روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی مدعی شده است که «در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده، مهاجران غیرقانونی و نیز افرادی که ویزای بشردوستانه و اقامت موقت دریافت کردهاند، با خطر اخراج از این کشور مواجه خواهند شد.»
ورود گسترده مهاجران غیرقانونی از مرزهای جنوبی آمریکا در ماههای اخیر و پیامدهای ناشی از آن موجب شده است که سیاستهای مهاجرتی نامزدهای انتخابات ۲۰۲۴ مورد توجه قرار گیرد.
اواخر اکتبر سال جاری، اداره حفاظت از گمرک و مرزهای ایالات متحده آمریکا در گزارشی گفت که این کشور در سال مالی ۲۰۲۳، بالاترین شمار مهاجران غیرقانونی واردشده به خاک کشور را شاهد بوده است. بر اساس ارقام این گزارش، در این سال سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر وارد قلمرو ایالات متحده شدهاند که در تاریخ این کشور بیسابقه است.
براساس روایت این روزنامه آمریکایی «ترامپ در نظر دارد که در صورت بازگشت به قدرت، سیاستهای چهار سال نخست ریاست جمهوری خود را در زمینه ایجاد محدودیت و موانع در مرزهای آمریکا و سختگیری در صدور ویزا برای متقاضیان سفر به این کشور، تشدید و اعمال کند.»
نیویورکتایمز در گزارش مفصلی درباره کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ، مینویسد که او در حال برنامهریزی برای اعمال مجدد برنامههای خود در قبال مهاجران است. این برنامهها شامل «جمعآوری و اخراج گسترده افرادی میشود که غیرقانونی در ایالات متحده حضور دارند» و قرار است نخست بازداشت شوند و به اردوگاههای موقت نگهداری یابند، سپس به کشورهای مبدا خود اخراج شوند.
براساس روایت نیویورکتایمز، در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات، هزاران افغان نیز که پس از فروپاشی حکومت جمهوری و در عملیات تخلیه نظامی آمریکا و پس از آن وارد خاک این کشور شدهاند، از این سیاست او متاثر خواهند شد.
در گزارش نیویورکتایمز در اینباره آمده است: «بسیاری از افرادی که به دلایل بشردوستانه اجازه زندگی موقت در کشور [آمریکا] را داشتهاند، نیز این موقعیت را از دست میدهند و اخراج میشوند؛ از جمله دهها هزار افغان که در بحبوحه تسلط طالبان در ۲۰۲۱، اجازه ورود به ایالات متحده را دریافت کردند.»
با فروپاشی حکومت جمهوری و بازگشت دوباره طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱، حدود ۷۶ هزار تن از شهروندان افغانستان، در جریان دو هفته عملیات تخلیه نظامی آمریکا و ناتو، توانستند از کشور خارج شوند و در کمپهای موقت در امارات متحده عربی، قطر، آلبانی و آلمان مستقر شدند. بسیاری از این افراد پس از بررسیهای امنیتی و دریافت ویزا، وارد ایالات متحده شدند و با دریافت کمک هزینههای دولتی، در ایالتهای مختلف این کشور سکونت یافتند.
هواپیماهای ارتش ایالات متحده در جریان عملیات تخلیه نظامی کابل-AAMIR QURESHIAFP همچنین، صدور ویزای بشردوستانه برای افغانهایی که در جریان ۲۰ سال حضور نظامی آمریکا با نهادهای نظامی و غیرنظامی آمریکایی در افغانستان کار کرده بودند و زندگیشان در معرض خطر انتقاجویی طالبان بود، ادامه یافت.از اوت ۲۰۲۱ تا اوت ۲۰۲۳، حدود ۹۷ هزار شهروند افغان با دریافت ویزای بشردوستانه، وارد خاک ایالات متحده شدهاند. با این حال، شمار دیگری نیز که ارقام مشخصی در مورد آنان وجود ندارد، با دریافت ویزای برزیل و سفر به آن کشور، از راههای غیرقانونی خود را به آمریکا رساندهاند. شماری از این افراد پس از رسیدن به آمریکا، وارد کانادا شدهاند و شماری دیگر در داخل آمریکا به صورت غیرقانونی زندگی میکنند.
شماری از افغانهای نیز که در روند عملیات تخلیه نظامی وارد آمریکا شدند، هنوز مجوز اقامت قانونی دریافت نکردهاند. این افراد به دلایل مختلف، از جمله ثابت نشدن این ادعا که زندگیشان در افغانستان در خطر است، مستحق اقامت قانونی شناخته نشدهاند. در بحبوبه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و فروپاشی حکومت پیشین این کشور که کابل به دست طالبان افتاد، عملیات تخلیه نظامی با موجی از هجوم گسترده شهروندان افغان به فرودگاه کابل مواجه شد. بسیاری از این افراد با هجوم به فرودگاه، از موانع امنیتی عبور کردند و بدون بررسیهای لازم، سوار هواپیماها شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در سپتامبر ۲۰۲۲، دولت آمریکا یک شهروند افغان را که عضویت طالبان را داشت و در عملیات تخلیه و در نتیجه بررسی نشدن دقیق اسناد هویتیاش وارد این کشور شده بود، اخراج کرد.
براساس روایت نیویورکتایمز از «سیاست مهاجرتی دونالد ترامپ» این احتمال وجود دارد که اگر او در انتخابات ریاست جمهوری آینده پیروز شود، تعدادی از افغانهایی در دوسال گذشته وارد آمریکا شدهاند، با خطر اخراج مواجه شوند. ترامپ در چهار سال ریاست جمهوری خود، محدودیتهایی در زمینه ورود و مهاجرت به آمریکا وضع کرده بود، اما با روی کار آمدن جو بایدن، بخشی از این سیاستها کنار گذاشته شدند.
مهاجران در انتظار عبور از مرز ایالات متحده-Getty Images via AFPترامپ در سخنرانی در سپتامبر سال جاری گفت که «با پیروی از مدل آیزنهاور، بزرگترین عملیات اخراج مهاجران غیرقانونی» را از آمریکا انجام خواهد داد. اشاره او به کارزار جمعآوری و اخراج مهاجران مکزیکی در ۱۹۵۴ بود که در جریان آن، هزاران مهاجر از خاک ایالات متحده اخراج شدند.
آنگونه که نیویورکتایمز روایت کرده است، سیاست مهاجرتی ترامپ همچنین صدور ویزا را در کنسولگریهای آمریکا در سراسر جهان محدود خواهد کرد. این محدودیتها شامل بررسیهای بیشتر امنیتی برای افراد متقاضی ویزا، به ویژه از کشورهایی خواهد بود که «ناامن» توصیف میشوند.
در یک سال گذشته، به دلیل رفع محدودیتهای وضعشده در دوران همهگیری کرونا و نیز افزایش ناآرامی در شماری از کشورها، از جمله در آفریقا، خاورمیانه، ونزوئلا و آمریکای مرکزی، هزاران نفر کوشیدهاند خود را به مرزهای ایالات متحده برسانند. در ماههای اخیر بسیاری از شهروندان آمریکا از کاخ سفید خواستند که محدودیتهای بیشتری برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی وضع کند.