جمهوری اسلامی ایران؛ مشکلی که دهه‌ها گریبان‌گیر روسای جمهوری آمریکا بوده است

بحران گروگان‌گیری ۴۴۴ روزه بیش از ۵۰ آمریکایی در سفارت آمریکا در تهران جایگاه کارتر را تضعیف کرد و به شکست او در انتخابات سال ۱۹۸۰ منجر شد

از زمان انقلاب ۱۳۵۷ و بحران گروگان‌گیری سفارت آمریکا در تهران، جمهوری اسلامی ایران دهه‌ها است که دغدغه روسای جمهوری آمریکا بوده است.

اکنون نوبت جو بایدن است که با آشوب در خاورمیانه در پی حمله حماس (گروه شبه‌نظامی تحت حمایت ایران) به اسرائیل مواجه شود.

جمهوری اسلامی علاوه بر حمایت مالی و عملیاتی از حماس، با تامین پهپاد و مهمات، به روسیه در جنگ اوکراین کمک می‌کند. دولت بایدن روز جمعه از کنگره ۱۰۵ میلیارد دلار بودجه اضطراری درخواست کرد تا بخشی از آن را برای اسرائیل، اوکراین و کمک‌های بشردوستانه به غزه هزینه کند.

لیندا فلدمن در مقاله‌ای که کریستین ساینس مانیتور منتشر شده است، به مسئله ایران از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی می‌پردازد.

از جیمی کارتر تا رونالد ریگان

فلدمن می‌نویسد در حالی که نگاه جو بایدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ است، سایه آنچه برای جیمی کارتر رخ داد بالای سرش است، رئیس‌جمهوری دموکراتی که ریاست‌جمهوری‌اش به یک دوره محدود ماند.

بحران گروگان‌گیری ۴۴۴ روزه بیش از ۵۰ آمریکایی در سفارت آمریکا در تهران جایگاه کارتر را تضعیف کرد و به شکست او در انتخابات سال ۱۹۸۰ منجر شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رونالد ریگان، جانشین کارتر، نیز در بزرگ‌ترین رسوایی دوران ریاست‌جمهوری‌اش، ماجرای ایران کنترا یا ماجرای مک‌فارلین، از جانب ایران گزیده شد. آمریکا برای آزادی آمریکایی‌هایی که در لبنان گروگان گرفته شده بودند، پنهانی به ایران تسلیحات فروخته بود.

اکنون مخاطرات ایران برای آمریکا بیش از همیشه است. تلاش بایدن برای احیای توافق برجام به بن‌بست رسیده است و جمهوری اسلامی به شریک روسیه و چین تبدیل شده است که توازن قدرت آمریکا در عرصه جهانی را بر هم می‌زند.

ری تکیه، عضو ارشد شورای روابط خارجی، می‌گوید: «ایران قدرتی تجدیدنظرطلب بوده است، با یک ایدئولوژی ضدآمریکایی، که در منطقه‌ای مهم از جهان قرار دارد. جمهوری اسلامی ایران همچنین راهبردهایی کمابیش خلاقانه یافته است تا اعمال قدرت کند، اخیرا از طریق گروه‌های شبه‌نظامی و نیروهای نیابتی.»

ایران هدفی راحت در سیاست آمریکا

به نوشته فلدمن، از بحران گروگان‌گیری سفارت آمریکا در تهران به این‌سو، ایران همواره هدفی راحت در سیاست آمریکا بوده است. در سال ۲۰۰۲، جورج دبلیو بوش، رئیس‌جمهوری آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را همراه عراق و کره شمالی «محور شرارت» خواند.

امروز، جو بایدن به‌رغم حمایت قوی از اسرائیل، با اتهام‌های «آسان‌گیری» در مورد ایران مواجه است.

در جلسه استماع سنا در روز چهارشنبه، جک لو، سفیر انتخابی جو بایدن برای اسرائیل و وزیر خزانه‌داری دولت اوباما، از عملکردش هنگام امضای برجام در سال ۲۰۱۵ دفاع کرد. او به‌دلیل تبصره‌ای در برجام که تحریم‌های ایران را لغو می‌کرد، آماج انتقاد قرار گرفته بود.

لو گفت اما ایران یک «بازیگر اقتصادی منطقی» نیست؛ «شما با دولتی شرور و بدخواه سروکار دارید که ابتدا بودجه فعالیت‌های شرورانه‌اش را تامین می‌کند».

طبق بند غروب برجام، روز چهارشنبه ۱۸ اکتبر، تحریم‌های برنامه موشکی ایران منقضی ‌شد. البته وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم‌های جدیدی در مورد برنامه موشکی و پهپادی ایران اعلام کرد.  

اما این موضوع سبب نشد که بایدن آماج انتقاد ران دسانتیس، فرماندار فلوریدا و نامزد جمهوری‌خواهان برای ریاست‌جمهوری، قرار نگیرد. او روز پنجشنبه در رسانه‌های اجتماعی نوشت بایدن «با اجازه انقضای مجموعه‌ای از تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران، هدیه‌ای دیگر به ایران داده است».