پیش‌بینی سفیر آمریکا؛ فروش جنگنده‌ اف-۱۶ به ترکیه پس از موافقت رسمی اردوغان با عضویت سوئد در ناتو

به دنبال حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، سوئد تلاش‌ برای پیوستن به ناتو افزایش داد

یک جت جنگنده اف-۱۶ نیروی هوایی ترکیه- OZAN KOSE / AFP

سفیر ایالات متحده در ترکیه پیش‌بینی کرده است که رئیس‌جمهوری آن کشور طی چند روز آینده تایید نهایی عضویت سوئد در ناتو را اعلام خواهد کرد و این اقدام موجب برداشته شدن گام‌های سریع‌تر کنگره آمریکا در تایید فروش جت‌های جنگنده اف-۱۶ به آنکارا خواهد شد. 

جف فلیک، سفیر واشینگتن در ترکیه، روز پنجشنبه ۲۵ ژانویه در مصاحبه‌ با خبرگزاری رویترز گفت وقتی سند موافقت رسمی ترکیه و تصویب عضویت سوئد در ناتو به واشینگتن برسد، وزارت خارجه ایالات متحده فورا فروش ۲۰ میلیارد دلاری جنگنده‌های اف-۱۶ به ترکیه را به کنگره اطلاع می‌دهد. 

پارلمان ترکیه روز سه‌شنبه پیشنهاد عضویت سوئد در ناتو را تصویب کرد و به این ترتیب مانع بزرگی در راه گسترده‌تر شدن این ائتلاف نظامی غرب پس از ۲۰ ماه تعلل و تاخیر رفع شد. 

رجب طیب اردوغان باید این قانون را امضا کند، همچنین سند الحاق سوئد به ناتو لازم است که به واشینگتن ارسال شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جف فلیک، سناتور پیشین جمهوری‌خواه ایالات متحده، در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز گفت پیش‌بینی می‌کند چنین تحولی طی چند روز آینده انجام شود. 

فلیک گفت: «با توجه به اقدام پارلمان ترکیه، دلیلی نمی‌بینم که این کشور [در تایید رسمی عضویت سوئد] منتظر بماند.» او افزود: «بنابراین پیش‌بینی می‌کنم که به محض انتقال موضوع به واشنگتن، کنگره از مسئله فروش هواپیماهای اف-۱۶ مطلع خواهد شد.»

هم اردوغان و هم اعضای کنگره ایالات متحده موضوع حمایت ترکیه از پیشنهاد سوئد در ناتو را به موافقت کنگره با فروش ۲۰ میلیارد دلاری هواپیمای لاکهید مارتین (LMT.N) و کیت‌های نوسازی ناوگان هواپیماها به ترکیه گره زده بودند. 

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه در نامه‌ای به رهبران کمیته‌های مهم مجلس نمایندگان و سنای آمریکا، آن‌ها را از قصد خود برای آغاز فرآیند اطلاع‌رسانی رسمی فروش اف-۱۶ به ترکیه پس از فرآیند الحاق سوئد به ناتو مطلع کرد. 

به دنبال حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، سوئد تلاش‌هایش را برای پیوستن به ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) به رهبری ایالات متحده افزایش داد.

 پذیرش عضو جدید در این ائتلاف نظامی مستلزم تایید تمامی اعضای آن است و همه اعضای بلوک باید اعضای جدید را تایید کنند. اما ترکیه گفته بود که برای قبول درخواست عضویت سوئد، استکلهم باید از حفاظت گروه‌هایی که آنکارا آن‌ها را تروریست تلقی می‌کند دست بردارد. این اقدام ترکیه استکهلم را به معرفی یک قانون جدید امنیتی سوق داد. 

مخالفت‌های آنکارا و به درازا کشیدن روند عضویت سوئد در ناتو برخی از متحدان غربی ترکیه را ناامید کرد و به این کشور امکان داد تا به نفع خود امتیازهایی بگیرد. اما فلیک که از آغاز در مذاکرات نقش داشت، گفته است که سوئد به «نیازهای امنیتی بسیار مشروع» ترکیه در آن زمان رسیدگی کرد. 

سفیر آمریکا در ترکیه گفت با روسای کمیته‌های روابط خارجی مجلس نمایندگان و سنای آمریکا، از‌جمله آن‌هایی که به‌دلیل سابقه حقوق بشری ترکیه نگران فروش اف-۱۶ به آن کشورند در تماس بوده است. 

او گفت: «برخی اعضای کنگره قویا می‌گفتند که لازم است قبل از فروش هواپیما به ترکیه، سوئد به عضویت ناتو درآید. اما همه‌ آن‌ها ارزش مشارکت ترکیه در ناتو را می‌بینند و ارزش قابلیت بالقوه ناشی از مدرن‌سازی ناوگان اف-۱۶ را درک می‌کنند.»