«تحریک طالبان پاکستان»، که از متحدان دیرینه طالبان افغانستان است و از زمان بازگشت طالبان به قدرت فعالیتشان را در پاکستان گسترش دادهاند، در تلاشاند یک «امارت کوچک» مشابه ساختار رژیم طالبان افغانستان در پاکستان ایجاد کنند.
کانون پژوهشی میمری که وضعیت خاورمیانه و جنوب آسیا را دنبال میکند، در گزارشی نوشت که تحریک طالبان پاکستان «قصد ایجاد یک امارت کوچک نظامی، ایدئولوژیک و استراتژیک در خیبر پختونخوا پاکستان را دارد، استانی که اکنون وزیرستان جنوبی و شمالی را دربر میگیرد.» خیبر پختونخوا از پایگاههای سنتی طالبان پاکستان است و حضور نظامیان طالبان پاکستان در شهرها، خیابانها و شاهراههای آن برای کنترل مردم و اعمال قوانین سختگیرانه در هفتههای اخیرافزایش یافته است.
در گزارش میمری آمده است در حالی که رژیم طالبان افغانستان به دلیل اعمال قوانین سختگیرانه، ازجمله ممنوعیت تحصیل و اشتغال زنان، زیر فشار جامعه جهانی است، طالبان پاکستان میکوشند تا در مناطق زیر نفوذ خود از عملکرد طالبان افغانستان تقلید کنند.
نورولی محسود، رهبر تحریک طالبان پاکستان، در دسامبر ۲۰۲۱ در سخنانی در مسجد خیبر پختونخوا اعلام کرد که تحریک طالبان پاکستان و امارت طالبان افغانستان یک گروهاند و تفاوتی میان آنان وجود ندارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محسود گفت: «تحریک طالبان، شاخهای از امارت اسلامی افغانستان است و ما بخشی از آنایم.» تحریک طالبان پاکستان، که در سال ۲۰۰۸ و از چندین سازمان شبهنظامی پاکستانی ایجاد شد، روابط نزدیکی با طالبان افغانستان دارد و تا پیش از فروپاشی دولت پیشین افغانستان سنگرها و پناهگاههای مشترکی در پاکستان و شرق افغانستان داشت.
بسیاری از رهبران طالبان افغانستان تا پیش از خروج آمریکا از افغانستان در مدارس دینی و پناهگاههای تحریک طالبان پاکستان زندگی میکردند و به همین دلیل با سلطه طالبان بر کابل حدود ۴۵۰۰ عضو طالبان پاکستان وارد افغانستان شدند. گزارشهای منتشرشده شورای امنیت سازمان ملل از وضعیت امنیتی افغانستان در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ نشان میدهد که شمار زیادی از اعضای طالبان پاکستان همچنان در بخشهای مختلف افغانستان بهویژه در شرق این کشور که هممرز پاکستان است زندگی میکنند و از پناهگاههای خود برای سازماندهی حمله به شهرهای پاکستان استفاده میکنند.
طبق گزارش کانون پژوهشی میمری چنانچه استراتژی طالبان پاکستان به موفقیت برسد، این امارت کوچک ممکن است میان پاکستان و افغانستان نقش بسیار مخربی ایفا کند. این امارت طالبانی در خاک پاکستان میتواند سد مناطق مرزی افغانستان و پاکستان شود و بهویژه خیبر پختونخوا را پیوسته در حال جنگ نگه دارد.
میمری در گزارش خود نوشت که نورولی محسود، که در ژوئن ۲۰۱۸ و پس از کشته شدن مولانا فضلالله رهبری طالبان پاکستان را برعهده گرفت، این گروه را قدرتمندتر کرد و توانست اتحاد بیشتری در میان فرماندهانشان ایجاد کند. در گزارش این مرکز پژوهشی آمده است: «برخلاف گذشته که طالبان پاکستان به شیوه مرکزی اداره میشد، نورولی محسود گسترش این سازمان را بهشکل نامتمرکز در پیش گرفت و به هریک از فرماندهان اختیار داد تا درمورد نحوه اداره گروه تحت امر خود مستقل عمل کند.» براساس این گزارش، نورولی محسود درعینحال از پراکندگی فعالیتهای فرماندهان طالبان پاکستان جلوگیری کرده است و از همه آنان برای برنامه مشخصی که خود مطرح کرده بیعت گرفته است. این گزارش میگوید که طالبان پاکستان برنامه جهادی بیرون از خاک این کشور را در دستور کار ندارد و حوزه عملیات نظامی این گروه نیز عمدتا در خیبر پختونخوا متمرکز است.
افزایش حملههای طالبان پاکستان در دو سال و شش ماه گذشته بارها باعث انتقاد علنی مقامهای پاکستان از پناه گرفتن این گروه در خاک افغانستان شده است. طالبان افغانستان حضور اعضای طالبان پاکستان در خاک افغانستان را رد کردهاند، علاوه بر این گزارشهای شورای امنیت در مورد همکاریشان با این گروه را نیز تکذیب کردهاند.