مقاومت نظامی علیه طالبان؛ رئیس ستاد ارتش طالبان به استان‌های شمالی رفت

طالبان نگران‌اند که تاجیکستان مخالفان نظامی و سیاسی آنان را حمایت کند و این امر به افزایش مقاومت مسلحانه علیه آنها منجر شود

قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، در هفته جاری از چندین استان شمالی افغانستان بازدید کرده و به نیروهای ارتش این گروه دستور داده است که اقدامات جدی در راستای تقویت صفوف خود روی دست گیرند.  

دفتر رئیس ستاد ارتش طالبان در حساب کاربری‌اش در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت که قاری فصیح‌الدین از سپاه ۲۱۷ عمری و تیپ هفتم سرحدی در شمال ‌شرقی افغانستان در استان قندوز بازدید کرده است.  

قاری فصیح‌الدین در سفر به قندوز از نوار مرزی افغانستان با تاجیکستان نیز بازدید کرده و اطمینان داده است که کمبودهای نیروهای مرزی طالبان را برطرف خواهد کرد.  

تاجیکستان در سطح منطقه تنها کشوری است که با طالبان تماس و تعامل دیپلماتیک ندارد و به شماری از مخالفان طالبان، از جمله اعضای جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود، امکان اقامت داده است. حکومت تاجیکستان سفارت افغانستان را در دوشنبه، پایتخت آن کشور، نیز به طالبان واگذار نکرده و این امر باعث تنش بیشتر در روابط میان طرفین شده است.  

طالبان نگران‌اند که تاجیکستان مخالفان نظامی و سیاسی آنان را حمایت کند و این امر به افزایش مقاومت مسلحانه علیه این گروه منجر شود. گفته می‌شود که شماری از مخالفان نظامی طالبان از پنجشیر به بغلان، و از آنجا به قندوز و سپس تاجیکستان رفته‌اند.  

گمان می‌رود که هدف سفر فصیح‌الدین به آن نواحی نیز افزایش استحکامات مرزی طالبان برای جلوگیری از سفر مخالفان سیاسی و نظامی‌شان به تاجیکستان باشد. دوشنبه حمایت از مخالفان سیاسی و نظامی طالبان را انکار می‌کند، اما تاکید دارد که باید در افغانستان حکومتی فراگیر با مشارکت همه اقوام ساکن کشور تشکیل شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یکی از مقام‌های پیشین حکومت افغانستان اخیرا به ایندیپندنت فارسی گفت که نیروهای طالبان در نوار مرزی افغانستان با تاجیکستان حضور گسترده دارند و سفر به تاجیکستان از آن مسیر خطرناک است و به همین دلیل، توصیه نمی‌شود. 

او در ادامه گفت: «اما وقتی انسان مجبور باشد، دست به هر اقدام خطرناکی می‌زند و شاید برخی از مخالفان طالبان هم از مسیر دشوار مرز به تاجیکستان سفر کنند.» 

با سرنگونی حکومت افغانستان به ‌دست طالبان، شماری از مقام‌های دولتی و نظامی با هلیکوپتر به تاجیکستان گریختند و گفته می‌شود که اشرف غنی، رئیس‌ جمهوری پیشین افغانستان، و امرالله صالح، معاون نخست او، هم از همین طریق و با هلیکوپتر نظامی، پنجشیر را به مقصد تاجیکستان ترک کردند.  

طالبان کنترل حریم هوایی افغانستان را در اختیار ندارند و به همین دلیل، پرواز هلیکوپترها و هواپیماهای نظامی در این حریم ممکن و محتمل است.  

قاری فصیح‌الدین در سفر به استان بغلان، به شهرستان اندراب نیز که در دوران نظام جمهوریت، جوانان زیادی از این شهرستان در صفوف نظامی آن حکومت خدمت می‌کردند، رفته است. بر اساس بیانیه طالبان، رئیس ستاد ارتش این گروه افزون بر بررسی اوضاع امنیتی اندراب، با بزرگان محل هم دیدار کرده و به آن‌ها وعده تامین امنیت داده است.  

یک منبع خبری در اندراب به ایندیپندنت فارسی گفت که فصیح‌الدین از بزرگان اندراب خواسته است که مانع سربازگیری جبهه‌های مقاومت ملی و جبهه آزادی از جوانان این شهرستان شوند و هر کس که علیه آن‌ها بجنگند، «بغاوت‌گر» است و سرکوب خواهد شد. 

در بیانیه طالبان گفته می‌شود که فصیح‌الدین در استان پنجشیر از تیپ فوق‌العاده ارتش این گروه نیز بازدید کرده است، ولی جزئیات بیشتری در این باره ارائه نشده است. 

طالبان در پنجشیر حضور گسترده نظامی دارند و بیشتر نیروهای ارتش و استخبارات (اطلاعات) این گروه در این استان مستقرند. منابع محلی پنجشیر در مصاحبه‌های متعدد به ایندیپندنت فارسی گفته‌اند که در این استان وضعیت نظامی شدیدی برقرار است و طالبان می‌کوشند دست به اقدامی نزنند که کنترل و مدیریت پنجشیر برایشان دشوار شود.  

شماری از نیروهای جبهه مقاومت ملی در پنجشیر حضور دارند و سال گذشته حضور این نیروها در کوهپایه‌های این استان گزارش شده بود. جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان، فعالیت نظامی و چریکی علیه طالبان دارند و در ماه‌های اخیر فشار بر طالبان را افزایش داده‌اند. یکی از نگرانی‌های اصلی طالبان، گسترش پیوستن شهروندان افغانستان به این جبهه‌ها، یا شکل‌گیری جبهه‌های جدید نظامی علیه حکومت آنان است. طالبان مخالفان خود را «باغی» می‌نامند و با دستاویزهای شرعی، به نیروهای خود دستور داده‌اند که هر شهروندی که علیه رژیمشان اقدام کند، با سرعت و شدت سرکوب کنند.  

طالبان با بحران شدید مشروعیت داخلی و بین‌المللی مواجه‌اند و اقدامات آن‌ها در راستای نقض حقوق شهروندی و حقوق زنان، با انتقادهای شدید روبه‌رو شده است. در کنار این، مشکلات مالی و معیشتی شهروندان نیز روز‌به‌روز افزایش می‌یابد و به موازات آن، نارضایتی از رژیم طالبان نیز گسترده‌تر و عمیق‌تر می‌شود.  

در همین حال، مخالفان سیاسی طالبان هم می‌کوشند چتر واحدی برای مقابله سیاسی و نظامی با طالبان ایجاد کنند و در ماه‌های اخیر چندین نشست حول این محور تشکیل شده است.