ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست خبری ۱۴ اسفند، با اشاره به دومین نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی با موضوع وضعیت غزه، دو نشست اخیر این سازمان با موضوع فلسطین را «محصول تلاشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی» و «برخی دیگر از کشورهای عضو این سازمان» خواند.
همچنین وزیران خارجه کشورهای اسلامی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، قرار است روز سهشنبه ۱۵ اسفند در نشست فوری این سازمان در جده شرکت کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی این نشست فوقالعاده را «رخدادی مهم» خواند و با انتقاد از عملکرد این سازمان گفت: «باتوجه به جایگاه و اهمیت سازمان همکاری اسلامی، و اینکه فلسفه تشکیل این سازمان در خصوص مسئله فلسطین بوده است، انتظار این بود که در بازه پنج ماهه جنایتهای صهیونیستی علیه مردم غزه شاهد اقدام موثری از سوی این سازمان میبودیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ناصر کنعانی، با متهم کردن سازمان همکاری اسلامی به اینکه «نقش خود را آنگونه که باید در حمایت از فلسطین ایفا نکرده است»، گفت که این سازمان فردا در معرض «آزمون» قرار دارد تا نشان دهد چه میزان از ظرفیتش را برای حمایت از فلسطین به کار میگیرد.
او در ادامه افزود: «انتظار از رهبران کشورهای اسلامی این است که تصمیمی قوی و با اتفاق آرا در خصوص برداشتن گامی موثر برای دفاع از فلسطین اتخاذ کنند که فوریت موضوع برای توقف جنگ است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه گزارشهای رسمی نشان میدهد ۹۰ درصد مردم غزه دچار گرسنگیاند، گفت: «تکلیف کشورهای اسلامی در جلسه فردای سازمان همکاری اسلامی روشن است.»
وی همچنین افزود: «اولویت اول، پایان جنگ غزه، اولویت دوم، بازگشایی مسیرهای ارسال کمکهای بشردوستانه و اولویت سوم، ممانعت از تحقق کوچاندن مردم غزه است.» او همچنین ادعا کرد که جمهوری اسلامی از هرگونه رخدادی که منجر به توقف فوری جنگ و «تجاوز رژیم صهیونیستی» شود استقبال میکند.
کنعانی، با تکرار مواضع پیشین جمهوری اسلامی، آمریکا و اسرائیل را به «تنشآفرینی» در منطقه متهم کرد و گفت: «مسئولیت هر اقدامی که اسرائیل انجام میدهد برعهده حامیان این رژیم و آمریکا است که با ایفای نقش منفی و سواستفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل باعث ناکارآمدی این شورا در تامین امنیت جهان شدهاند.»
او در ادامه نیز اضافه کرد که جمهوری اسلامی «ائتلافهای وهمی و خودخوانده» در منطقه را یاریرسان نمیداند و معتقد است که این ائتلافها «مخل نظم و امنیت» منطقهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه به سؤالاتی درباره نتایج سفر ابراهیم رئیسی به الجزایر پاسخ داد و گفت که دو کشور درباره مسائل منطقه و تحولات غزه «دیدگاههای مشترک» دارند. او همچنین از افزایش سطح روابط تجاری جمهوری اسلامی و الجزایر خبر داد و گفت اسنادی که در سفر رئیسی به این کشور امضا شد «زمینهساز تحقق اهداف و اراده رهبران دو کشور برای توسعه مناسبات در همه زمینههای تجاری است».
ناصر کنعانی درباره جنگ روسیه و اوکراین نیز ادعا کرد که جمهوری اسلامی، آماده میانجیگری دراینباره است و از راهحل سیاسی برای حل بحران اوکراین استقبال میکند. او بار دیگر ارسال سلاح به روسیه برای استفاده علیه اوکراین را انکار کرد و مدعی شد «کشورهایی که به اوکراین سلاح دادند و موجب آتشافروزی بیشتر شدند» این «اتهام» را به جمهوری اسلامی میزنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال اذعان کرد که روابط تهران و مسکو در زمینههای مختلف «گسترده» است و جمهوری اسلامی «براساس حقوق شناختهشده خود همکاریهای دوجانبه را با کشورهای دوست ادامه میدهد».
