الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، روز شنبه ۲۸ اکتبر (۶ آبان) در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «بهمنظور ارزیابی مجدد مناسبات ترکیه و اسرائیل»، نمایندگان دیپلماتیک اسرائیل را از ترکیه فراخوانده است.
کوهن این اظهارات را اندکی پس از آن بیان کرد که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، بار دیگر گفت که «حماس سازمان تروریستی نیست» و اسرائیل را «اشغالگر» توصیف کرد.
اردوغان این نظرش را در سخنانی در یک تجمع بزرگ حمایت از فلسطینیها در استانبول بیان کرد. اردوغان چند روز قبل از این نیز گروه تندرو و شبهنظامی حماس را «مبارزان آزادی» توصیف کرده بود.
حماس از جمله گروههای مسلح فلسطینی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است و کنترل نوار غزه را در اختیار دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گیدعون ساعر، نماینده کنست از حزب وحدت ملی اسرائیل، در پستی نوشت: «اردوغان همان اردوغان است و باید او را همانگونه که هست معرفی کنیم: حامی حماس، تحریککننده، متنفر از اسرائیل، و یکی از بزرگترین یهودستیزان نسل ما.»
او درباره اردوغان افزود: «او همیشه موقعی که نیاز دارد برای کسب مشروعیت تلاش میکند و در مواقعی که ما نیاز داریم، به دشمنان ما میپیوندد.» ساعر گفت: «به وزیر خارجه کوهن پیشنهاد کردم سفیر اسرائیل در ترکیه را برای رایزنی فرا بخواند و از تصمیم او استقبال میکنم.»
میکی زوهار، وزیر فرهنگ و ورزش اسرائیل، پیشتر در روز چهارشنبه اردوغان را به حمایت از تروریسم متهم کرده و گفته بود که «وقت بازبینی مسیر روابط ما با ترکیه فرا رسیده است.»
تجمع روز شنبه در استانبول بزرگترین تظاهرات حمایت از فلسطینیها در آن شهر و پشتیبانی از حمله یکجانبه سازمان حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر است؛ حملهای که با کشتن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی و گروگان گرفتن بیش از ۲۰۰ شهروند آن کشور، واکنش نظامی اسرائیل را به دنبال آورد.
خبرگزاری رویترز با اشاره به اینکه تجمع استانبول یک روز قبل از صدمین سالگرد جمهوری سکولار ترکیه برگزار شد، بهنقل از تحلیلگران سیاسی نوشت که سخنرانی اردوغان با برنامه قبلی بود و هدف او از تشدید انتقادهایش از اسرائيل، تقویت موقعیت سیاسی خود و تحتالشعاع قرار دادن جشنهای روز یکشنبه است که ریشههای سکولار ترکیه را ارج مینهد.
اردوغان پیشتر از همه مردم ترکیه دعوت کرده بود که در راهپیمایی شرکت کنند و گفته بود «فقط پرچم ما و پرچم فلسطین به اهتزاز درخواهد آمد.» حزب عدالت و توسعه اردوغان، پیشبینی کرده بود که در تجمع روز شنبه یک میلیون نفر شرکت کنند.
با آنکه ترکیه حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل را محکوم کرد، اردوغان چند روز پیش این گروه شبهنظامی فلسطینی را «مبارزان آزادی» توصیف کرد و از حمایت برخی کشورهای غربی از اسرائیل انتقاد کرد.
برخلاف بسیاری از متحدان ناتو و اتحادیه اروپا و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس، ترکیه حماس را سازمان تروریستی قلمداد نمیکند و سالهاست که میزبان اعضای شاخص این گروه است. ترکیه همچنین پیشنهاد کرده است که در مذاکره برای آزادی گروگانهای اسرائیلی، که حماس در حمله هفتم اکتبر ربود، نقشآفرینی کند.