روزنامه اصولگرای جمهوری اسلامی که در ایران منتشر میشود، در سرمقاله دوشنبه، ۶ آذر (۲۷ نوامبر)، نوشت که «طالبان را آمریکا ایجاد کرده» است و به همین دلیل، این گروه «در طول پنج سال حاکمیت دور اول، ۲۰ سال دوری از حاکمیت، و در دو سال و سه ماه گذشته، هرگز علیه اسرائیل کوچکترین اقدامی نکرد و موضعی نگرفت».
این روزنامه از رژیم طالبان به دلیل اینکه تظاهرات علیه اسرائیل را در افغانستان ممنوع کرده، انتقاد کرد و افزود: «طبيعی است که چنين گروهی عليه اسرائیل اقدامی انجام نمیدهد.»
پس از حمله مرگبار شبهنظامیان حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال جاری میلادی، حمله گسترده ارتش اسرائیل به مواضع حماس در نوار غزه، واکنشهای گستردهای در سطح جهان برانگیخت. در روزهای نخست حمله هوایی ارتش اسرائیل به غزه، تظاهراتی در کابل و چند شهر دیگر افغانستان راهاندازی شد و وزارت خارجه طالبان نیز با انتشار بیانیهای، حملههای ارتش اسرائیل را محکوم کرد، اما ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، تاکنون هیچ بیانیه یا پیامی در این باره صادر نکرده است.
اواسط آبان و همزمان با سفر ملا عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر رژیم طالبان، به ایران، برخی رسانههای وابسته به دولت در ایران گزارش دادند که در نتیجه همکاری اطلاعاتی میان طالبان و نهادهای امنیتی ایران، سه مامور «موساد»، سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل، در مناطق کوهستانی در مرز ایران و افغانستان بازداشت شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روزنامه جمهوری اسلامی با ابراز تردید به این خبر، نوشت که به دلیل اینکه طالبان از آمریکا دستور میگیرند و علیه اسرائیل اقدامی نمیکنند، رویداد و خبر مزبور از توجه رسانههای آزاد و مستقل برخوردار نشده است. این نخستین بار بود که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران از همکاری اطلاعاتی با رژیم طالبان خبر میدادند، اما هیچگونه جزئیات و شواهدی در این باره منتشر نشد.
در پی آن، یک دیپلمات جمهوری اسلامی ایران در نشستی که با میزبانی حزب عدالت روسیه در مسکو و با حضور سران احزاب و جبهههای مخالف طالبان برگزار شده بود، گفت که همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی میان طالبان و همسایههای افغانستان، باعث شده است که ضربات سنگینی به داعش وارد شود.
پیشتر، برخی مقامهای امنیتی ایالات متحده نیز از همکاری با رژیم طالبان در سرکوب داعش خراسان سخن گفتهاند. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، ژوئیه امسال در سخنانی گفت که آمریکا از طالبان در سرکوب القاعده کمک گرفته است. او در حالی این سخنان را بیان کرد که گزارشهای شورای امنیت سازمان ملل متحد در دو سال گذشته نشان میدهد که اعضای القاعده در افغانستان حضور دارند و از حمایت طالبان برخودارند.
با این حال، روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به کمکهای نقدی دولت آمریکا و دیگر دولتهای غربی به افغانستان زیر سلطه طالبان، نوشت که «دولتهای غربی به طور مستمر به حکومت خودخوانده طالبان کمک میکنند تا گوش به فرمان آنها باشند».
در سرمقاله این روزنامه همچنین آمده است: «در جريان جنگ ۴۵ روزه غزه، اين گروه [طالبان] اجازه نداد در افغانستان هيچ تظاهراتی عليه اسرائيل انجام شود، در حالی که مردم افغانستان بهشدت ضداسرائيلی و حامی آرمان فلسطين هستند.»
این روزنامه از رژیم جمهوری اسلامی ایران خواسته است که «مانع تاسیس اسرائیل دوم» شود، چون گروه طالبان از آمریکا فرمانبری میکند و «در مقابل اين خدمتی که از آمريکا دريافت میکند، به تعهد خود در برابر آمريکا و اسرائایل عمل میکند».
فروپاشی نظام جمهوریت در افغانستان، عقبنشینی آمریکا از این کشور و بازگشت طالبان به قدرت، با استقبال مقامهای جمهوری اسلامی ایران مواجه شد و دیپلماتهای ایرانی جزو نخستین سیاستمدارانی بودند که وارد افغانستان شدند و از تعامل و گسترش روابط با طالبان خبر دادند.
هرچند در دو سال گذشته، درگیریهای مرزی متعدد میان طالبان و مرزبانان ایرانی و نیز تنش بر سر حقابه ایران از رود هلمند، باعث ایجاد شکافهایی در روابط طالبان و تهران شد، مقامهای دو طرف همواره بر حل تنشها از طریق گفتوگو تاکید کردهاند.
پس از سفر اخیر ملا برادر به ایران، رسانههای دولتی جمهوری اسلامی، از رژیم طالبان با عنوان «دولت افغانستان» یاد کردند و از گسترش روابط میان ایران و طالبان در زمینههای اقتصادی و سیاسی خبر دادند.
با این حال، برخی جناحهای سیاسی و رسانههای ایرانی با رویکرد تعامل جمهوری اسلامی با طالبان موافق نیستند و در دو سال گذشته، پیوسته درباره پیامدهای احتمالی این تعامل برای ایران هشدار دادهاند.