صدای چندین انفجار مهیب در نخستین ساعات بامداد ۲۶ دی (۱۶ ژانویه)، خواب ساکنان شهر اربیل در اقلیم کردستان را آشفته کرد؛ وقتی که موشکهای بالیستیک و پهپادهای انتحاری یکی پس از دیگری به اهدافی در این شهر برخورد کردند، شیشهها و ساختمانها بهشدت لرزیدند و مردم سراسیمه از خانهها بیرون آمدند. در پی این حملات آسمان اربیل بسته و فرودگاه این شهر تعطیل شد.
اندکی بعد، سپاه پاسداران با انتشار بیانیههایی، مسئولیت این حملات هوایی را برعهده گرفت و آن را «پاسخ به جنایتهای تروریستی کرمان و راسک» خواند و اعلام کرد که محل تجمع فرماندهان و عناصر اصلی مرتبط با «عملیاتهای تروریستی اخیر بهویژه داعش» در سوریه را نیز هدف قرار داده است.
پس از کشته شدن سیدرضی موسوی، فرمانده ارشد سپاه قدس در سوریه، مقامهای جمهوری اسلامی بهتناوب گفتند که «انتقام» مرگ این عضو سپاه پاسداران را میگیرند. حالا چنین به نظر میرسد که حمله به اهدافی در اقلیم کردستان در پوشش «پاسخ به حملات تروریستی راسک و کرمان» در واقع همان انتقامی است که پیشتر وعدهاش را داده بودند.
رسانههای جمهوری اسلامی صبح سهشنبه به نقل از فرماندهان نظامی نوشتند که «در حملات اخیر سپاه پاسداران یک تاجر اسرائیلی ساکن اربیل به نام پیشرو مجید آقا دیزهای کشته شده است». اینکه فرد کشته شده اسرائیلی بوده است را تنها رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی اعلام کردهاند. سپاه پاسداران خانه این تاجر ساکن اربیل را «مقر موساد» معرفی کرد اما برخی رسانههای محلی میگویند موشکهای سپاه در اربیل غیرنظامیان را هم هدف قرار داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشرو دیزهای که در حملات هوایی بامداد سهشنبه کشته شد، صاحب شرکت فالکوم گروپ و برج امپایر در هولیر اربیل بود. رسانههای محلی گفتهاند که دستکم سه موشک به خانه پیشرو مجید آقا دیزهای برخورد کرده است.
رسانههای جمهوری اسلامی این تاجر را «تامینکننده مالی موساد» معرفی کردند و مدعی شدند که او از نزدیکان مسعود بارزانی بود و مسئولیت انتقال نفت کردستان به اسرائیل را برعهده داشت.
خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارشی، پیشرو دیزهای را «مسئول حمایت لجستیکی از موساد و مسئول محافظت از عناصر آن را در اربیل» معرفی کرد. رسانه امواج مدیا هم نوشت که پیشرو دیزهای صاحب پروژه ۲.۳ میلیارد دلاری امپایر ورلد در اربیل است و توضیح داد که این پروژه شامل واحدهای مسکونی، یک هتل مجلل، واحدهای تجاری و رستورانهای متعدد است که مهاجران و دیپلماتهای خارجی در آن حضور دارند.
تنها چند ساعت پس از کشته شدن این تاجر، حسابهای کاربری وابسته به جمهوری اسلامی موسوم به «لشکر سایبری» در شبکههای اجتماعی با فراگیر کردن هشتگ «پاسخ سخت» و انتشار تصویر خانه ویرانشده پیشرو دیزهای نوشتند که این «قدرت یک موشک معمولی ایرانی است».
بر مبنای گزارش رویترز، در حملات هوایی سپاه پاسداران، یک مرکز اطلاعاتی و خانه یک مقام ارشد اطلاعاتی در کردستان عراق نیز هدف قرار گرفتهاند.
برخی کانالهای تلگرامی وابسته به سپاه پاسداران از جمله صابرین نیوز خبر دادند که در حملات هوایی اخیر به اقلیم کردستان از موشکهای بالیستیک ۱۱۰ استفاده شده است. جمهوری اسلامی پیشتر نیز با ادعای «حمله به مواضع موساد»، نقاطی را در کردستان عراق هدف قرار داده بود.
حملات هوایی بامداد سهشنبه به اقلیم کردستان واکنشهای زیادی در پی داشت؛ شورای امنیت اقلیم کردستان در بیانیهای اعلام کرد که در این حملات دستکم چهار غیرنظامی کشته و شماری مجروح شدهاند. این نهاد امنیتی با تاکید بر اینکه سپاه پاسداران حاکمیت عراق را «نقض» کرده است، خواستار واکنش جامعه جهانی به این حملات شد.
مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان، نیز حملات سپاه پاسداران را محکوم کرد و از دولت عراق خواست در برابر جمهوری اسلامی «موضع اصولی» بگیرد. او همچنین گفت که در روزهای آینده، با شرکایش در جامعه بینالملل برای جلوگیری از تداوم این حملات وحشیانه همکاری خواهد کرد.
همزمان متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز حمله سپاه به مقر غیرنظامیان در اربیل را محکوم کرد و گفت کشورش از دولت منطقهای کردستان حمایت میکند.
ساعتی پس از حملات هوایی سپاه پاسداران به اقلیم کردستان، یک منبع امنیتی عراق در گفتوگو با شبکه ایبیسی نیوز از وقوع چندین انفجار در نزدیکی کنسولگری آمریکا در اربیل خبر داد ولی گفت که به اهداف آمریکا در اقلیم کردستان هیچ خسارتی وارد نشده است.
این نخستین بار نیست که موشکها، راکتها و پهپادهای انتحاری سپاه پاسداران به اهدافی در اقلیم کردستان برخورد میکنند. فروردین ۱۴۰۱ نیز خانه باز کریم برزنجی، مدیر یک شرکت نفتی در اربیل عراق، هدف حمله سپاه قرار گرفت. در آن زمان نیز جمهوری اسلامی ادعا کرده بود که به مقر «راهبردی اسرائیل» حمله کرده اما خبرنگاران و مقامهای اقلیم کردستان عراق بهسرعت نشان دادند ساختمانی که هدف قرار گرفته، مسکونی و متعلق به بازکریم برزنجی، چهره نامآشنای عرصه گاز و نفت عراق، بوده است. او که در جریان این حمله آسیب ندیده بود، گفت که «ناخشنودی سپاه از خط لولهای که گاز اقلیم کردستان را به ترکیه منتقل میکند» دلیل این حمله بوده است.
در همان زمان، مقامهای اقلیم کردستان عراق گفتند هیچ کشور خارجی در خاک این اقلیم کار اطلاعاتی انجام نمیدهد. پارلمان عراق هم با صدور بیانیهای، حمله سپاه را «نقض قوانین بینالمللی» خواند و از دولت این کشور خواست اقدامهای لازم را برای «حفظ کرامت و اقتدار کشور» انجام دهد و از راه دیپلماتیک، جلو تکرار چنین اقدامهایی را بگیرد.
حملات بامداد سهشنبه به اقلیم کردستان در حالی اتفاق افتاد که از ابتدای جنگ اسرائیل با پیکارجویان حماس تاکنون، دامنه درگیری بهشدت در حال گسترش است و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه وارد میدان شدهاند و مواضع بریتانیا، آمریکا و اسرائیل را بهتناوب هدف قرار میدهند.