اوکراین ادعای روسیه درباره حمله به نیروگاه اتمی زاپوریژیا را رد کرد

این اولین بار پس از نوامبر ۲۰۲۲ است که زاپوریژيا، بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا، مستقیم هدف قرار می‌گیرد

زاپوریژیا بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای در اروپا است‌ــAFP

پس از آنکه روسیه مدعی شد اوکراین روز یکشنبه سه بار به نیروگاه اتمی زاپوریژیا، تحت کنترل روسیه، حمله کرده است، کی‌یف اعلام کرد که هیچ ارتباطی با این حملات ندارد.

به گزارش رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که کارشناسانی در زاپوریژیا دارد، اعلام کرد این اولین بار پس از نوامبر ۲۰۲۲ است که این نیروگاه هسته‌ای مستقیم هدف قرار می‌گیرد. این آژانس هشدار داد که چنین حملاتی امنیت هسته‌ای را به خطر می‌اندازد.

زاپوریژيا، بزرگ‌ترین نیروگاه اتمی اروپا است که در خاک اوکراین قرار دارد و نیروهای روسیه مدت کوتاهی پس از تهاجم نظامی به این کشور در سال ۲۰۲۲، کنترل آن را به دست گرفتند. هم مسکو و هم کی‌یف بارها یکدیگر را متهم کرده‌اند که با حمله به این نیروگاه، یک حادثه هسته‌ای به وجود خواهند آورد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سازمان دولتی انرژی هسته‌ای روسیه به نام «روس‌اتم» در بیانیه‌ای مدعی شد که اوکراین روز یکشنبه سه بار با هواپیماهای بدون‌سرنشین به نیروگاه زاپوریژیا حمله کرده است.

مقام‌های روس‌اتم تاکید کردند که نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا هدف حملات بی‌سابقه‌ هواپیماهای بدون سرنشین قرار گرفته که تهدیدی مستقیم برای امنیت نیروگاه است. با این حال در این بیانیه این شرکت آمده که «سطح تشعشعات در نیروگاه و مناطق اطراف آن تغییری نکرده است».

در سوی دیگر یک مقام اطلاعاتی اوکراین گفت که کی‌یف هیچ ارتباطی با این حمله ندارد و این اقدام از سمت خود روس‌ها انجام شده است. آندری یوسف، سخنگوی سازمان اطلاعات مرکزی اوکراین، گفت: «کی‌یف در هیچ اقدام تحریک‌آمیزی علیه این نیروگاه شرکت نداشته است». او در ادامه تاکید کرد که «روسیه این نیروگاه را به طور غیرقانونی اشغال کرده است.»

با این حال ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه از رهبران کشورهای جهان به‌ویژه در غرب خواست که این حمله را به عنوان «تروریسم هسته‌ای» محکوم کنند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که کارشناسانش سه حمله پهپادی را تایید کرده‌اند. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در بیانیه‌ای گفت: «چنین حملاتی خطر یک حادثه هسته‌ای بزرگ را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد و باید فورا متوقف شود.»

تاسیسات زاپوریژیا در سال ۲۰۲۲ تولید برق را متوقف کرد، اما برای خنک کردن یکی از راکتورهایش به منبع برق دائمی نیاز دارد، به این معنی که کاملا خاموش نیست.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه گذشته اعلام کرد که کارشناسان این نیروگاه به مدت یک هفته هر روز صدای انفجار شنیده‌اند. در آن زمان، رافائل گروسی گفت: «بیش از دو سال است که ایمنی و امنیت هسته‌ای در اوکراین دائما در خطر بوده است. ما مصمم‌ایم که هر کاری می‌توانیم انجام دهیم تا خطر یک حادثه هسته‌ای را به حداقل برسانیم.»

بیشتر از جهان