اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، در ملاقات با معاون وزارت داخله (کشور) رژیم طالبان در امور مبارزه با مواد مخدر، گفت که کشفیات جمهوری اسلامی نشان میدهد تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان کاهشی قابلتوجه نداشته است. او از مقامهای طالبان خواست آنچه را ادعا میکنند، در عمل اجرا کنند.
یک هیئت طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادر بهتازگی به ایران رفته است و در چارچوب این سفر با مقامهای جمهوری اسلامی ملاقاتهایی داشتهاند. خبرگزاری ایرنا روز سهشنبه گزارش داد که اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی، در دیدار با ملا عبدالحق، معاون امور مبارزه با مواد مخدر رژیم طالبان، که در ترکیب این هیئت حضور دارد، گفت: «با اینکه از فرمان ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان استقبال میکنیم، میزان کشفیات ایران هنوز تاییدکننده کاهش تولید مواد مخدر در همسایگی ما نیست.»
این در حالی است که ملا عبدالحق در این دیدار ادعا کرد در دو سال گذشته و پس از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی بر ممنوعیت کشت خشخاش، میزان کشت این محصول در افغانستان تا ۹۵ درصد کاهش یافته است. البته او خاطر نشان کرد که «تولیدات دپوشده» از قبل هنوز [در افغانستان] موجودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال طرف ایرانی گفت که مهم است این ادعا در عمل اجرا شود، «زیرا در ماههای اخیر میزان کشفیات مواد مخدر از مبدا افغانستان تفاوت معناداری با گذشته نشان نمیدهد.»
اسکندر مومنی پیش از این در اواسط مهر هم در حاشیه نشست تخصصی دبیران شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران گفته بود که علیرغم ادعای مقامهای طالبان مبنی بر کاهش تولید مواد مخدر، میزان تولید مواد مخدر صنعتی بهویژه از نوع متآمفتامین (شیشه) در افغانستان به طور روزافزون بیشتر شده است.
این در حالی است که گزارش جدید سازمان مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل که روز یکشنبه ۱۳ آبان منتشر شد، هم نشان داد اگرچه کشت خشخاش در افغانستان به میزان زیادی کاهش یافته، تولید مواد مخدر صنعتی از نوع متآمفتامین بهشدت در حال افزایش است. این گزارش تصریح کرد: «با کاهش کشت خشخاش در افغانستان کشف و ضبط مواد مخدر صنعتی در این کشور افزایش یافته و افغانستان سریعترین روند تولید متآمفتامین در جهان را پیموده است.»
رهبر طالبان آوریل ۲۰۲۲ فرمان ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان را صادر کرد. به گزارش سازمان ملل متحد، سطح زیر کشت خشخاش در پایان سال ۲۰۲۲ از ۲۳۳ هزار هکتار در سال قبل از آن به ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار کاهش یافت. اما کشاورزان میگویند که کاهش کشت خشخاش نه به دلیل فرمان ممنوعیت رهبر طالبان بلکه به دلیل خشکسالی شدید و تغییرات اقلیمی صورت بوده است، زیرا این گیاه به آب فراوان نیاز دارد.