سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل روز سهشنبه ۱۹ دیماه، از «ابتکار برگزاری نشست نمایندگان ویژه» کشورها در امور افغانستان در کابل خبر داد و گفت کاظمی قمی، فرستاده ویژه رئیسجمهوری و سرپرست سفارت ایران در کابل، در ملاقات با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در این مورد صحبت کرد. در اطلاعیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل آمده است که «گروه تماس منطقهای» با ابتکار ایران شکل گرفته و امیر خان متقی، از برگزاری نشست این گروه در کابل استقبال کرده است. در این اطلاعیه آمده است: «کاظمی قمی در دیدار با امیرخان متقی، آمادگی کشورمان برای گسترش همهجانبه همکاریها و کمک به مردم افغانستان را اعلام داشت.»
امیرخان متقی ضمن سپاسگزاری از ابتکار جمهوری اسلامی برای تشکیل گروه تماس منطقهای، در زمینه میزبانی از نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، در کابل «اعلام مسرت و آمادگی کرد».
کاظمی قمی در دیدار با امیرخان متقی، آمادگی کشورمان برای گسترش همهجانبه همکاریها و کمک به مردم افغانستان را اعلام داشت. متقی بااستقبال از ابتکار ایران در تشکیل گروه تماس منطقهای،برای میزبانی نشست مشترک نمایندگان ویژه کشورهای منطقه در امور افغانستان درکابل اعلام مسرت و آمادگی کرد pic.twitter.com/mB6W3dRXix
— Embassy of the I.R. Iran in Kabul, Afghanistan (@IRANinKabul) January 9, 2024
کاظمی قمی، در مهر ماه امسال و پس از پنجمین دور «نشست فرمت مسکو» با میزبانی روسیه که در آن نمایندگان ویژه کشورهای منطقه در امور افغانستان حضور یافتند، از تشکیل گروه تماس منطقهای خبر داد. به گفته قمی، این گروه در مورد نحوه تعامل با رژیم طالبان، هماهنگی در امور منطقهای و مقابله با تهدیدهای مشترک گفتوگو میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تاکنون مشخص نشده است که نشست گروه تماس چه زمانی در کابل برگزار خواهد شد اما در صورت برگزاری، این نخستین نشست در سطح نمایندگان ویژه کشورهای منطقه در داخل افغانستان خواهد بود. طی دو سال و چهارماه سلطه طالبان بر افغانستان، نشستهای بینالمللی در مورد افغانستان بیشتر در قطر، روسیه، ایران و پاکستان برگزار شدهاند.
جمهوری اسلامی ایران که از حکومتهای همسو و متحد با طالبان در منطقه شناخته میشود، از زمان بازگشت این گروه به قدرت، همواره بر تعامل و گسترش روابط در زمینههای اقتصادی و سیاسی با طالبان تاکید کرده است. علیرغم گزارشهایی که از همکاری طالبان با سازمانهای تروریستی بینالمللی وجود دارد، دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران در نشستهای بینالمللی از جمله نشستهای سازمان ملل متحد، از برخی موضعگیریهای طالبان حمایت میکنند. روز شنبه گذشته، کاظمی قمی، در ملاقات با مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخستوزیر طالبان، به او اطمینان داد که جمهوری اسلامی از مخالفان طالبان حمایت نمیکند. سفارت جمهوری اسلامی در اطلاعیهای در صفحه اکس خود نیز در مورد این مسئله نوشت که «ایران از اقدام نظامی علیه تمامیت ارضی افغانستان» از طرف «هیچ گروهی حمایت نخواهد کرد».
فرستاده ویژه رئیسجمهوری ایران در حالی به طالبان اطمینان داد که از اقدام نظامی علیه تمامیت ارضی افغانستان حمایت نمیکند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، بارها از طرف دولت پیشین افغانستان به حمایت مالی و تجهیزاتی از طالبان متهم شده بود. نهادهای امنیتی دولت پیشین افغانستان گزارش داده بودند که سپاه پاسداران ضمن فراهم کردن زمینههای آموزش نظامی و تحویل دادن تسلیحات مدرن به طالبان، از برخی فرماندهان این گروه بهویژه در جنوب افغانستان حمایت مالی میکند. نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران همواره این اتهامها را رد کردهاند، اما تسلیحات ساخت ایران بارها نزد اعضای طالبان که به دست نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان بازداشت شده بودند، پیدا شده است.