گروهی از شهروندان افغانستان مقیم اسپانیا روز جمعه، ۲۸ مهر، در شهرهای بارسلونا، مادرید، بیلبائو، و خیخن تجمعهای اعتراضی برگزار کردند و تعامل سفارت افغانستان در آن کشور با رژیم طالبان را محکوم کردند. محمد رحیم پیرزاده، سرپرست سفارت افغانستان در اسپانیا، روز جمعه ۱۴ مهر در اطلاعیهای خبر داد که سفارت افغانستان در امور کنسولی با وزارت خارجه رژیم طالبان در تعامل است.
معترضان خطاب به سفیر و دیپلماتهایی که با طالبان در تماس و تعاملاند، گفتند: «بهجای تعامل با طالبان، شغل شرافتمندانهای پیدا کنید.»
در اطلاعیه معترضان آمده است: «تعامل سفارتخانههای افغانستان با طالبان راه را برای به رسمیت شناختن این گروه باز و شرایط پناهندگی را دشوار میکند.»
معترضان به دولت اسپانیا گفتند: «از دولت اسپانیا میخواهیم به گروه تروریستی طالبان و عوامل نفوذی آن امکان هیچگونه فعالیت دیپلماتیک ندهد.»
معترضان ضمن حمل شعارهای «نوکر طالبان نباشید» و «تعامل با طالبان، به این گروه مشروعیت میبخشد»، از دیپلماتهای سفارت افغانستان در اسپانیا خواستند که تماس و تعامل با طالبان را، که متهم به انجام اعمال تروریستی و سرکوب شدید زنان و اقوام در افغانستان است، قطع کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این تظاهرات، که در چهار شهر اسپانیا برگزار شد، از احتمال نفوذ طالبان در سفارتخانههای افغانستان در اروپا ابراز نگرانی شد. معترضان درباره پیامدهای همکاری دیپلماتها با طالبان برای مهاجران افغان هشدار دادند.
طالبان دو سال پیش و پس از سلطه بر افغانستان و تشکیل کابینه تلاش برای به دست گرفتن سفارتخانهها و کنسولگریهای افغانستان در بیرون از کشور را آغاز کردند. در این مدت، بیشتر کشورهای همسایه افغانستان سفارتخانهها و کنسولگریهای آن کشور را به طالبان سپردند، اما سفارتخانههای افغانستان در اروپا و کانادا و استرالیا را هنوز دیپلماتهای دولت پیشین افغانستان اداره میکنند. کشورهای چین، پاکستان، ایران، روسیه، ازبکستان، ترکنستان، قرقیزستان، امارات متحده عربی، قطر، و ترکیه دیپلماتهای طالبان را پذیرفتند، اما برخی کشورهای دیگر، از جمله مالزی، اندونزی، عربستان سعودی، هند، و چند کشور دیگر هنوز دیپلماتهای طالبان را در کشورشان نپذیرفتهاند. با وجود اینکه دو سال از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد و شماری از کشورهای منطقه و جهان با این گروه در تعاملاند، هنوز هیچ کشوری در جهان این گروه را رسما دولت رسمی افغانستان نشناخته است.
در تازهترین مورد، نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، در گفتوگو با رویترز مدعی شد که رژیم طالبان همه شرایط را برای به رسمیت شناخته شدن بهعنوان دولت افغانستان برآورده کرده است. پیش از این نیز سران طالبان، از جمله ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، و ملا محمد آخوند، نخستوزیر طالبان، از کشورهای اسلامی خواستهاند که در به رسمیت شناختن این گروه پیشقدم شوند.
بسیاری از دولتهای جهان، از جمله همسایههای افغانستان، در پاسخ به طالبان آشکارا گفتهاند که شرط به رسمیت شناختن رژیم این گروه تشکیل دولت فراگیر و رعایت حقوق زنان است. طالبان ضمن اینکه به درخواستها برای تشکیل دولت فراگیر پاسخ مثبت ندادهاند، زنان و بخش بزرگی از دختران را از آموزش و اشتغال محروم کردهاند.
همچنین، این گروه متهم به ادامه همکاری و تماس با گروههای هراسافکن بینالمللی، از جمله القاعده، است. ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده، در اواخر ژوییه سال گذشته در کابل و در خانه متعلق به سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، در حمله هوایی نیروهای آمریکایی کشته شد.