دو زمینلرزه به بزرگی ۴.۴ و ۴.۸ به فاصله کمتر از ۳۰ دقیقه، شهر فیضآباد، مرکز استان بدخشان، در شمال افغانستان را لرزاندند.
این زمینلرزهها در نخستین ساعات چهارشنبه ۱۳ دی رخ دادند که بر اساس اعلام مرکز لرزهنگاری هند، زلزله نخست به بزرگی ۴.۴ در ساعت ۰۰:۲۸ دقیقه بامداد به وقت محلی در ۱۰۰ کیلومتری شرق فیضآباد و در عمق ۸۰ کیلومتری زمین بود. زمینلرزه دوم به بزرگی ۴.۸ هم ساعت ۰۰:۵۵ در ۱۲۶ کیلومتری شرق فیضآباد و در عمق ۱۴۰ کیلومتری زمین رخ داد. از تلفات جانی و خسارات مالی این زلزلهها هنوز گزارشی در دست نیست.
پیش از این در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳ هم زمین لرزهای به بزرگی ۵.۲ افغانستان را لرزانده بود. در ۱۳ اکتبر هم زلزلهای تقریبا شدید به بزرگی ۴.۶ از افغانستان گزارش شد و ۱۱ اکتبر هم زمینلرزه دیگری به بزرگی ۶.۱ بخشهایی از افغانستان را لرزانده بود.
مرگبارترین زلزله افغانستان زمینلرزه هشتم اکتبر به بزرگی ۶.۳ در استان هرات در غرب افغانستان بود که در اثر آن، دستکم چهار هزار نفر جانشان را از دست دادند و هزاران خانه تخریب شد.
بر اساس بررسیهای دفتر هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا)، سه زمینلرزه شدید ماه اکتبر در استان هرات در غرب افغانستان جمعا ۱.۶ میلیون نفر را تحتتاثیر قرار داد و ۱۱۴ هزار نفر به کمک نیاز پیدا کردند. در این زمینلرزهها، ۲۸۹ روستا خسارت کلی دیدند که از این میان، ۱۱ روستا کاملا ویران شدند، ۱۱۰ روستا شدیدا خسارت دیدند و ۱۶۸ روستای دیگر نیز تاحدی تخریب شدند.
زلزلههای اخیر در افغانستان به تعداد آوارگان و بیخانمانهای داخلی در این کشور افزوده است و به گفته سازمان ملل متحد، بیشتر آنها با فرا رسیدن فصل زمستان سرپناهی ندارند.
از طرفی، سازمان بهداشت جهانی در گزارشی درباره احتمال شیوع بیماریهای واگیردار میان این آوارگان، بهویژه به دلیل نزدیک شدن فصل سرما و نبود امکانات بهداشتی و مراقبتی، هشدار داده است. این سازمان اعلام کرد: «جابهجایی مردم و ازدحام بیش از حد در پناهگاههای اسکان موقت و همچنین زمستان سخت، بهطور بالقوه میتواند سلامتی جوامع آسیبپذیر را بیشتر به خطر بیندازد و به افزایش شیوع بیماریهای واگیر و سایر بیماریهای مستعد همهگیر شدن منجر شود.»
برنامه جهانی غذا هم پس از زمینلرزههای اخیر در هرات اعلام کرد که بیش از هفت میلیون نفر در افغانستان آسیبپذیر شدهاند و برای گذراندن زمستان به کمکهای فوری نیاز دارند. بنابر اعلام این برنامه، برای رساندن کمک به این نیازمندان به ۴۰۰ میلیون دلار بودجه نیاز است. این سازمان از جامعه جهانی خواست برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی در افغانستان کاری انجام دهند.