ایالات متحده در دومین حمله به مواضع شبهنظامیان حوثی در یمن شامگاه شنبه سامانه راداری این گروه مورد حمایت ایران را هدف قرار داد. ابعاد این حمله از رشته حملههای جمعه شب کوچکتر گزارش شده است؛ حملههایی که هدفش توقف تهدیدهای حوثیها علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ اعلام شده است.
به نظر میرسد عملیات نظامی ایالات متحده و بریتانیا نتوانسته حوثیها را از برنامه خود باز دارد. آنها بار دیگر موشک بالستیک ضدکشتی شلیک کردند. هرچند بنا به اعلام داگلاس سیمز، رئيس ستاد مشترک ارتش آمریکا، این موشک به هیچ کشتی اصابت نکرد.
این گروه در واکنش به حمله دوم آمریکا در بیانیهای، با تاکید بر موضع اخلاقی خود، هدفش را نه جنگ با مردم ایالات متحده و بریتانیا، بلکه مقابله با دستگاه حاکمه اسرائیل اعلام کرد. گروهی که به گفته حوثیها، «بر واشینگتن و لندن حکومت میکند و [اقدامهایش] موجب فجایع بسیاری در سراسر جهان شده و حتی باعث کشته شدن بسیاری از سربازان آمریکایی شده است». این گروه در پایان بیانیه خود، سرنگونی دولت اسرائیل را مسئولیت همه مردم، از جمله مردم آمریکا و بریتانیا دانسته است.
Our battle is not against the American people or the British people, but rather against the ruling Zionist gang in Washington and London, and the best book to expose that gang is “Who Rules the World” by the American Jewish philosopher Noam Chominsky, and I advise the Americans… https://t.co/igBxcTkKnc
— (Mohammed Al-Bukhaiti) (@M_N_Albukhaiti) January 13, 2024
به باور برخی تحلیلگران، حوثیها توانستند ایالات متحده را به بازیی که از مدتها پیش در انتظارش بودند بکشانند. رویترز به نقل از جرالد فاایرشتاین، سفیر سابق ایالات متحده در یمن، نوشت که «ایالات متحده دقیقا همان چیزی را به حوثیها داده است که آنها میخواستند». منظور او مبارزه است؛ آنچه حامل دستاوردهایی برای حوثیها و در نتیجه حامیان آنها در تهران است.
به گفته حوثیها که نزدیک به یک دهه کنترل بیشتر مناطق یمن را در دست داشتهاند، در مجموع ۷۳ حمله هوایی ایالات متحده و بریتانیا، پنج نیروی نظامی خود را از دست دادهاند. در مقابل، تجمعهای اعتراضی صدها هزار نفر در صنعا در محکومیت اسرائیل و ایالات متحده، پس از این حمله از حمایت گستردهای حکایت دارد که این گروه در یمن به دست آورده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حوثیها متعهد شدهاند که انتقام کشتهشدگان را بگیرند و به حملههای خود به شبکه کشتیرانی مرتبط با اسرائیل ادامه دهند. حملههایی که به گفته آنها در حمایت از فلسطینیانی انجام میشود که از بیش از سه ماه پیش تاکنون، هدف حملههای ویرانگر و خونین اسرائیل قرار داشتهاند.
سفیر سابق ایالات متحده در یمن هشدار میدهد که سرپیچی حوثیها از ایالات متحده و متحدانش به تقویت نام و اعتبار آنها و در نتیجه «محور مقاومت»، در خاورمیانه کمک میکند. محوری که مورد حمایت جمهوری اسلامی است و نگرانی مشترک برخی از مقامهای کنونی ایالات متحده را برانگیخته است.
بلومبرگ حمله ایالات متحده و بریتانیا را فرصتی مناسب برای هماهنگی بیسابقه گروههای مورد حمایت تهران، حوثیها در یمن، حماس و جهاد اسلامی در غزه، حزبالله در لبنان و شبهنظامیان در عراق و سوریه ارزیابی کرده است. این روزنامه تشدید تنشها در منطقه را نقطه عطفی در تلاشهای تهران در پرورش متحدانش در سراسر منطقه، بهعنوان ابزاری برای نمایش قدرت و شکلدهی به نخستین خط دفاعی در برابر اسرائیل و ایالات متحده توصیف کرد.
بنا بر گمانهزنی بلومبرگ، هماهنگی در نحوه عملکرد نیروهای نیابتی ایران میتواند فصل تازهای را در نزاع بین اسرائیل و ایران باز کند. به ویژه، پس از اینکه حوثیها با پرتاب موشکهای دوربرد و پهپادها بهطور مستقیم به سمت اسرائیل، وارد میدان شدند.
با این حال، حملههای آمریکا و بریتانیا به شبهنظامیان حوثی در یمن و واکنشهای آنها خطر شعلهور شدن یک درگیری منطقهای گستردهتر را در پی دارد. آنچه نه ایالات متحده، نه حوثیها و نه جمهوری اسلامی بهدنبالشاند.
سیانان نیز در گزارشی، مینویسد اگرچه متحدان تهران در منطقه تاکنون هزینه گزافی بابت تشدید خشونتها پرداختهاند، اما این امر حامل دستاوردهایی نیز برای آنها و همینطور تهران بوده است.
این شبکه خبری آمریکایی به نقل از ریم ممتاز، پژوهشگر مشاور سیاست خارجی و امنیت اروپا، نوشت که حوثیها از این درگیریها برای بهبود نام و اعتبار خود بهره بردند. حمله آمریکا به دهها هدف اگرچه خسارتهای قابلتوجهی وارد کرده اما موجب محبوبیت حوثیها بهعنوان گروهی که بهدلیل «حمایت از فلسطینیان» هدف قرار گرفتند، نیز شده است.
از سوی دیگر، این حمله دستاوردهای تاکتیکی دیگری هم داشته است. حمله بریتانیا و آمریکا به مواضع حوثیها، موازنه قدرت در یمن را به نفع این گروه تغییر میدهد. نتیجهای که چندان مورد خواست رقبای این گروه در صنعا نیست؛ گروهی که کنترل شمال کشور را در اختیار دارند و از حمایت ریاض برخوردارند و برنامه صلح با عربستان سعودی را پیش میبرند.
شبکه شبهنظامیان مورد حمایت ایران در منطقه حول یک هدف یعنی برقراری آتشبس در غزه متحد شدهاند. به گفته وزارت بهداشت حماس، حملههای اسرائیل به این باریکه نزدیک به ۲۴ هزار کشته برجای گذاشته که بخش قابلتوجهی از آنها را غیرنظامیان تشکیل میدهند. تعداد تلفات غیرنظامیان در غزه به اندازهای است که از اسرائیل در دیوان دادگستری بینالمللی در لاهه شکایت شده است.
به باور تحلیلگران، جمهوری اسلامی ایران در دامن زدن به این تنشها تا زمانی سود میبرد که سطح آن کنترل شود و به جنگ تمامعیار با ایالات متحده تبدیل نشود. در آن صورت، احتمال نابودی گروههای نیابتی ایران قوت گرفته و در نتیجه نفوذ فزاینده ایران در منطقه به خطر خواهد افتاد.
به نظر میرسد ایالات متحده نیز که اعلام کرده تمایلی به جنگ با حوثیها ندارد با این چالش راهبردی روبرو است که همزمان با تضمین امنیت و آزادی کشتیرانی و تجارت بینالمللی در دریای سرخ باید اطمینان حاصل کند که حرکاتش در منطقه به جنگی واقعی تبدیل نشود و برگ برندهای دست گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران ندهد.