طالبان به‌دلیل پذیرفته نشدن شروطشان از طرف سازمان ملل، در نشست دوحه شرکت نمی‌کنند

رژیم طالبان به انحصار شدید قدرت و همچنین نقض‌ حقوق بشر و حقوق زنان متهم است

وزارت خارجه طالبان شنبه ۲۸ بهمن (۱۷ فوریه) اعلام کرد که در دومین دور نشست دوحه که روزهای یکشنبه و دوشنبه با حضور آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، با موضوع افغانستان برگزار می‌شود، شرکت نمی‌کنند. 

در بیانیه وزارت خارجه طالبان آمده است که شرط‌های این گروه برای شرکت در نشست دوحه پذیرفته نشدند و زمانی در نشست‌های مشابه شرکت خواهند کرد که «واقعیت‌های افغانستان» درک شوند. 

در این بیانیه ذکر شده است: «امارت اسلامی افغانستان معتقد بود که نشست نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان به رهبری آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در دوحه، پایتخت قطر، فرصت خوبی برای گفت‌وگوهای صلح‌آمیز و سازنده در مورد موضوعات مورد اختلاف است.» 

در این بیانیه آمده است که اگر «امارت اسلامی طالبان» به‌عنوان تنها نماینده رسمی افغانستان در نشست دوحه شرکت کند و گفت‌وگوها بین هیئت افغانستان و سازمان ملل متحد در همه مسائل در سطح بالا وجود داشته باشد، آنگاه مشارکت سودمند خواهد بود، اما به‌دلیل پیشرفت نکردن در این زمینه، طالبان شرکت نمی‌کنند. 

در بیانیه وزارت خارجه طالبان ذکر شده است: «اگر سازمان ملل متحد واقعیت‌های کنونی را درک کند و تحت نفوذ و فشار چند طرف محدود قرار نگیرد و این نکته را در نظر بگیرد که سیستم کنونی افغانستان مانند ۲۰ سال گذشته تحت تاثیر هیچ‌کس نیست، احتمال پیشرفت در مذاکرات با امارت اسلامی افغانستان وجود دارد.» 

در این بیانیه آمده است: «از تکرار تجارب شکست‌خورده ۲۰ سال گذشته پرهیز شود، به‌جای تصمیم‌های تحمیلی، اتهام و فشارهای یک‌جانبه، رویکردی واقع‌بینانه و عمل‌گرایانه در روابط دوجانبه با طرف‌های دیگر اتخاذ شود، می‌توان پیشرفت کرد.» 

این وزارتخانه گفت: «امارت اسلامی در مورد تحریم‌های یک‌جانبه غیرقانونی، فهرست سیاه، آزادسازی ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان از طریق کانال‌های متعدد با سازمان ملل متحد، کشورهای غربی به‌ویژه ایالات متحده آمریکا گفت‌وگوهای متعددی انجام داده است.»  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش‌تر سازمان ملل متحد از طالبان خواسته بود که در نشست دوحه شرکت کنند، اما طالبان تاکید کرده بودند که با وجود یوناما، به انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان نیاز نیست. انتقادهایی به یوناما می‌شود مبنی بر اینکه نتوانسته است با فعالان سیاسی و مخالفان طالبان در خارج از افغانستان ارتباط  برقرار کند و ماموریتش فقط بر داخل این کشور متمرکز بوده است.      

همزمان، معصوم استانکزی، رئیس هیئت مذاکره‌کننده حکومت پیشین افغانستان، در حساب خود در رسانه اجتماعی ایکس نوشت که نباید از نشست دوحه «توقع بیش از حد» داشت. 

او گفت: «بحث‌ها پیرامون نشست دوحه داغ است و تلاش پشت پرده توقعات زیادی ایجاد کرده است. در یک جلسه همه مشکلات حل نمی‌شود، اما فرصتی است که از آن باید استفاده معقول صورت گیرد.»  

«انجمن انسجام دیپلمات‌های جمهوری اسلامی افغانستان» از منصوب شدن نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان استقبال کرده است. 

در اطلاعیه این انجمن آمده است: «[این انجمن] از سازمان ملل متحد و کشورهای دخیل در قضایای افغانستان، می‌خواهد تا در مورد حل مشکلات افغانستان، مطابق منشور این سازمان و کنوانسیون‌های بین‌المللی عمل کنند. افزون بر این، توقع می‌رود تا نماینده سازمان ملل متحد که قرار است به امور صلح افغانستان رسیدگی کند، در تفاهم و تعاملی معنادار با نهادها و جریان‌های که برای بازگشت دموکراسی و تحقق مردم‌سالاری تلاش می‌کنند، کار کند.» 

انجمن انسجام دیپلمات‌ها گفت که افغانستان تحت حاکیمت طالبان به پناهگاه امن گروه‌های تروریستی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بدل شده است. 

این انجمن گفت: «در نبود یک حکومت مسئول و مشروع، خطر تروریسم از افغانستان روزبه‌روز بیشتر شده و این کشور تبدیل به تهدیدی بالقوه علیه امنیت جهانی شده است.» 

«جنبش شنبه‌های ارغوانی» شنبه ۲۸ بهمن در آستانه برگزاری نشست دوحه گفت که رژیم طالبان تغییرپذیر و انعطاف‌پذیر نیست و باید از گزینه‌های بدیل علیه طالبان حمایت شود.  

در اطلاعیه این جنبش آمده است که تجربه دو سال و نیم حاکمیت طالبان نشان می‌دهد که این گروه توانایی تعامل با مردم افغانستان و جامعه جهانی را ندارد و طالبان افغانستان را به پایگاه تروریست‌های بین‌المللی تبدیل کرده‌اند.  

رژیم طالبان به انحصار شدید قدرت و هم چنین نقض‌ حقوق بشر و حقوق زنان متهم است. طالبان به درخواست جامعه جهانی مبنی بر تشکیل حکومت فراگیر اعتنایی نکرده‌اند.  

بیشتر از جهان