پس از واکنش جهانی گسترده به اقدام چین در پذیرش سفیر طالبان، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه ۱۱ بهمن (۳۱ ژانویه) در یک کنفرانس خبری تاکید کرد که این «یک ترتیب دیپلماتیک عادی» است و افغانستان «نباید از جامعه بینالمللی کنار گذاشته شود».
شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، روز سهشنبه ۱۰ بهمن، اعتبارنامه مولوی اسدالله بلال کریمی، سفیر رژیم طالبان در پکن، را پذیرفت. عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه رژیم طالبان، در اطلاعیهای گفت که سفیر این گروه در پکن همراه با سفرای ۴۱ کشور دیگر در مراسمی که در تالار بزرگ مردم در پکن برگزار شد، اعتبارنامههایشان را به شی جینپینگ تقدیم کردند.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه در دفاع از این اقدام کشورش تاکید کرد: «سیاست چین در قبال افغانستان همیشه روشن بوده است. چین به عنوان یک همسایه و دوست دیرین افغانستان همواره سیاست خارجی دوستانهای در قبال همه مردم افغانستان دنبال کرده و روابط دیپلماتیک و تعامل با افغانستان در زمینههای مختلف را حفظ کرده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وانگ ونبین با عادی خواندن این «توافق دیپلماتیک»، تاکید کرد که امیدوار است جامعه بینالمللی بتواند تماس و تعامل با «دولت موقت افغانستان» را تقویت و آن را تشویق کند به نگرانیهای بینالمللی فعالانه پاسخ دهد.
به گفته او، جامعه جهانی باید در کنار افغانستان از بازسازی و توسعه و مبارزه با تروریسم در این کشور حمایت کند و به صلح و رفاه در منطقه یاری رساند.
سخنگوی وزارت خارجه چین تصریح کرد: «آنچه میخواهم بگویم این است که چین همیشه بر این باور است که افغانستان نباید از جامعه بینالمللی کنار گذاشته شود. در عین حال، ما امیدواریم که طرف افغان هم به انتظارات جامعه بینالمللی بیشتر پاسخ دهد و یک سیاست باز و فراگیر ایجاد کند.»
پذیرفتن سفیر طالبان از سوی رئیسجمهوری چین با واکنشهای گستردهای مواجه شد. در کنار سیاستمداران و فعالان مدنی افغانستان، شماری از کشورها از جمله ایالات متحده نیز به آن واکنش نشان داد. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، از چین خواست در مورد چگونگی ارتباط با رژیم طالبان شفافسازی کند.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان در حالیکه این اقدام را رویکرد غیر دیپلوماتیک، تعامل خوشباورانه و نفی اصول دولتداری قانونمند میپندارد، از هرگونه پیامد این اقدام نسبت به آینده افغانستان و مناسبات دو کشور نگرانی خویش را ابراز میدارد.https://t.co/YiKIGjyWyu
— شورای مقاومت ملی | nrcafghanistan (@nrcafghanistan) January 31, 2024
در عین حال، شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان، متشکل از چهرهها و احزاب سیاسی افغانستان و شماری از مقامهای حکومت پیشین این کشور، در واکنش به این عملکرد چین، آن را «رویکردی غیردیپلماتیک، تعاملی خوشباورانه و نفی اصول دولتداری قانونمند» خواند.
این شورا با هشدار درباره پیامدهای این اقدام چین، تاکید کرد: «کشور چین در همسایگی افغانستان در حالی به این اقدام دیپلماتیک نامتعارف متوسل شد که سرنوشت افغانستان و مردم آن در گرو تسلط جابرانه یک گروه خودکامه، جنایتکار و حامی تروریسم است. هرگونه همکاری بهویژه پذیرش نمایندگان آنها در سطح تعامل دیپلماتیک امر غیرمعمول، خلاف اصول و در عین حال کمک به یک گروه تروریستی و جسارت بخشیدن به ترویج و صدور تروریسم است که آسیب آن تنها به افغانستان محدود نمیماند.»
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان از کشورهای جهان و سازمان ملل متحد خواست در فقدان نظام و حاکمیت مشروع در افغانستان و تا تشکیل یک دولت مشروع که از مجرای قانون شکل گیرد، از پذیرش نمایندگان گروه طالبان در سطوح مختلف و به ویژه بخش دپیلماتیک خودداری کنند.
In a deeply concerning move, the People's Republic of China has taken steps towards legitimizing the Taliban terrorist group, an action that is not only unacceptable to the people of Afghanistan but also demonstrates China's disregard for the principles of good neighborliness.…
— Ali Maisam Nazary (@alinazary) January 30, 2024
جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود نیز پذیرش سفیر طالبان از سوی چین را «گامی نگرانکننده به سوی مشروعیت بخشیدن به یک گروه تروریستی» خواند.
علیمثیم نظری، مسئول روابط خارجی جبهه مقاومت ملی، روز سهشنبه با «اشتباه فاحش» خواندن این اقدام چین، تاکید کرد: «این اقدام عمیقا نگرانکننده چین نشاندهنده بیتوجهی این کشور به اصل حسن همجواری با افغانستان است. مشروعیت واقعی تنها از طریق اراده و انتخاب مردم افغانستان بهدست میآید.»
چین پس از تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، روابط نزدیکی با این گروه برقرار کرد و از نخستین کشورهایی بود که به افغانستان تحت کنترل طالبان سفیر فرستاد.