وزارت معارف (آموزش و پرورش) رژیم طالبان در روز چهارشنبه اول فروردین ۱۴۰۳ آغاز سال تحصیلی جدید در افغانستان را اعلام کرد.
طالبان که جشن گرفتن نوروز و سال نو را حرام میدانند، روز نخست سال را روز آغاز سال تحصیلی نامگذاری کردهاند. مولوی حبیبالله آغا، وزیر معارف طالبان، در پیامی به این مناسبت فرمان داد: «تمامی دانشآموزان و معلمان باید صورت و سیرتشان مطابق اصول اسلامی باشد و از پوشیدن لباسهایی که برخلاف اصول اسلامی و فرهنگ افغانستان است، خودداری کنند.» او از «نهادهای خیریه بینالمللی» هم خواست به این وزارتخانه کمک کنند تا زمینه تحصیل تعداد بیشتری از دانشآموزان را فراهم کنند.
پیش از ظهر چهارشنبه هم همایشی در مدرسه امانیه شهر کابل به مناسبت آغاز سال جدید تحصیلی برگزار شد که در آن شماری از مقامهای طالبان سخنرانی کردند اما در سخنان هیچ یک از مقامهای طالبان به وضعیت تحصیل و اشتغال زنان و دختران اشارهای نشد.
عبدالسلام حنفی، معاون نخستوزیر طالبان، در این همایش ادعا کرد که تلاش برای بهبود کیفیت آموزش در افغانستان جریان دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مولوی حبیبالله آغا نیز در این همایش گفت که طالبان در زمینه بهبود کیفیت آموزش دستاوردهایی داشتهاند و اکنون روستاهای دوردست نیز مدرسه دارند.
وزیر معارف طالبان در شرایطی که از زمان بازگشت این گروه به قدرت، تحصیل دختران در افغانستان به دوره ابتدایی (تا کلاس ششم) محدود شده و تحصیل در دانشگاه و اشتغال هم محروم شدهاند، مدعی شد: «یگانه راه رهایی از وابستگی به بیگانگان این است که فرزندان وطن را به علوم دینی و علوم روز مجهز کنیم. ما برای تحقق این هدف از تمام امکانات استفاده میکنیم.»
مولوی حبیبالله افزود که مهمترین فایده تحصیل علم، «دستیابی به اهداف دنیوی و اخروی» است و به همین دلیل ضروری است که در زمینه آموزش، تسهیلاتی فراهم شود.
از زمان بسته شدن درهای مدارس و دانشگاهها به روی دختران و همچنین صدور بیش از ۵۰ فرمان رهبر طالبان علیه فعالیتها و آزادیهای زنان، اعتراضهای گستردهای در داخل و خارج از افغانستان شکل گرفت اما طالبان نهتنها فرمانهای صادرشده علیه زنان را لغو نکردند، بلکه محدودیتها را افزایش هم دادند.
رینا امیری، فرستاده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر افغانستان، روز سهشنبه در نشستی در آمریکا، بسته ماندن درهای مدارس و دانشگاههای افغانستان به روی دختران را «دلخراش» خواند و گفت در رویکرد طالبان در این زمینه تغییری دیده نمیشود.
از زمان فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، دولتهای جهان حدود هشت میلیارد یورو به افغانستان کمک کردهاند که بخشی از این کمکها برای سرپا نگه داشتن مدارس و مراکز آموزشی هزینه شد. حقوق ماهانه تعدادی از معلمان، پزشکان و سایر نیروهای کار در بخش آموزش و بهداشت را هم سازمانهای بینالمللی از جمله کمیته بینالمللی صلیب سرخ و صندوق کودکان سازمان ملل متحد میپردازند.
همزمان با آغاز سال جدید تحصیلی در افغانستان، اتحادیه اروپا از کمک ۲۵ میلیون یورویی برای حمایت از تحصیل کودکان در افغانستان خبر داد. یوتا اورپیلنن، کمیسر اتحادیه اروپا، گفت این مبلغ به صندوق کودکان سازمان ملل سپرده میشود تا برای آموزش به کودکان افغان هزینه شود.
تا به حال هیچ یک از دولتهای جهان رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است. محروم کردن زنان و دختران از حق تحصیل و اشتغال، سرکوب منتقدان و نقض گسترده حقوق بشر از دلایلی دانسته میشوند که به انزوای بینالمللی طالبان منجر شدهاند.