کنعانی درباره مسئله تامین حقآبه دریاچه هامون از رودخانه هیرمند نیز گفت: «مقامات سرپرستی افعانستان هم پایبندی خودشان بر این معاهده را اعلام کردند و انتظار داریم مقامات افعانستان فراتر از اظهارات، حقوق آبی ایران را تامین کنند.»
او درباره سرمایهگذاری طالبان در چابهار نیز ادعا کرد که همکاری جمهوری اسلامی با طالبان در راستای «کمک به ثبات و توسعه افغانستان» است و «اقتصادیسازی مرزها به تامین امنیت دو کشور کمک میکند»، و در ادامه افزود: «جمهوری اسلامی از منظر اخلاقی، سیاست همسایگی و پیوند عمیق خویشاوندی، افغانستان را برای خود ضرورت تلقی میکند و در این چارچوب توسعه همکاریهای اقتصادی مبتنی بر منافع دو کشور را کمک کننده به اصول میداند و تلاشهای لازم را انجام میدهد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بیانیه اخیر کشورهای عربی درباره میدان گازی آرش نیز گفت که مقامهای جمهوری اسلامی با مقامهای کویت درباره «تداوم مذاکرات فنی و حقوقی» صحبت کردهاند و «طرح ادعاهای یکجانبه» را درباره حق استفاده از میدان گازی آرش قابل قبول نمیدانند. او درباره بیانیه کشورهای حاشیه خلیجفارس با موضوع مالکیت جزایر سهگانه نیز گفت: «همواره براساس قوانین بینالمللی بر این حق خود تاکید کردیم و شورای همکاری خلیج فارس در جایگاهی نیست که بخواهد در این ارتباط اظهار نظر کنند.»
کنعانی در ادامه افزود: «صدور بیانیههای یکطرفه نافی فضای مثبت روابط میان ایران با کشورهای منطقه است و ایران انتظار دارد که همسایگان با رویکرد واقع گرایانه از اظهارات واهی پرهیز کنند.»
این مقام دولتی، درباره توافقنامه امنیتی جمهوری اسلامی و عراق نیز گفت که این توافقنامه «تا حدود قابلتوجهی اجرایی شده است و دولت عراق هم در این زمینه خود را متعهد میبیند.»
کنعانی درباره خط لوله مشترک ایران و پاکستان، که با تصمیم دولت این کشور متوقف شده بود، گفت که بهدنبال پیگیری مقامهای جمهوری اسلامی و مذاکره مستمر هیئتهای انرژی دو کشور، طرف پاکستانی متعهد شد فاز اول این پروژه را به طول ۸۰ کیلومتر اجرایی کند. به گفته او، اجرای این پروژه در کمیته انرژی دولت پاکستان هم تصویب شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خودسوزی یک نظامی آمریکایی در حمایت از فلسطین گفت: «اینها صداهای رسایی است که همه جهان شنیدند و بعید است که دولتمردان آمریکا نشنیده باشند و اگر آنها بهایی برای ملت خود قائل هستند باید جنگ غزه را متوقف و به حرف مردم کشور خود و جهان گوش کنند و دست از حمایت از رژیم صهیونیستی بردارند.»
کنعانی درباره انتخابات آتی ریاستجمهوری در آمریکا نیز مدعی شد که جمهوری اسلامی این موضوع را داخلی میداند و در آن دخالت نمیکند. او با متهم کردن آمریکا به دخالت در امور ایران گفت: «آمریکا در جایگاهی نیست که در ارتباط با انتخابات در ایران موضعگیری و مداخله کند.» او همچنین با بیان اینکه تغییر دولتها در آمریکا تغییری در تعهد به برجام ایجاد نمیکند، درباره برجام نیز گفت که «کانالهای دیپلماتیک همچنان با واسطه فعال»اند.