امیرخان متقی، وزیر خارجه رژیم طالبان، دوشنبه، ۹ بهمن (۲۹ ژانویه)، در نشست نمایندگان کشورهای منطقه در کابل، از آنها خواست که در نشست دوحه از جامعه جهانی بخواهند که با رژیم این گروه وارد تعامل و همکاری شود.
در این نشست نمایندگان کشورهای روسیه، چین، جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، هند، ترکیه، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و اندونزی شرکت کرده بودند.
امیرخان متقی گفت: «از این جمع خواهشمندم که در نشست آینده دوحه واقعیتهای عینی افغانستان امروز را به سمع طرفهای دور [اروپا و آمریکا] برسانند؛ باشد که با رویکرد واقعبینانه معقول و پذیرفتنی با افغانستان وارد تعامل و همکاری سازنده شوند.»
قرار است نشستی درباره افغانستان نیز با تلاش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه در دوحه قطر برگزار شود.
د کنفرانس ګډونوال هېوادونو استازي:
په افغانستان کې امن، ثبات او پرمختګ د ټولې سیمې په ګټه دی
د بهرنیو چارو وزیر مولوي امیرخان متقي د افغانستان سیمه ییز ابتکار غونډې څخه وروسته له رسنیو سره په خبرو کې وویل، چې په دې کنفرانس کې د ۱۱ ګاونډیو او سیمه ییزو هېوادونو ځانګړو استازو او… pic.twitter.com/0CdQrMNH6Q
— Hurriyat Radio Pashto (@HurriyatPa) January 29, 2024
وزیر خارجه طالبان از سازمان ملل خواسته است که نماینده ویژه در امور افغانستان تعیین نکند
وزیر خارجه طالبان مدعی شد که طرحهای سازمان ملل برای افغانستان، باعث جنگ و بیثباتی و «اشغال» افغانستان شده است و این نهاد بینالمللی باید با رژیم طالبان به نمایندگی از مردم افغانستان، درباره مسایل منطقه و جهان کار کند».
او در واکنش به تصمیم سازمان ملل مبنی بر گزینش نماینده ویژه برای افغانستان، گفت که نیازی به این کار نیست و این سازمان باید فعالیتهای خود را در افغانستان از طریق یوناما پیگیری کند.
او افزود: «افغانستان به مثابه کشوری که منازعه تحمیلی طولانی را پشت سر گذاشته و به صلح، امنیت و ثبات دستیافته است، [اطمینان دارد که] با وجود یوناما، نیازمند نماینده ویژه دیگر سازمان ملل متحد و ماموریت جدید نیست، بلکه همین حکومت آماده است و ظرفیت این را هم دارد که روی مسایل مشترک و نگرانیها با طرفهای منطقهای و بینالمللی گفتوگو کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر خارجه طالبان تاکید کرد که با همکاری کشورهای منطقه و در نظر گرفتن منافع مشترک، قادر به مبارزه با تهدیدهای بالقوه در منطقهاند: «افغانستان به مثابه کشوری که نزدیک به نیم قرن ناامنی و بیثباتی را تجربه کرده است، به هیچوجه نمیخواهد که کشوری در منطقه دچار ناامنی و بیثباتی شود.»
او ادعا کرد که برای «امارت اسلامی طالبان»، امنیت منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است و به همین دلیل، میخواهد با کشورهای منطقه بر مبنای منافع مشترک و «احترام متقابل» وارد تعامل و همکاری شود.
او گفت: «سیاست حکومت افغانستان (رژیم طالبان) در جریان کمتر از دو سال و نیم گذشته نشان داده است که افغانستان نوین، منافع خود را در منطقه در سازوکار برد-برد تعریف کرده است و همه دستاندرکاران منطقهای روی قاعده بازی برد-برد سرمایهگذاری کنند.
به نظر میرسد که امیرخان متقی به گونهای تلویحی به نمایندگان کشورهای منطقه هشدار میدهد که در صورت شکل نگرفتن همکاری و هماهنگی با «امارت اسلامی»، وضعیت منطقه «نامطلوب» خواهد شد.
امید دارم دهلیزی امن برای همهمحوری و مشارکت در عرصۀ جهانی با حفظ احترام به تمامیت ارضی و استقلال افغانستان گشوده شود تا در نتیجه یک پیروزی موفقیتآمیز و برابر برای افغانستان، منطقه، جهان و از همه مهمتر ساختار نظام بینالملل به جهت آزمودن یک نتیجه کامیاب حاصل آید. https://t.co/YUsGYcfE6N
— IR.Special.Representative.for.Afg (@SpecialIran) January 29, 2024
طالبان در اوت ۲۰۲۱ توانستند با توسل به گزینه نظامی بر افغانستان حاکم شوند و از آن زمان، افزایش تحرک گروههای تروریستی در این کشور باعث نگرانی کشورهای منطقه شده است. در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، گروههای شبهنظامی و تجزیهطلب منطقه هم حضور دارند و طالبان تاکنون اقدامی علیه آنها نکردهاند. گمان میرود که طالبان با فراهم کردن زمینه حضور این گروهها در کشور، میخواهند از ابزار تروریسم برای فشار آوردن به کشورهای منطقه و امتیازطلبی استفاده کنند.
رژیم طالبان فقط شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) را تهدیدی جدی بهشمار میآورد و ادعای مبارزه و سرکوب آن را دارد. امیرخان متقی در نشست نمایندگان کشورهای منطقه در کابل گفت که تهدیدهای ملی و منطقهای این گروه «فتنهگر» را در افغانستان خنثی کرده است. طالبان واژه «فتنهگر» را برای اشاره به داعش استفاده میکنند.
کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، گفت که به پیشنهاد تهران در بیانیه ۲۹ سپتامبر نشست فرمت مسکو، مسئولان «حکومت سرپرست افغانستان» نمایندگان ویژه دولتهای چین، جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، روسیه و برخی از کشورهای دیگر منطقه را دعوت کردهاند.
او در حساب خود در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت: «امید دارم دهلیزی امن برای همهمحوری و مشارکت در عرصه جهانی با حفظ احترام به تمامیت ارضی و استقلال افغانستان گشوده شود تا در نتیجه، یک پیروزی موفقیتآمیز و برابر برای افغانستان، منطقه، جهان و از همه مهمتر، ساختار نظام بینالملل به جهت آزمودن یک نتیجه کامیاب حاصل آید.»
تلویزیون ملی افغانستان که اینک در کنترل طالبان است، اعلام کرد که عبدالرحمان نظامانی، کاردار پاکستان در کابل، در نشست ابتکار همکاری منطقهای افغانستان گفته است که اسلامآباد به روابط مثبت با «امارت اسلامی» ادامه میدهد.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه، نیز گفته است که افغانستان باید بخش اصلی از بحثهای نشست دوحه باشد.
طالبان به نقل از کاردار سفارت هند نوشتند که دهلینو نیز خواستار روابط تجاری با افغانستان است و میخواهد با استفاده از بندر چابهار و افزایش کمک به این کشور، این روابط را گسترش دهد.
رژیم طالبان در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته نشده است و با اتهامات جدی نقض حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان، مواجه است و این امر، سپردن کرسی افغانستان را در سازمان ملل به نماینده رژیم این گروه، دشوار کرده است.
از این رو، و نیز بهدلیل تحریمهای سازمان ملل، آمریکا و اروپا، رژیم طالبان بیشتر بر ایجاد و گسترش روابط دیپلماتیک با کشورهای همسایه و منطقه متمرکز شده است تا فشار تحریمها را کاهش دهد و حامیانی در سطح منطقه پیدا کند.