بازداشت ۷۰ نفر از فعالان محیط‌ زیست و اهالی روستای قره‌قشلاق در آذربایجان غربی

معترضان می‌گویند احداث یک کارخانه صنعتی دیگر با تصمیم سپاه پاسداران باعث نابودی محیط‌ زیست و منابع آبی منطقه ‏خواهد شد

بر اساس گزارش منابع محلی و حقوق‌ بشری در ایران، حدود ۷۰ نفر از فعالان محیط‌زیست و اهالی روستای قره‌ قشلاق از توابع سلماس، در استان آذربایجان غربی ایران، که روز سه‌شنبه ۱۹ دی‌ در اعتراض به ساخت کارخانه نمک در این منطقه دست به تجمع زده بودند، به‌دست نیروهای سرکوبگر و امنیتی بازداشت شده‌اند.

روز سه‌شنبه هفته گذشته ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد نیروهای ضدشورش پلیس جمهوری اسلامی به تجمع ساکنان روستای قره قشلاق حمله کرده‌اند.

فعالان محیط‌زیست و اهالی روستای قره ‌قشلاق معتقدند که تاسیس کارخانه نمک در روستای آن‌ها، به‌دلیل پساب صنعتی این کارخانه، جز تخریب محیط‌زیست، منابع آبی، پوشش گیاهی، مراتع، باغ‌ها، و اراضی کشاورزی روستاییان نتیجه‌ای نخواهد نداشت. به گفته فعالان محیط‌زیست، پیش از این نیز، با احداث کارخانه کاوه سودای مراغه، همین مشکل در این منطقه پیش آمده بود.

ماموران نیروی انتظامی و همچنین نیروهای لباس‌شخصی با شلیک گاز اشک‌آور و سپس ضرب‌وشتم معترضان، حدود ۷۰ نفر از آن‌ها را بازداشت کرده‌اند.

وب‌سایت هرانا در گزارشی اسامی ۲۲ نفر از بازداشت‌شدگان را نوشته است. هاشم رضایی، یوسف مطلبی، توحید و مهدی ملکی، رحیم طالبی، صفر راعی، غلام ملکی، غلام حقیقت، قنبر امانی، هدایت امجدی، محرم حقیقت، مرتضی طیاری، توحید اکبری و مادرش، احمد پارسا، سوسنبر، سمیه و الناز علی‌پور، سعیده احمدی، لطیفه مولایی، رباب علی‌پور، و سوسن غفاری شهروندان و فعالان محیط‌زیستی‌اند که نیروهای اطلاعاتی و نظامی جمهوری اسلامی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کرده‌اند.

مسئولان انتظامی و امنیتی استان آذربایجان تا کنون واکنشی به بازداشت این شهروندان و اتهام‌ها یا محل نگهداری آنان نشان نداده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین ارتباط، روز ۲۱ دی‌ گروهی از فعالان سیاسی و آذری ایرانی با انتشار بیانیه‌ای، ضمن درخواست آزادی فوری اهالی معترض روستای قره قشلاق و فعالان محیط‌زیست بازداشتی، تجمع روز سه‌شنبه را «مسالمت‌آمیز» خواندند و نوشتند: «تعداد زیادی از معترضان مجروح که در بیمارستان بستری بودند دستگیر شدند.

این اعتراض زمانی آغاز شد که شرکت کاوه سودا، وابسته به سپاه، تصمیم گرفت کارخانه‌ای به مساحت ۴۵۰ هکتار در زمین‌های روستای قره قشلاق ایجاد کند. هدف این کارخانه تولید کربنات سدیم است که برای تولید شیشه ضروری است.»

در ادامه بیانیه آمده است: «اهالی نگران‌اند، زیرا طرح کاوه سودا شامل احداث چاه‌های عمیق و استفاده از آب آن‌ها برای تولید است که باعث افزایش نگرانی در مورد کمبود آب در روستا و مناطق اطراف می‌شود. تحقیقات بیشتر در مورد کارخانه مشابه کاوه سودا در مراغه آلودگی محیطی نگران‌کننده‌ای را نشان داده است. پس از یک جلسه اجتماع، اهالی روستای قره قیشلاق تصمیم گرفتند با این پیشنهاد مخالفت کنند. علاوه بر این، کاوه سودا پساب‌های سمی را به صوفی‌چای می‌ریزد که در نهایت به دریاچه ارومیه می‌رسد و فاجعه زیست‌محیطی مداوم ناشی از خشک شدن دریاچه از سوی دولت ایران را تشدید می‌کند. اما، علی‌رغم هشدارهای سازمان‌های غیردولتی زیست‌محیطی و وزارت محیط زیست، شرکت کاوه سودا قوانین زیست‌محیطی را مستمرا نادیده گرفته است.»