نیویورکتایمز روز سهشنبه در گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران حدود دو سال است که با استفاده از یک شبکه مخفی چندملیتی متشکل از عوامل اطلاعاتی، گروههای تروریستی و باندهای جنایتکار، کرانه باختری را غرق سلاح کرده است؛ اقدامی که بهعنوان بخشی از راهبرد چندجانبه تهران علیه تلآویو به شمار میرود.
بر اساس این گزارش، به نقل از سه مقام ناشناس از جمهوری اسلامی، اسرائیل و ایالات متحده، بسیاری از این کالاها در یکی از دو مسیری که از ایران، عراق، سوریه، لبنان، اردن و اسرائیل میگذرد، قاچاق میشوند. به گفته منابع ایرانی، این عملیات به مردم محلی بستگی دارد که چطور سلاحها را از اردن به کرانه باختری منتقل کنند.
منابع آگاه به تایمز گفتهاند که جمهوری اسلامی گروه تروریستی خاصی را که در کرانه غربی رود اردن برای تامین تسلیحات فعالیت میکند، مشخص نکرده است اما به منظور «برانگیختن ناآرامی» علیه اسرائیل به هر طریق تلاش میکند سراسر این منطقه را مملو از سلاح کند.
در این گزارش آمده است که عملیات مخفیانه قاچاق تنشها را در کرانه باختری تشدید کرده و به خشونتهای بیشتر دامن زده است؛ آن هم در شرایطی که نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در لبنان، عراق و یمن به حملاتشان علیه اسرائیل ادامه میدهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل پس از اول آوریل و حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق به اوج رسید. مقامهای اسرائیلی، ایرانی و آمریکایی به تایمز گفتند که محمدرضا زاهدی یکی از هفت عضو سپاه پاسداران که در این حمله کشته شد، فرمانده عملیات مخفی جمهوری اسلامی در سوریه و لبنان بود که از طریق آن برخی تسلیحات به کرانه باختری منتقل میشد.
تایمز به نقل از مقامهای آمریکایی و ایرانی و دو مقام اسرائیلی اضافه کرد که بخش مهمی از مسیر قاچاق در روز ۲۶ مارس هدف حمله هوایی اسرائیل به شرق سوریه قرار گرفت که گفته میشود بیش از ۱۵ کشته به جا گذاشت.
بر اساس این گزارش، بیشتر تسلیحات قاچاقشده، اسلحههای سبک مانند تفنگهای دستی و تهاجمی بودهاند، هرچند مشخص نیست جمهوری اسلامی در کل چه تعداد سلاح به کرانه باختری فرستاده است. مقامهای اسرائیلی تاکید کردند که در محمولههای قاچاق سلاحهای پیشرفتهای چون موشکهای ضدتانک و آرپیجی هم وجود داشته است.
شینبت (سازمان اطلاعاتی اسرائیل) روز ۲۵ مارس فاش کرد که توطئه جمهوری اسلامی را برای قاچاق سلاحهای پیشرفته به کرانه باختری خنثی و یکی از مقامهای ارشد فتح ساکن لبنان را شناسایی کرده است.
امیر سعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل، در خصوص این عملیات قاچاق اظهارنظری نکرد، اما به تایمز گفت که تهران فکر میکند «تنها راه موثر برای مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی مقاومت مسلحانه است».
دو نفر از مقامهای آمریکایی گفتند که برخی از این سلاحها از سوریه به لبنان میروند و در آنجا، گروههای تبهکار در مرز اسرائیل آنها را تحویل میگیرند و به کرانه باختری منتقل میکنند. به گفته یک تحلیلگر، این مسیر دشوار است، زیرا نیروهای حافظ صلح سازمان ملل و نیروهای دفاعی اسرائیل مرزهای لبنان را بهشدت کنترل میکنند و پیوسته آنجا در حال گشتزنیاند.
به گزارش تایمز، یکی دیگر از مسیرهایی که این تسلیحات از طریق آن ارسال میشود، از سوریه و اردن میگذرد که مرزی تقریبا ۴۸۰ کیلومتری با اسرائیل دارد.
در ماه آوریل، اسرائیل در گذرگاه مرزی یک قانونگذار اردنی به نام عماد العدوان را با دهها تفنگ تهاجمی و ۲۰۰ قبضه اسلحه دستی دستگیر کرد، در حالی که معلوم نبود منبع این سلاحها چه بوده است.
در ماه اوت گذشته هم پس از انهدام یک شبکه قاچاق اسلحه در امتداد مرز اردن، ارتش اسرائیل اعلام کرد که «افزایش قابلتوجه» تلاش برای قاچاق سلاح از اردن را شاهد بوده است.
به گفته یکی از کارشناسان گفتوگوکننده با نیویورک تایمز، تمرکز جمهوری اسلامی ایران بر کرانه باختری ناشی از فهم این موضوع است که در آیندهای نزدیک، دسترسی به غزه بسیار دشوارتر از گذشته خواهد بود.