دادههای اقتصادی نشان میدهد که عربستان سعودی در سالهای گذشته در راستای تنوعبخشی به اقتصاد و پیشبرد برنامههای توسعهمحور، دستاوردهای چشمگیری داشته و سهم نفت در تولید ناخالص داخلی آن بهطور قابلملاحظهای کاهش یافته است.
شبکه خبری العربیه روز پنجشنبه اول فوریه (۱۲ بهمنماه ۱۴۰۲) در گزارشی بهنقل از یافتههای مرکز سنچوری فایننشال (Century Financial) نوشت که وابستگی دولت عربستان سعودی به منابع نفتی طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ بهطور قابلملاحظهای کم شده است.
بر اساس دادههای اقتصادی، بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ بهطور متوسط ۸۰ درصد از درآمد عربستان سعودی از محل فروش منابع انرژی تامین شده است، این در حالی است که این رقم در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ به ۵۷ درصد کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش اقتصادی، سهم نفت در تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی نیز در همین فاصله زمانی یعنی در سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰، از ۴۵ درصد به ۳۰ درصد در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ کاهش یافته است.
بهگفته آرون لزلی جان، تحلیلگر ارشد بازارهای انرژی، دولت عربستان سعودی در سالهای گذشته موفق شده است که بهطور قابلتوجهای به اقتصاد خود تنوع ببخشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهگفته این تحلیلگر اقتصادی، بخش غیرنفتی اقتصاد عربستان سعودی در سال گذشته میلادی حدود ۴.۶ درصد رشد داشته است. بر اساس دادهها، این رشد تا اندازه زیادی نیز از افزایش تقاضا در بازارهای داخلی و در میان مصرفکنندگان سعودی ناشی شده است.
محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی، در نشست اخیر داوس در سوئیس بر کاهش سهم نفت در تولید ناخالص داخلی کشورش تاکید کرد و گفت سهم نفت در تولید ناخالص داخلی در حال حاضر نسبت به گذشته نصف شده و از ۷۰ درصد به ۳۵ درصد رسیده است.
فیصل الابراهیم، وزیر اقتصاد عربستان سعودی، نیز در نشست ماه گذشته در داووس گفت ارزیابی دادههای موجود نشان میدهد که بخش غیرنفتی اقتصاد سعودی از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۲۰ درصد رشد داشته است.
عربستان سعودی تلاش میکند در چهارچوب برنامههای توسعهمحور چشمانداز سال ۲۰۳۰ ضمن تنوعبخشی به اقتصاد، دستاوردهایش را در طیف گستردهای از مسائل اجتماعی، فرهنگی و حقوقی و محیطزیستی نیز تثبیت کند. حضور زنان در بخشهای مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه، نمونهای از این تلاشها است که از حمایتها و منابع دولتی برخوردار است.