منابع محلی در استان فاریاب به ایندیپندنت فارسی گفتهاند که نیروهای صلاحالدین ایوبی، فرمانده ازبکتبار طالبان، میخواهند از او چهرهای مقتدر در بدنه رژیم این گروه به نمایش بگذارند و به همین دلیل هنگام سفرش به شهر میمنه، کاروانی بزرگ از خودروهای زرهی و نیروهای مسلح او را همراهی میکند.
این منابع افزودهاند که محافظان قاری صلاحالدین به پیشرفتهترین تسلیحات ساخت آمریکا که از ارتش حکومت پیشین بهجا مانده است و نیز تعدادی تکتیرانداز مجهزند. گفته میشود همواره حدود ۵۰ نیروی مسلح صلاحالدین ایوبی را در سفر به فاریاب همراهی میکنند تا هر نوع تهدید احتمالی امنیتی برای او را دفع کنند.
این منابع گفتند که صلاحالدین ایوبی از چندین خودرو ضدگلوله متعلق به مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی افغانستان، استفاده میکند و هوادارانش میکوشند نشان دهند که او در بدنه رژیم طالبان دارای اقتدار زیادی است. به گفته آنها، «هروقت صلاحالدین ایوبی به فاریاب سفر کند، فکر میکنید که مارشال دوستم به این استان آمده است؛ چون همان قدر خودرو و نیروی نظامی دارد» .
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قاری صلاحالدین ایوبی و هوادارانش از ترس رقبای پشتونتبارشان یا داعش، شمار نیروهای محافظ این فرمانده ازبکتبار طالبان را افزایش دادهاند. منابعی در فاریاب به ایندیپندنت فارسی گفتهاند که بیشتر محافظان صلاحالدین ایوبی از افراد معتمد او تشکیل شدهاند.
پوشش رسانهای فعالیتهای صلاحالدین ایوبی در مسند فرماندهی پلیس این گروه در استان زابل در دستگاههای تبلیغاتی طالبان بسیار ناچیز است و گمان میرود طالبان قصد دارند کاری کنند تا نیروهای این رژیم نام این فرمانده را به مرور زمان به فراموشی بسپارند. این در حالی است که قاری صلاحالدین ایوبی در دوران نبرد این گروه با حکومت پیشین افغانستان از مهمترین فرماندهان ازبکتبار طالبان در استانهای شمالی افغانستان بود و در سرنگونی این استانها نقش پررنگی داشت و به «فاتح استانهای شمالی» مشهور شده بود.
او پس از فرار اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ با چندین فرمانده دیگر طالبان وارد ارگ ریاستجمهوری شد. در ماههای نخست سرنگونی حکومت افغانستان، صلاحالدین ایوبی از مهرههای تاثیرگذار طالبان در کابل بود، اما طالبان پشتونتبار رفتهرفته قدرت او را کاهش دادند. نیروهای صلاحالدین ایوبی فکر میکردند که رهبران طالبان به دلیل ایفای نقش پررنگ آنها در جنگ با حکومت پیشین افغانستان، یکی از مسندهای کلیدی نظامی را به قاری صلاحالدین محول خواهند کرد، اما این محاسبه اشتباه از آب درآمد و صلاحالدین ایوبی هرچند در ماههای نخست رژیم طالبان قدرت نظامی زیادی داشت، عملا صاحب هیچ مقام رسمی نشد تا اینکه در آوریل ۲۰۲۲ پس از چندین ماه انزوا، او را معاون فرماندهی ارتش طالبان در استان پکتیا کردند، اما بیش از چند هفته در این مسند نبود و استعفا کرد.
چند ماه بعد، ملا هبتالله، رهبر طالبان، طی فرمانی شفاهی او را بهعنوان معاون وزارت بازسازی و توسعه روستاهای این رژیم منصوب کرد. این کار به اعتبار و اقتدار او در میان فرماندهان طالبان ضربه زد و باعث شد که در عرصه نظامی رقابت را به رقبای پشتونتبارش ببازد و به زادگاهش در فاریاب برود.
بستگان قاری صلاحالدین ایوبی میگویند او از تصمیم رهبر طالبان ناخشنود است و به همین دلیل به فاریاب برگشته است. در آن زمان، قدرت نظامی او هم در مقایسه با دوران جنگ با حکومت پیشین افغانستان افول کرده بود، زیرا هر نوع فعالیت علیه رژیم طالبان برای فرماندهان و نیروهای این گروه هزینهبر است و حتی به قیمت مرگ آنها تمام میشود و طالبان مخالفانشان را با استناد به فتوای اطاعتنکردن از رهبر که او را «امیرالمومنین» مینامند، سرکوب میکنند.
صلاحالدین ایوبی نوامبر ۲۰۲۲ پس از چند ماه انزوا و گوشهنشینی بهعنوان فرمانده پلیس این گروه در استان زابل گمارده شد. به نظر میرسد که این انتصاب به این دلیل صورت گرفت تا رهبر طالبان و فرماندهان این گروه در قندهار فعالیتهای صلاحالدین ایوبی را زیر نظر داشته باشند و هر نوع فعالیت احتمالی او علیه این رژیم را خنثی کنند.
طالبان به انحصار شدید قدرت متهماند و بیشتر مسندهای مهم حکومتشان در اختیار پشتونتبارها است و برخی فرماندهان غیرپشتون در حکومت آنان منزوی شدهاند. مولوی مهدی مجاهد، تنها فرمانده هزارهتبار طالبان، پس از برکناری از مسندش در اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان در بامیان به شهرستان بلخاب استان سرپل زادگاهش رفت و اعلام کرد که به دلیل تبعیض علیه هزارهها و حذف آنها از قدرت، از رژیم طالبان اطاعت نمیکند. این باعث شد که فرماندهان ارشد طالبان برای سرکوب او به بلخاب بروند و او را هنگام سفر به ایران در مرز اسلامقلعه استان هرات در اوت ۲۰۲۲ (مرداد ۱۴۰۱) بازداشت کنند و بکشند.
گفته میشود که رهبران رژیم طالبان این فرمانده هزارهتبار را به منظور زهر چشم گرفتن از سایر فرماندهان درصورت سرپیچی کردن از دستورها، اعدام کردند و هواداران قاری صلاحالدین ایوبی هم از ترس تکرار این سناریو از مخالفت با رهبر و رژیم طالبان پرهیز کردهاند.