وزارت خارجه آمریکا جمعه سوم آذر (۲۴ نوامبر) اعلام کرد که یک خط تماس اضطراری برای پناهجویان افغان در خطر اخراج یا بازداشت در پاکستان راهاندازی کرده است.
این وزارتخانه در حساب ایکس نوشت که این خط تماس برای آن دسته از پناهجویان افغان است که در انتظار اسکان مجدد در آمریکا هستند.
این وزارتخانه گفت که شماره تلفن خط مذکور از ساعت هشت صبح تا نیمه شب از طریق خط تلفن مستقیم و واتساپ در دسترس است.
The Dept of State has launched an emergency hotline for Afghans facing deportation or detainment in Pakistan who are in a U.S. immigration and resettlement pathway. Available Mon-Sat from 8AM to midnight Islamabad time, via phone and via WhatsApp (text only) at: +1 757-916-4100.
— State_SCA (@State_SCA) November 24, 2023
هزاران شهروند افغان از زیر حاکمیت رژیم طالبان فرار کردهاند و در پاکستان زندگی میکنند. اکنون مهلت اقامت قانونی بسیاری از این افغانها تمام شده است. مقصد این پناهجویان کشورهای اروپایی و آمریکایی است و مراحل بررسی اسنادشان در پاکستان انجام میشود.
فهیم یکی از پناهجویان افغان است که بیش از هشت ماه میشود به پاکستان سفر کرده است. کارهای پناهندگی او در آلمان و آمریکا در جریان است، اما او از اخراج اجباری از پاکستان به افغانستان زیر حاکمیت طالبان هراس دارد.
او در صحبت با ایندیپندنت فارسی گفت که اخراج پناهجویان افغان از پاکستان موضوعی جدی است و به همین خاطر زیاد از خانه بیرون نمیرود تا در معرض خطر اخراج بهزور از پاکستان قرار نگیرد.
او افزود: «دقیق مشخص نیست که چه زمانی کارهای پناهندگیام تمام میشود تا از پاکستان به اروپا و آمریکا برسم. این روزها همّ و غم من در پاکستان این است که پلیس این کشور مرا اخراج نکند. امیدوارم هرچه زودتر کارهای پناهندگیام انجام شود و بتوانم به اروپا و آمریکا بروم.»
فهیم پیشینه کار با نهادهای آمریکایی و آلمانی دارد و به همین دلیل است که از افغانستان زیر سلطه طالبان فرار کرده است. او گفت که شماری از پناهجویان در پاکستان هستند که اگر به افغانستان اخراج شوند، در معرض بازداشت، شکنجه، یا زندان قرار میگیرند. او از دولت پاکستان میخواهد که دستکم آن عده از شهروندان افغان را که تهدیدی علیه آنها در افغانستان وجود دارد اخراج نکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دولت پاکستان تعهد کرده است که پناهجویان افغان را که در فهرست اسکان مجدد در کشورهای ثالث قرار دارند اخراج نکند. اما گزارشهایی مبنی بر اخراج شماری از این پناهجویان وجود دارد. پیشتر، مسئولان اداره مهاجرت کانادا گفته بودند که دولت پاکستان شش خانواده پناهجوی افغان را که آماده اسکان مجدد در کانادا بودند به افغانستان بازگرداندهاند.
دولت پاکستان اوایل اکتبر سال جاری اعلام کرد که ۱.۷ میلیون مهاجر افغان را که در آن کشور اسکان غیرقانونی دارند اخراج میکند. پاکستان ادعا میکند که شماری از شهروندان اهل افغانستان در ناامنیهای آن کشور دست دارند و با گروههای تروریستی، از جمله با تحریک طالبان پاکستان، همکاری میکنند.
بیش از یک سال است که تیتیپی و گروههای تروریستی حملههایشان در پاکستان را افزایش دادهاند و همین باعث نگرانی زیاد دولت پاکستان شده است. پاکستان با بحران سیاسی و اقتصادی شدیدی مواجه است و به همین خاطر، در مقطع کنونی، مبارزهاش با گروههای تروریستی دشوار است.
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) جمعه سوم آذر اعلام کرد که اخراج مهاجران افغان از پاکستان از سپتامبر امسال آغاز شده است و اوایل نوامبر، روزانه به طور متوسط بیش از ۱۷ هزار نفر از آن کشور اخراج شدهاند.
در گزارش اوچا آمده است که تا ۱۸ نوامبر، ۳۷۴ هزار و ۶۰۰ پناهجوی افغان از پاکستان به کشورشان برگشتهاند که تقریبا ۴۸ درصد این افراد زناناند.
اوچا گفت که پناهجویان اخراجشده از پاکستان در پناهگاههای موقت در استانهای ننگرها، قندهار، کنر، و کابل اسکان داده میشوند.
اوچا افزود که سازمان جهانی بهداشت و همکارانش از ۱ تا ۲۱ نوامبر به بیش از ۹۲ هزار تن از پناهجویان افغان اخراجشده از پاکستان خدمات بهداشتی ارائه کردهاند.
پاکستان و ایران میزبان میلیونها مهاجر افغاناند، اما در ماههای اخیر، این دو کشور اقدام به اخراج شمار زیادی از این مهاجران کردهاند که با انتقاد نهادهای مدافع حقوق بشر و پناهجویان روبهرو شده است.
در پی سلطه مجدد طالبان بر افغانستان پس از دو دهه جنگ و کشتار، شمار زیادی از شهروندان افغانستان آن کشور را ترک کردند که اکنون بسیاری از آنها در معرض اخراج از پاکستان و ایران قرار دارند. بسیاری از این مهاجران اخراجشده در معرض تهدید امنیتی در رژیم طالبان خواهند بود.