آغاز روند شمارش آرا در پاکستان؛ انتخابات در سایه تهدید و تقلب برگزار شد

حزب تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران‌خان حکومت را به مهندسی انتخابات متهم کرد

شماری از ناظران انتخابات در حال شمردن آرا در یکی از مراکز رای‌گیری شهر کویته پاکستان- BANARAS KHAN/AFP

رسانه‌های پاکستانی از پایان روند رای‌‌گیری و آغاز شمارش آرا در اکثر مناطق پاکستان خبر دادند. به گفته این رسانه‌ها، در حالی‌که رای‌دهندگان در برخی از مراکز رای‌گیری در صف‌های طولانی منتظر بودند، زمان انتخابات به پایان رسید. 

با این حال، کمیسیون مستقل انتخابات پاکستان در برخی از مراکز رای‌گیری، زمان انتخابات را دو ساعت تمدید کرد.  

در عین حال، حزب تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران خان، نخست‌وزیر پیشین این کشور، ادعا کرد که در این انتخابات تقلب گسترده‌ای صورت گرفته است و حکومت با قطع اینترنت و خدمات تلفن همراه، دسترسی به اطلاعات را محدود و زمینه تقلب را فراهم کرده است. 

انتخابات روز پنجشنبه پاکستان تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و حکومت این کشور دلیل قطع خدمات تلفن همراه و اینترنت را «تامین امنیت بهتر» انتخابات عنوان کرد.  

با وجود تدابیر شدید امنیتی، چهار حادثه تا ساعات پایانی روند رای‌گیری در پاکستان رخ داد. در پی این انفجارها دست‌کم هفت نیروی امنیتی پاکستان کشته و ۲۰ تن دیگر زخمی شدند. 

در آخرین مورد، مقام‌های پلیس پاکستان تایید کردند که در اثر انفجار یک بمب کنار جاده‌ای در منطقه دیره اسماعیل‌خان در ایالت خیبر پختونخوا، پنج مامور پلیس کشته و سه افسر پلیس زخمی شدند.

رسانه‌های پاکستان به نقل از شهید اسلام، یک مقام پلیس این کشور، گزارش دادند که در این انفجار «چهار افسر پلیس و یک افسر پلیس مرزی کشته و سه افسر پلیس زخمی شدند». 

این چهارمین حادثه امنیتی است که در جریان انتخابات سراسری روز پنجشنبه پاکستان گزارش می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش‌تر، رسانه‌های پاکستان از وقوع انفجار دیگری در ایالت بلوچستان در جنوب‌غربی این کشور خبر دادند که در‌ آن دست‌کم دو افسر امنیتی کشته و ۹ تن دیگر زخمی شدند.

همچنین در‌پی حمله نیروهای تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) با بمب دستی به چند مرکز رای‌گیری در منطقه تپی در ایالت خیبر پختونخوا پاکستان، سه مامور زن زخمی شدند. 

حادثه دیگر اوایل روز پنجشنبه در آغاز روند رای‌گیری در شهرستان کهلو در ایالت بلوچستان گزارش شد. در این حادثه درپی حمله به یک خودروی نیروهای امنیتی در نزدیکی یک مرکز رای‌گیری، یک نیروی پلیس کشته و سه تن دیگر، ازجمله برادر یک نامزد انتخاباتی زخمی شدند.

اتهام تقلب

حزب تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران‌خان ادعا می‌کند که در انتخابات روز پنچشنبه پاکستان تقلب گسترده‌ای صورت گرفته است و ارتش با ممانعت از حضور ناظران این حزب در برخی از مراکز رای‌گیری، انتخابات را به نفع احزاب خاصی مهندسی کرده است. 

شبکه الجزیره گزارش داد که چند ناظر انتخاباتی از حزب تحریک انصاف پاکستان در ایالت خیبرپختونخوا ربوده شده‌اند. 

به گزارش الجزیره، به ناظران و ماموران انتخابات از حزب تحریک انصاف پاکستان در ایالت پنجاب نیز اجازه ورود به مراکز رای‌گیری داده نشده است. 

با این حال، حزب تحریک انصاف پاکستان تاکید کرده است که حکومت با قطع اینترنت و ممانعت از حضور ناظران این حزب در مراکز رای‌گیری، در تلاش مهندسی کردن انتخابات است.

عمران خان، رهبر این حزب که اکنون در زندان به سر می‌برد، رای خود را از طریق پست به صندوق انداخت و به هوادارانش گفت هر اتفاقی بیفتد مردم باید از حق رای استفاده کنند.

برخی از نهادهای ناظر بر انتخابات در مورد آزاد و عادلانه نبودن انتخابات ابراز نگرانی کرده‌اند. 

انتقادهای شدید به قطع اینترنت

قطع سراسری خدمات تلفنی و اینترنت در جریان انتخابات روز پنجشنبه در پاکستان با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شد. عفو بین‌الملل، کمیسیون مستقل حقوق بشر پاکستان و کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران، این اقدام پاکستان را محکوم کرده است. 

عفو بین‌الملل روز پنجشنبه با انتشار بیانه‌ای گفت قطع اینترنت «حمله بی‌مورد به حقوق مردم» است. 

لیویا ساکاردی، معاون موقت رئیس عفو بین‌الملل در جنوب آسیا، گفت این تصمیم در روز انتخابات «حمله‌ای صریح به حقوق آزادی بیان و اجتماعات مسالمت‌آمیز» است.

عفو بین‌الملل از مقام‌های پاکستان می‌خواهد که رویکرد احترام به حقوق مردم را اتخاذ کنند و به‌سرعت همه محدودیت‌های عمومی را برای دسترسی به اینترنت لغو کنند. 

از سوی دیگر، کمیسیون مستقل حقوق بشر پاکستان و کمیته حفاظت بین‌المللی از خبرنگاران (CPJ) از اقدام حکومت پاکستان مبنی بر قطع تلفن و اینترنت انتقاد کرده و آن را نوعی سانسور اطلاعاتی خوانده است. 

کمیته حفاظت از خبرنگاران تاکید کرده است که این امر مانع کار خبرنگاران و دسترسی رای‌دهندگان به اطلاعات می‌شود.

به لیه یی، مسوول بخش آسیایی این کمیته، در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «این عمیقا نگران‌کننده است. ما در کمیته حفاظت از خبرنگاران از حکومت پاکستان می‌خواهیم که فورا دسترسی مردم به اطلاعات را فراهم کند.»

روند رای‌گیری در انتخابات سراسری پاکستان ساعت ۸ صبح پنجشنبه به وقت محلی آغاز شد و تا ساعت ۵ بعد از ظهر ادامه یافت. بر اساس قوانین کمیسیون انتخابات پاکستان، زمان رای‌گیری در برخی مناطق به‌مدت دو ساعت تمدید شد.

رای‌دهندگان به دو نامزد انتخاباتی در سطح ایالتی و فدرال رای دادند. در این انتخابات پنج هزار و ۱۲۱ نامزد برای مجلس فدرال و حدود ۱۲ هزار و ۶۹۵ نامزد دیگر در سطح ایالت‌ها رقابت کردند. هرچند مشخص نیست که نتایج این انتخابات چه زمانی اعلام خواهد شد، اما مقام‌های کمیسیون انتخابات پاکستان گفته‌اند که اعلام نتایج بیش از دو هفته به طول نخواهد انجامید.

بیشتر از جهان