کرد، به اتهام قتل به اعدام محکوم شده است.
پاینده محمد عرب، که در پی فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان به ایران پناه برده بود، در خرداد ۱۴۰۱، به دعوت «کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان» که طالبان اداره میکند، به افغانستان بازگشت و «نامه عفو» گرفت.
در اوایل خرداد امسال، طالبان خانه پاینده محمد عرب در منطقه سیدآباد عربیه در سرپل را ویران و چند روز بعد نیز خود او را بازداشت و زندانی کردند. شماری از افراد قبیله اسحاقزی با مراجعه به نهادهای امنیتی طالبان ادعا کردهاند که پاینده محمد عرب پیش از سال ۲۰۰۰ و در جریان جنگ داخلی، زمینهای آنان را غصب کرده و فردی به نام کمالالدین را کشته است.
در ماه مرداد، نزدیکان پاینده محمد عرب به ایندیپندنت فارسی گفتند که او در زندان طالبان در شهر شبرغان، مرکز استان جوزجان، نگهداری میشود و تحت شکنجه است. این منابع گفتند که پاینده محمد عرب بیمار است و بهدلیل کهولت سن و بیماری، وضع سلامت بدی دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حکمی که دادگاه طالبان در جوزجان در مورد پاینده محمد عرب صادر کرده آمده است: «اسامی حاجی پاینده به قصاص نفس محکوم به مجازات گردید.»
در برگه حکم دادگاه طالبان آمده است که این حکم در نتیجه شهادت دو تن به نامهای نقیبالله و عبدالبصیر صادر میشود که مدعیاند به قتل رسیدن کمالالدین به دست پاینده محمد عرب را دیدهاند. هرچند تاریخ صدور این حکم دوم ماه صفر هجری قمری (برابر با ۲۸ مرداد) ذکر شده است، پاینده محمد عرب هنوز در زندان طالبان است و این حکم اجرا نشده است.
متن حکم دادگاه طالبان در جوزجان در مورد پاینده محمد عرب-ایندیپندنت فارسیپاینده محمد عرب در دور پانزدهم مجلس نمایندگان افغانستان نماینده مردم سرپل بود. او مدتی نیز مشاور ریاست اجرائیه دولت افغانستان بود که عبدالله عبدالله رهبری آن را به عهده داشت. پاینده محمد عرب از یکی از خانوادههای بانفوذ و قدرتمند در سرپل است. برادرش به نام عبدل چریک از فرماندهان نامدار در شمال افغانستان بود. عبدل چریک بخشی از نیروهای حزب جنبش ملی را در نبرد با طالبان رهبری میکرد. چریک در سال ۲۰۰۰ در نبرد با طالبان کشته شد و فرماندهی بخشی از نیروهایش را برادرش کمال به عهده گرفت.
کمال متهم است که در سال ۲۰۰۱ و در جریان فروپاشی رژیم طالبان، پس از اسیر کردن شماری از اعضای این گروه در دشت لیلی در جوزجان، آنها را کشته است. پس از فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، کمال به آمریکا پناه برد و اکنون در آن کشور زندگی میکند.
عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی و از چهرههای بانفوذ سیاسی، اوایل مرداد امسال در گفتوگو با مجله آمریکایی رولینگ استون، در مورد کشته شدن اسیران طالبان در دشت لیلی گفت که یک فرمانده نظامی به نام کمال دست به این اقدام زد.
یک منبع مطلع در شمال افغانستان با شرط محفوظ ماندن نامش به ایندیپندنت فارسی گفت که ممکن است طالبان بهدلیل انتقامجویی از خانواده پاینده محمد عرب برای شرکت داشتن برادرش در قتل اعضای این گروه در دشت لیلی او را زندانی کرده باشند. به باور این منبع، بهجز پاینده محمد عرب، هیچیک از فرماندهان نظامی حزب جنبش ملی که در سال ۲۰۰۱ علیه طالبان میجنگیدند درافغانستان نیستند. پاینده محمد عرب نیز با اعتماد به عفو عمومی طالبان به افغانستان بازگشت.
نامه عفو طالبان که «کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان» به پاینده محمد عرب داده است-ایندیپندنت فارسیپاینده محمد عرب تنها شخصی نیست که پس از دعوت طالبان و بازگشت به افغانستان زندانی و شکنجه میشود. در دو سال گذشته، شماری از فرماندهان نظامی پیشین و کارمندان دولت جمهوری با وجود آنکه «نامه عفو» از طالبان داشتند، در حملههای هدفمند کشته شدند. شماری از این افراد بازداشت و زندانی شدند و شماری دیگر دوباره به کشورهای ایران و پاکستان پناه بردند.
د تېرې ادارې د ولسي جرګې په ۱۵مه او ۱۶مه دوره کې د سرپل د خلکو استازی او د اجرایه ریاست او ملي مصالحې شورا مشاور حاجي پاینده محمد هم له افغان شخصیتونو سره د اړيکو کمېسیون په هڅو هېواد ته راستون شو. pic.twitter.com/iZAXkZdlRE
— افغان شخصیتونو سره د ارتباط کمیسیون (@CCAfghanP) July 14, 2022
در گزارشهای اخیر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان و گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر در امور افغانستان، قتل و بازداشت و تهدید مقامها و کارمندان دولت پیشین افغانستان به دست طالبان تایید شده است. با این حال، سخنگویان و مقامهای طالبان تا کنون در مورد پاینده محمد عرب و حکم اعدامی که برای او صادر شده است اظهارنظر نکردهاند.