گذرگاه تورخم مسدود شد؛ پاکستان از ورود افغان‌های بدون روادید جلوگیری می‌کند

ملا هبت‌الله، رهبر طالبان، در دیدار فضل‌الرحمان خواستار لغو محدودیت‌های وضع‌شده در مرزهای افغانستان و پاکستان شد

گذرگاه تورخم میان افغانستان و پاکستان- SHAFIULLAH KAKAR/AFP

گذرگاه تورخم میان افغانستان و پاکستان صبح شنبه، ۲۳ دی‌ماه، به روی کامیون‌های حامل کالای تجاری و تردد مسافران مسدود شد. خبرگزاری باختر، رسانه وابسته به طالبان، به نقل از مسئولان این گذرگاه خبر داد که مسئولان مرزبانی پاکستان برای جلوگیری از ورود رانندگان و افرادی که گذرنامه و روادید این کشور را ندارند مرز را بستند.

در گزارش این رسانه آمده است: «پاکستان درخواست پاسپورت و ویزا از رانندگان را بهانه‌ای برای مسدود کردن این گذرگاه عنوان کرده است.»

پیش از سلطه طالبان بر افغانستان، براساس توافق میان حکومت‌های افغانستان و پاکستان، رانندگان کامیون‌های تجاری و مسافران که به قصد تجارت، درمان و دیدار با خانواده‌های خود میان دو کشور تردد می‌کردند، تنها مکلف به داشتن کارت هویت بودند و داشتن گذرنامه و روادید اجباری نبود. با سلطه طالبان بر افغانستان و افزایش حمله‌های تروریستی مرگبار در شهرهای مختلف پاکستان از‌جمله در خیبرپختون‌خوا -که مکان نفوذ تحریک طالبان پاکستان و داعش خراسان است- حکومت این کشور با اعمال محدودیت‌هایی در امتداد مرز با افغانستان سعی می‌کند مانع ورود مهاجمان و اعضای طالبان به پاکستان شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در بیش از دوسال سلطه طالبان بر افغانستان، این چندمین ‎بار است که حکومت پاکستان گذرگاه‌های رسمی میان دو کشور را مسدود می‌کند. پیش از این دست‌کم سه بار مرزهای افغانستان و پاکستان به‌دلیل درگیری‌های نظامی میان اعضای طالبان و مرزبانان پاکستانی برای چند روز مسدود شدند. با هربار مسدود شدن مرزهای افغانستان و پاکستان، خسارات هنگفتی به بازرگانان افغان و پاکستانی وارد می‌شود.

افغانستان بیشترین نیاز خود به مواد غذایی و بهداشتی و مصالح ساخت‌وساز را از پاکستان وارد می‌کند و همچنین بازرگانان پاکستانی اقلام صادراتی این کشور را از طریق افغانستان به کشورهای آسیای میانه صادر می‌کنند. هرچند تا‌کنون مسئولان مرزی پاکستان درباره مسدود کردن مرز تورخم اظهار‌نظری نکرده‌اند، اما مقام‌های پاکستان پیش از این مدعی‌ شده‌اند که مهاجمان انتحاری، عاملان حمله‌های تروریستی و اعضای باندهای تبهکار با استفاده از فرصت تردد بدون روادید و گذرنامه و با عنوان بازرگان و راننده کامیون‌های تجاری از افغانستان وارد پاکستان می‌شوند و به حملات تروریستی اقدام می‌کنند.

براساس مقاله انوارالحق کاکر، نخست‌وزیر دولت موقت پاکستان، که اواسط دسامبر در روزنامه تلگراف منتشر شد، در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، حدود ۱۶ نفر از مهاجمان انتحاری که در شهرهای مختلف پاکستان دست به عملیات تروریستی زدند، شهروندان افغانستان بودند. هرچند رهبر طالبان پیوستن اعضای این گروه به تحریک طالبان پاکستان را ممنوع کرده است، اما مهاجمان انتحاری که در سال‌های اخیر در مراکز نظامی طالبان آموزش دیده‌اند، پس از سلطه این گروه بر افغانستان و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور، به تحریک طالبان پاکستان پیوسته‌اند.

با این حال، طالبان دخالت داشتن در ناآرامی‌های پاکستان را رد می‌کنند و خواستار لغو محدودیت‌های پاکستان در مرزهای این کشور با افغانستان‌اند. براساس گزارش رسانه‌های پاکستانی، ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، روز چهارشنبه ۲۰ دی‌ماه در ملاقات با فضل‌الرحمان، رهبر جمعیت علمای اسلام پاکستان، خواستار لغو محدودیت داشتن روادید و گذرنامه برای رانندگان کامیون‌های تجاری و مسافران افغان در مرزهای پاکستان با افغانستان شد.

هرچند وزارت خارجه پاکستان سفر فضل‌الرحمان را شخصی خواند و گفت از او حمایت نمی‌کند، اما مقام‌های طالبان طی یک هفته گذشته در ملاقات با فضل‌الرحمان خواستار رساندن پیامشان به رهبری حکومت پاکستان شده‌اند.