وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ضرورت حلوفصل مسئله افغانستان، از جامعه جهانی خواست برای تسریع روند مشارکت این کشور در سازوکار جهانی تلاش کند.
این وزارتخانه روز چهارشنبه ۲۰ دی (۱۰ ژانویه) با انتشار بیانیهای به جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی هشدار داد: «افغانستان کنونی تحمل پذیرش یک ناکامی تازه را ندارد».
به باور جمهوری اسلامی ایران، دروازه ورود افغانستان به جامعه جهانی کشورهای منطقه و همسایگان افغانستاناند و ایجاد گروه تماس منطقهای بر اساس بیانیه نشست فرمت مسکو در سال ۲۰۲۳، روندی معقول برای نتیجهبخشی به هرگونه ابتکار جدید خواهد بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ضمن تاکید بر اینکه گشودن پروندههای تازه بدون سامان بخشیدن به موضوعهای ریشهدار گذشته همچون مهاجرت، آوارگان، مواد مخدر و تروریسم به حل مسئله افغانستان منجر نخواهد شد، پیشنهاد داد: «پیش از نگرشهای تازه و جنسیتزده، باید کوشید در حل پروندههای جاری نتایج اطمینانبخشی حاصل آید. جمهوری اسلامی ایران باور دارد در این مسیر، کمک به شکلگیری و موفقیت یک حاکمیت معین از افراد صالح متعلق به اقشار متنوع جامعه افغانستان سازندهترین گام در مسیر تعامل، همگرایی و همکاری سازنده با کشورهای منطقه و جهان است.»
جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد که اگرچه بهعنوان یکی از نخستین امضاکنندگان منشور ملل متحد، از ابتکارات سازندهای که بتوانند صلح، ثبات، امنیت و تمامیت ارضی افغانستان را تضمین کنند، حمایت میکند، معتقد است ثبات و امنیت در افغانستان و منطقه مستلزم متعهد بودن سازمان ملل به اجرای مسئولیتها و وظایفش است.
تهران از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، با کابل روابط نزدیکی برقرار کرده و در مجامع بینالمللی از هر نوع لابیگری برای این گروه که در توانش بوده، دریغ نکرده است.
جمهوری اسلامی در ماههای گذشته، تلاشهایش را برای یافتن راههایی برای تعامل بیشتر کشورهای منطقه و جهان با گروه طالبان، بیشتر کرد. سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل بهتازگی (سهشنبه ۱۹ دیماه) از «ابتکار برگزاری نشست نمایندگان ویژه» کشورها در امور افغانستان در کابل خبر داد. به گفته نمایندگی سیاسی حکومت ایران در کابل، کاظمی قمی، فرستاده ویژه رئیسجمهوری و سرپرست سفارت ایران در کابل، در ملاقات با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در این مورد صحبت کرده است.
در اطلاعیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل آمده است که «گروه تماس منطقهای» با ابتکار ایران شکل گرفته و امیر خان متقی از برگزاری نشست این گروه در کابل استقبال کرده است. این اطلاعیه میافزاید: «کاظمی قمی در دیدار با امیرخان متقی، آمادگی کشورمان برای گسترش همهجانبه همکاریها و کمک به مردم افغانستان را اعلام کرد.»
کاظمی قمی مهر ۱۴۰۲ پس از پنجمین دور نشست فرمت مسکو به میزبانی روسیه که در آن نمایندگان ویژه کشورهای منطقه در امور افغانستان حضور داشتند، از تشکیل گروه تماس منطقهای خبر داده بود. به گفته قمی، این گروه در مورد نحوه تعامل با رژیم طالبان، هماهنگی در امور منطقهای و مقابله با تهدیدهای مشترک گفتوگو میکنند.