پس از حملههای متناوب حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، دو کشور آمریکا و بریتانیا سرانجام تهدیدهای خود را علیه این گروه نیابتی به مرحله عمل درآوردند و مواضع آنها را از دریا و آسمان با موشکهای تاماهاک و بمبهای هدایتشونده هدف گرفتند.
بریتانیا و ایالات متحده آمریکا اعلام کردهاند که هدف این حملههای تلافیجویانه، توقف تهدیدها علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ است. در این حملهها موشکهای تاماهاک از زیردریایی فلوریدا و ناوشکنهای آمریکا مواضع حوثیهای یمن را هدف قرار دادند و جتهای جنگی بریتانیایی نیز با بمبهای هدایتشونده به آنها حمله کردند.
خبرگزاری سیانان روز جمعه دوازدهم ژانویه (۲۲ دی) در گزارشی به سلاحهایی پرداخته است که در روزهای گذشته آمریکا و بریتانیا برای حمله به حوثیهای یمن استفاده کردند.
موشکهای دوربرد تاماهاک
موشکهای تاماهاک (Tomahawks) نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا که در حملههای زمینی از آنها استفاده میشود، یکی از تسلیحات استفادهشده در حملههای اخیر به حوثیهای یمن است. این موشکهای دوربرد که از کشتیها یا زیردریاییها پرتاب میشوند، با سرعت مافوق صوت در مسیرهای غیرخطی پرواز میکنند و میتوانند سیستمهای دفاع هوایی را شکست دهند.
موشکهای تاماهاک بسیار دقیق عمل میکنند و از آنجا که با جیپیاس (GPS) هدایت میشوند، میتوانند پس از پرتاب نیز بسته به موقعیت مسیرشان را تغییر دهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اطلاعات نیروی دریایی آمریکا نشان میدهد که موشکها میتوانند روی یک منطقه هدف پرسه بزنند تا به اهداف مورد نظر یا نوظهور در موقعیتهای جنگی واکنش نشان دهند. همچنین دوربینهای این موشکها طوری طراحی شدهاند که اطلاعاتی را از وضعیت جنگی در اختیار فرماندهان قرار میدهند.
ایالات متحده آمریکا برای نخستین بار سال ۱۹۹۱ در جریان عملیات طوفان صحرا علیه نیروهای صدام حسین، دیکتاتور وقت عراق، از موشکهای دوربرد تاماهاک استفاده کرد. پس از آن نیز استفاده از این موشکها در چندین درگیری دیگر تکرار شد. نام این موشک برگرفته از یک قبیله سرخپوست ساکن آمریکا است.
موشکهای تاماهاک با سرعت ۸۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکنند و میتوانند تا ۴۵۰ کیلوگرم مواد منفجره را حمل کنند. طول این موشکها حدود ۵.۵ متر و برد آنها بین هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۵۰۰ کیلومتر است و به این دلیل که حرارت کمی تولید میکنند، با سیستمهای ردیاب مادون قرمز قابلشناسایی نیستند.
زیردریایی یواساس فلوریدا
زیردریایی یواساس فلوریدا (USS Florida) یکی از چهار زیردریایی هستهای حامل موشک هدایتشونده در ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده است و قابلیت حمل ۱۵۴ موشک کروز تاماهاک را دارد.
اندازه و قدرت زیردریایی فلوریدا ۵۰ درصد بیشتر از مجموعه ناوشکنهای مشابه آمریکا و حدود چهار برابر جدیدترین زیردریاییهای تهاجمی نیروی دریایی این کشور است.
پیشتر کارل شوستر، فرمانده پیشین نیروی دریایی آمریکا، درباره قدرت این زیردریایی در حمل بیش از ۱۵۰ موشک کروز تاماهاک گفته بود که این تعداد موشک میتوانند ضربههای زیادی به مواضع حریف وارد کنند و طرفهای درگیر با آمریکا نمیتوانند تهدید آن را نادیده بگیرند.
قدرت این زیردریایی در ماه مارس سال ۲۰۱۱ هنگامی که حدود ۱۰۰ موشک تاماهاک را علیه اهدافی در لیبی شلیک کرد، به اثبات رسید. ایالات متحده آمریکا در آن حمله برای نخستین بار از ظرفیت زیردریایی فلوریدا در یک درگیری نظامی استفاده کرد.
ناوشکنهای مجهز به موشکهای هدایتشونده
در حملههای اخیر علاوه بر زیردریایی فلوریدا، تعدادی از کشتیهای سطحی آمریکا نیز موشکهای تاماهاک را علیه مواضع حوثیهای یمن شلیک کردهاند.
ستون فقرات ناوگان سطحی نیروی دریایی آمریکا ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده کلاس آرلی برک (Arleigh Burke) است که از آن بهعنوان بهترین و قدرتمندترین ناوشکن در خدمت ایالات متحده نام برده میشود.
آرلی برک که از سال ۱۹۹۱ وارد نیروی دریایی آمریکا شد و در حملههای زمینی از آن استفاده میشود، با ظرفیت حمل تسلیحات تا حدود ۹ هزار و ۷۰۰ تن، طیف وسیعی از سلاحهای دفاعی و تهاجمی را حمل میکند.
پنتاگون درباره اینکه از کدامیک از ناوشکنهای خاص در حمله به حوثیهای یمن استفاده میشود، اطلاعاتی منتشر نکرده است، اما در چند ماه اخیر چندین ناوشکن جنگی برای دفاع از کشتیهای تجاری در برابر حملههای پهپادی و موشکی حوثیها در دریای سرخ مستقر شدند.
جنگندههای بریتانیایی تایفون
جنگندههای تکخلبان تایفون (Typhoon) با دو موتور با سرعت تقریبی دو هزار و ۲۲۲ کیلومتر در ساعت پرواز میکنند و تا ارتفاع ۵۵ هزار پایی (۱۶.۷۶۴ کیلومتر) بالا میروند. تایفونها اهمیت زیادی در ناوگان هوایی و نظامی بریتانیا دارند و میتوانند طیف وسیعی از موشکهای هوا به هوا، هوا به سطح و بمبهای هدایتشونده را حمل کنند.
وزارت دفاع بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد که چهار جت تایفون نیروی هوایی این کشور با بمبهای هدایتشونده موضع حوثیها در یمن را هدف قرار دادند.
هواپیمایی سوختگیری هوایی وویجر از تایفونهای بریتانیایی پشتیبانی میکنند. این سیستم پشتیبانی به جتها اجازه میدهد مسافتهای طولانیتری را پرواز کنند.