جمهوری اسلامی ایران مدعی پرتاب موفقیتآمیز یک کپسول زیستی به فضا شد. وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی با اعلام خبر پرتاب موفقیتآمیز کپسول زیستی بومی به نام کاووس، پس از یک دهه وقفه، خبر داد و مدعی شد تا پایان سال جاری، خبرهای خوشی از حوزه فضایی در راه خواهد بود.
خبرگزاری ایرنا بهنقل از عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، نوشت: «بعد از یک دهه وقفه، جدیدترین کپسول زیستی کشورمان با یک پرتابگر بومی به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتر با موفقیت پرتاب و آزمایشهای برنامهریزی شده برای آن با موفقیت انجام شد.»
به گفته زارعپور، این کپسول زیستی ۵۰۰ کیلوگرم وزن دارد و پرتابگر آن در راستای تحقق نقشهراه طرح اعزام فضانورد ایرانی به فضا طراحی و ساخته شده است. بر اساس گزارش ایرنا، پروژه ارسال این کپسول زیستی به فضا با حمایت سازمان فضایی ایران انجام شده است.
ایرنا در توصیف این کپسول زیستی نوشته است که هفته گذشته، متخصصان صنعت فضایی آخرین آزمایشها را روی این کپسول انجام دادند و پس از موفقیت در این آزمایشها، کپسول با موفقیت به فضا پرتاب شد. از آنجا که این کپسول یک نمونه پژوهشی است، بسیاری از فناوریهای لازم برای ساخت کپسول حامل انسان و ارسال آن به فضا را در خود دارد. سازمان فضایی ایران میگوید که قصد دارد با این کپسول آزمایشهای لازم درباره عملکرد درست این فناوریها در فضا را انجام دهد.
برای دستیابی به فناوری اعزام انسان به فضا، ابتدا باید کپسولهای زیستی در چند مرحله، با وزنهای کمتر، با موفقیت به فضا پرتاب شوند و سالم به زمین بازگردند. در هر مرحله، به وزن و ارتفاع کپسول افزوده میشود و پس از تنظیم و تصحیح پارامترهای گوناگون، مرحله بعد آغاز میشود تا در نهایت، همه مختصات لازم برای اعزام انسان به فضا فراهم میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
زارعپور پس از اشاره به نام پرتابگر «سلمان»، آن را کلاس جدیدی از پرتابگرهای فضایی خواند که برای اولین بار یک محموله مخروطی-کروی نیمتنی را با موفقیت به فضا میبرد. بر اساس این گزارش، کپسول مذکور به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری از سطح زمین پرتاب شده است.
حسین دلیریان، سخنگوی سازمان فضایی جمهوری اسلامی ایران، نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد که طبق بررسیهای انجامشده، سپر ضربهگیر کپسول زیستی موفق عمل کرده و توانسته است مطابق با طراحی، انرژی و ضربه کپسول را هنگام رسیدن به سطح زمین بهخوبی بگیرد.
جمهوری اسلامی ایران در یک دهه گذشته بارها در حوزه صنعت فضایی ادعاهایی مطرح کرده است که حواشی بسیاری در مورد برخی از آنها پیش آمده است و در نهایت هم اطلاعات تکمیلی در بسیاری از این موارد منتشر نشده است. ارسال میمون به فضا یکی از همین موارد بوده است.
در اوایل دهه نود، با انتشار خبر ارسال میمون به فضا، برخی رسانهها و کاربران رسانههای اجتماعی در مورد صحت این ادعا ابراز تردید کردند. گفته شد که تصاویر میمون پیش از ارسال و پس از فرود با یکدیگر همخوانی نداشتند و به نظر میرسید میمون دیگری در تصویرهای مربوط به برگشت جایگزین شده است.
خبرگزاری دویچهوله در همان زمان با انتشار گزارشی نوشت که این گمانه بسیار تقویت شده است که این تصویرها مربوط به یک میمون واحد نیستند و در کنفرانس پس از بازگشت این کاوشگر، مقامهای سازمان فضایی ایران میمون دیگری را نمایش دادهاند.