مسئول برنامه تخلیه افغانستان نامزد سمت سفیر آمریکا در عراق شد

کنگره آمریکا تریسی جاکوبسون را به سوءمدیریت و به خطر انداختن جان هزاران افغان همکار آمریکا متهم کرد

شهروندان افغانستان در حال سوار شدن به هواپیمای نظامی برای خروج از افغانستان، کابل، اوت ۲۰۲۱‌ــ Etat Major des Armées / AFP

پس از آنکه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، هفته گذشته اعلام کرد که تریسی جاکوبسون، مسئول نظارت بر برنامه تخلیه افغانستان را برای سمت سفیر آمریکا در عراق نامزد کرده است، رگبار انتقادها از او از سر گرفته شد.

شماری از نمایندگان کنگره آمریکا که عملیات خروج از افغانستان را «یک شکست بزرگ» برای دولت بایدن می‌دانند، از این تصمیم او انتقاد کردند و گفتند با توجه به تجربه قبلی جاکوبسون در افغانستان، او در عراق هم وضعیت مشابهی ایجاد خواهد کرد.

تریسی جاکوبسون تابستان ۲۰۲۱ مسئولیت نظارت بر برنامه‌ای را برعهده داشت که قرار بود به متحدان افغان آمریکا کمک کند تا با توجه به تشدید ناامنی‌ها و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، از کشورشان خارج شوند. به گفته کوری میلز، نماینده فلوریدا در کنگره آمریکا، این برنامه «یک شکست بزرگ» بود و هزاران متحد آمریکا را در کشور تحت سلطه طالبان سرگردان و رها کرد و به کشته شدن بسیاری از آنان منجر شد.

کوری میلز افزود: «انتخاب تریسی جاکوبسون به عنوان سفیر جدید در عراق با توجه به مشارکت او در خروج از افغانستان در سال ۲۰۲۱، نگرانی‌هایی جدی برانگیخته است. جاکوبسون نتوانست به وعده‌اش مبنی بر اعطای ویزا به هزاران همکار محلی آمریکا در افغانستان عمل کند و آن‌ها را در معرض آزارواذیت طالبان قرار داد.»

اوت ۲۰۲۱، زمانی که وضعیت در افغانستان هر روز وخیم‌تر می‌شد و نیروهای آمریکایی نیز در حال خروج از این کشور بودند، جو بایدن در یک سخنرانی خطاب به مردم آمریکا گفت که تریسی جاکوبسون را مسئول عملیات دولت برای پردازش، انتقال و جابه‌جایی متقاضیان ویزای مهاجرت ویژه برای متحدان آمریکا در افغانستان کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اما خروج آشفته آمریکا از افغانستان که سبب شد هزاران نفر به فرودگاه کابل هجوم بیاورند و عده‌ای حتی از چرخ‌های هواپیما آویزان شوند، این برنامه را مختل و فاقد نظم کرد. در واقع سقوط یکباره دولت جمهوریت در افغانستان بلافاصله پس از آغاز خروج نیروهای آمریکایی از این کشور و ورود طالبان به کابل سبب شد هزاران تن از کسانی که در ۲۰ سال گذشته با نیروهای آمریکا یا کشورهای متحد آن کار کرده بودند، به‌ویژه کسانی که به آن‌ها وعده ویزای آمریکا داده شده بودند، به فرودگاه کابل هجوم ببرند.

در میان این هرج‌ومرج، علاوه بر اینکه ده‌ها تن از زیر دست‌وپا و فشار جمعیت جانشان را از دست دادند یا زخمی شدند، یک حمله انتحاری هم در میان جمعیت انبوهی که کنار گیت ورودی فرودگاه کابل تجمع کرده بودند، رخ داد که سبب شد دست‌کم ۱۳ نیروی آمریکایی و بیش از ۱۰۰ شهروند افغانستان کشته و صدها تن زخمی شوند.

این وضعیت موجب شد نمایندگان مخالف بایدن در کنگره آمریکا تحقیقات در مورد برنامه خروج از افغانستان را آغاز کردند.

کوری میلز با اشاره به این اتفاق‌ها، در بیانیه‌ای گفت: «با توجه به بی‌ثباتی در منطقه‌ و پتانسیل عراق برای افزایش مداخلات نظامی و سیاسی بیشتر جمهوری اسلامی ایران، از رهبری جاکوبسون می‌ترسم، زیرا ممکن است با مدیریت او و این دولت [بایدن]، ما نتیجه‌ای مشابه افغانستان را در عراق هم شاهد باشیم.»

سناتور تد کروز، عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، که قرار است در مورد نامزی تریسی رای دهد، در بیانیه‌ای مشابه گفت که همان زمان هم درباره آمادگی تریسی جاکوبسون برای نقشی که در افغانستان به او داده شد ابراز تردید کرده بود. او گفت: «تریسی در یکی از نابخشودنی‌ترین شکست‌ها یعنی رها شدن افغان‌هایی که جانشان را برای امنیت ما به خطر انداخته بودند، نقش محوری داشت و [این پیشینه] بدون شک نامزدی او را به خطر می‌اندازد.»

پس از پایان عملیات خروج که طی آن هزاران شهروند افغانستان سراسیمه از طریق هواپیماهای نظامی آمریکا از افغانستان خارج شدند، شمار زیادی از آن‌ها به کمپ‌های موقت در کشورهای سوم منتقل شدند که تا امروز همچنان آنجا به سر می‌برند و هنوز ویزای آمریکا دریافت نکرده‌اند. از آن مهم‌تر کسانی‌اند که سابقه کار با نهادهای غیرنظامی، ارتش آمریکا و دیگر کشورهای عضو ناتو را دارند و هنوز داخل افغانستان مانده‌اند و از ترس طالبان مجبورند مخفیانه زندگی کنند.

با این حال، وزارت خارجه آمریکا از انتخاب تریسی جاکوبسون برای احراز کرسی سفارت آمریکا در عراق دفاع کرد و گفت که او فرایندهای انتقال متقاضیان ویزای ویژه مهاجرت به آمریکا را تسهیل کرده است.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در یک کنفرانس خبری گفت که از ژانویه ۲۰۲۱ تاکنون نزدیک به ۳۸ هزار متقاضی ویزای ویژه مهاجرت با اعضای خانواده‌هایشان به آمریکا منتقل شده‌اند.

بیشتر از جهان