شاهزاده محمد بن سلمان در دیدار با پوتین: عربستان سعودی و روسیه برای ثبات خاورمیانه همکاری می‌کنند 

پوتین قبل از سفر به عربستان سعودی در ابوظبی با رییس دولت امارات متحده عربی گفت‌وگو کرد

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روز چهارشنبه ششم دسامبر پس از دیدار و گفت‌وگو با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، از ابوظبی به ریاض پایتخت عربستان سعودی رفت. 

این نخستین دیدار حضوری پوتین با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی از اکتبر ۲۰۱۹ به این سو به شمار می‌رود. 

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در دیدار با رئیس‌جمهوری روسیه گفت که عربستان سعودی و روسیه برای دستیابی به ثبات در خاورمیانه با یکدیگر همکاری می‌کنند. 

به گزارش «سعودی گازت»، ولیعهد عربستان سعودی همچنین گفت که ریاض و مسکو در زمینه‌های انرژی، تجارت و سرمایه‌گذاری همکاری می‌کنند.

پوتین نیز در این دیدار روابط مسکو و ریاض را در سطحی بی‌سابقه توصیف کرد و گفت که دو طرف روابط خوب و تثبیت‌شده‌ای در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و بشردوستانه ادرد. 

پوتین ضمن دعوت از شاهزده محمد بن سلمان برای سفر به روسیه گفت که «هیچ چیز نمی‌تواند مانع توسعه روابط دوستانه ما شود.»

پیشتر پیش‌بینی شده بود که مذاکرات رهبران دو کشور تولیدکننده نفت شامل بحث در مورد مناقضه غزه و همکاری دو کشور در گروه تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس باشد. 

پوتین گفت: «البته برای همه ما اکنون تبادل اطلاعات و ارزیابی از آنچه در منطقه اتفاق می‌افتد بسیار مهم است.»

 کرملین اعلام کرده بود که رئیس‌جمهوری روسیه و ولیعهد عربستان سعودی قرار است در مورد مسائل روز منطقه و جهان، از جمله همکاری‌ در عرصه تولید نفت اعضای اوپک پلاس گفت‌وگو کنند.

در بیانیه کرملین تاکید شده است: «هماهنگی نزدیک روسیه و عربستان سعودی در این عرصه تضمین حفظ وضعی باثبات و پیش‌بینی‌شدنی در بازار جهانی نفت است.»

این دیدار در حالی صورت می‌گیرد که نشست اوپک پلاس در ماه گذشته به‌دلیل اختلاف‌نظر در مورد میزان تولید برخی از اعضا به‌مدت چند روز به تاخیر افتاد.

روابط بین عربستان سعودی و روسیه در اوپک پلاس در مواقعی ناآرام بوده است. توافق بر سر کاهش تولید در مارس ۲۰۲۰ تقریبا به هم خورد، اما دو کشور موفق شدند در مدت چند هفته روابطشان را ترمیم کنند. در اوپک پلاس بر سر کاهش تقریبا ۱۰ درصدی تقاضای جهانی نفت برای تقویت بازارهای نفت توافق شد.

اعلام شده بود که پوتین در این سفر حساس قرار است در مورد جنگ بین اسرائیل و حماس، اوضاع سوریه و یمن، و موضوع‌های همه‌جانبه‌تری مانند تضمین ثبات در خلیج فارس با رهبران کشورهای دیگر گفت‌وگو کند. به گفته یکی از منابع آگاه، جنگ روسیه با اوکراین نیز از مواردی است که احتمال دارد محور مذاکرات پوتین در سفر به خاورمیانه باشد.

ولادیمیر پوتین، روز چهارشنبه قبل از رفتن به ریاض در ابوظبی با محمد بن زاید آل نهیان، رییس دولت امارات متحده عربی ملاقات کرد. اود در این دیدار از نقشی که امارات متحده عربی در سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای برقراری ثبات در سراسر جهان ایفا می‌کند، ستایش کرد و گفت که امارات متحده عربی بزرگترین شریک روسیه در جهان عرب است. ریس‌جمهور روسیه گفت که با تقویت همکاری دو طرف در صنایع نفت و سرمایه‌گذاری، تبادل تجاری میان دو کشور در سال گذشته ۶۷.۶ درصد رشد کرده است. 

رهبران روسیه و امارات در این دیدار رباره جنگ در غزه و اوکراین نیز گفت‌وگو کردند. 

به گزارش خبرگزاری فرانسه، پوتین به شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی  گفت که «امروز به لطف موضع شما، روابط ما به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیه است و امارات متحده عربی شریک تجاری اصلی روسیه در جهان عرب است.»

به گزارش آسوشیتدپرس، پوتین در آغاز گفتگوهای خود با رئیس دولت امارات متحده عربی پیشنهاد داد که در مورد همکاری در زمینه انرژی، درگیری‌ها در خاورمیانه و «بحران اوکراین» گفتگو شود.

شیخ محمد بن زاید آل نهیان نیز با انتشار بیانیه‌ای گفت که دو رهبر «اهمیت تقویت گفت‌وگو و همکاری برای تضمین ثبات و پیشرفت» را مورد بحث قرار دادند. 

از زمان آغاز جنگ اوکراین، ولادیمیر پوتین به‌ندرت از روسیه خارج شده است. دادگاه کیفری بین‌المللی در ماه مارس حکم بازداشت پوتین را به‌اتهام ارتکاب جنایت جنگی صادر و او را متهم کرد که در ربودن کودکان از اوکراین مسئولیت شخصی دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در پی صدور این حکم، پوتین در نشست بریکس در آفریقای جنوبی شرکت نکرد، زیرا این کشور یکی از امضاکنندگان معاهده دیوان بین‌المللی است و در صورت سفر پوتین به آفریقای جنوبی، می‌بایست او را دستگیر می‌کرد. اما عربستان سعودی و امارات متحده عربی هیچ‌کدام از امضا‌کنندگان معاهده دیوان بین‌المللی کیفری نیستند.

آخرین سفر ولادیمیر پوتین به منطقه پیش از این در ژوییه ۲۰۲۲ بود که در ایران با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار کرد.

رئیس‌جمهوری روسیه در حالی به دو کشور عرب سفر کرد که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرده است پوتین روز پنجشنبه در مسکو میزبان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، خواهد بود.

پوتین، که در فوریه ۲۰۲۲ دستور حمله نظامی به اوکراین داد، می‌گوید روسیه درگیر نبردی حیاتی با غرب است. در بحبوحه تلاش‌های غرب برای منزوی کردن روسیه، پوتین میزبان متحدانش از سراسر خاورمیانه، آفریقا، آمریکای لاتین، و آسیا بوده است.

در بحبوحه درگیری تازه در خاورمیانه از زمان آغاز حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر، پوتین این بحران را شکست سیاست آمریکا در خاورمیانه دانسته و تلاش کرده است روابط روسیه را با متحدان عرب و جمهوری اسلامی ایران تقویت کند.

پوتین گفته است که روسیه به‌لطف روابط دوستانه‌اش با اسرائیل و فلسطینی‌ها می‌تواند نقش میانجی در این جنگ ایفا کند و مدعی شده است که «هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید از یک طرف حمایت خاصی می‌کنیم»؛ اتهامی که روسیه متوجه آمریکا می‌کند و می‌گوید که در منازعه بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها، دولت آمریکا حامی اسرا‌ئیل بوده است.