درختان پارک چیتگر برای سر بریدن شماره‌گذاری شده‌اند

مدیران شهرداری ادعا می‌کنند که درختان پارک‌‌های جنگلی‌ به دلیل خشکی و آفت‌زدگی قطع می‌شوند

در تصویر دو درخت قطع‌شده در پارک جنگلی چیتگر دیده می‌شود‌ــ‌ برنا

شهرداری تهران، در ادامه برنامه سازمان‌یافته قطع درختان، شمار قابل‌توجهی از درختان پارک جنگلی چیتگر را برای سر بریدن شماره‌گذاری کرد. تصاویری هم که به‌تازگی در شبکه‌های اجتماعی فراگیر شد‌ه‌اند، نشان می‌دهد که دست‌کم دو هزار و ۷۰۷ درخت در پارک جنگلی چیتگر قرار است قطع شوند.

کنشگران محیط زیست می‌گویند خشک شدن درختان پارک‌ جنگلی‌ها از جمله پارک چیتگر عامدانه است و شهرداری تهران نه‌تنها با عاملان خشک کردن درختان برخورد نمی‌کند که شواهد نشان می‌دهد از خشکی و قطع درختان سود می‌برد.

طی روزهای اخیر، برخی منابع رسانه‌ای از خیز شهرداری برای قطع درختان پارک چیتگر و سرخه‌حصار خبر دادند و مدعی شدند که قرار است به جای این درختان هتل ساخته شود.

اوایل اردیبهشت، رضا بیانی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، در واکنش به خشک شدن درختان پارک‌های چیتگر و سرخه‌حصار به خبرگزاری برنا گفت که شهرداری تهران متولی حفاظت از پارک‌ جنگلی‌ها است و باید پاسخگوی قطع درختان این پارک‌ها باشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اما شهرداری تهران قطع عامدانه درختان را انکار می‌کند و مدعی است که درختان به دلیل آفت‌زدگی و خشک شدن و با هدف «رفع خطر» قطع می‌شوند. در مقابل، کشنگران و کارشناسان شهری تاکید دارند که در خشک شدن درختان تهران دست‌هایی پنهان دخیل‌اند و این درختان عامدانه خشک می‌شوند.

آذرماه گذشته که شهرداری تهران قطع ۸۰۰ درخت پارک جنگلی چیتگر را تایید کرد، مدعی شد که این درختان به دلیل خشک شدن و آفت‌زدگی قطع می‌شوند. در همین زمینه، هادی نصیری، رئیس اداره فضای سبز منطقه ۲۲، ادعا کرد که این تعداد درخت به آفت «سوسک پوست‌خوار» مبتلا شده‌اند و باید هرچه سریع‌تر قطع شوند.

او همچنین گفت که روند اخذ مجوز برای قطع این درختان چهار ماه طول کشیده است و در این مدت، درختان آفت‌زده با چکش کاری، پلاک‌کوبی و علامت‌گذاری برای قطع شناسایی شده‌اند.

ابوالفضل لولایی، مسئول فنی اداره منابع طبیعی تهران، نیز به خبرگزاری مهر گفت که درختان جدید، جایگزین درختان قدیمی می‌شوند. با وجود این ادعا، تصاویری که از پارک جنگلی چیتگر بیرون می‌آید نشان می‌دهد که تعداد درختان این پارک هر روز کمتر می‌شود.

خلاصه ماجرا این است که مسئولان سازمان منابع طبیعی شهرداری تهران را به اهمال در محافظت از درختان پارک‌های جنگلی متهم می‌کنند و مدیران شهری هم مدعی‌اند که شرکت آبفا با خودداری در آبرسانی به درختان پارک چیتگر در خشک شدن آن‌ها مقصر است.

پیش‌تر که ماجرای خشکی درختان این پارک خبرساز شد، علی‌محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران، گفت که طبق مذاکره با آبفا، آبرسانی ۴۰۰ لیتر در ثانیه برای چیتگر پیش‌بینی شده ولی در حال حاضر ۵۰ لیتر آب در ثانیه به این پارک اختصاص می‌یابد. علیرضا رحمتی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست تهران، نیز خشکی درختان پارک‌های سرخه‌حصار، چیتگر و آزادگان را به تغییرات اقلیمی و کمبود آب ارتباط داد. این در حالی است که مهدی پیرهادی، عضو سابق شورای شهر، پیش‌تر با تایید عامدانه بودن خشک شدن درختان گفته بود: «برخی علاقه‌مند به خشک شدن درختان‌اند و اگر رئیس قوه قضاییه در این زمینه دغدغه دارد، باید دستور پیگیری برای این موضوع را بدهد.»

محمد متینی‌زاده، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، نیز به‌تازگی ادعای مسئولان شهری مبنی بر اینکه درختان پس از خشک شدن و آفت‌زدگی قطع می‌شوند، زیر سوال برد و گفت که درختان تهران هم مانند درختان زاگرس در نتیجه نرسیدن آب و غذا ضعیف و گرفتار آفت می‌شوند و به هیچ‌وجه نباید باور کرد خشک شدن درختان در آفات و بیماری‌ها ریشه دارد.

او با بیان اینکه این اتفاق در پارک‌ جنگلی‌ها «عامدانه یا ناآگاهانه» رخ می‌دهد، تایید کرد که «به درخت‌ها آن‌ها آب نمی‌دهند تا خشک شوند». به گفته این استاد دانشگاه تاکنون حدود ۱۶ هزار پایه درخت در پارک‌ جنگلی‌های تهران «عامدانه» خشک شده‌اند که عدد بسیار قابل‌توجهی است.

پیش‌تر ناصر امانی، عضو شورای شهر، هم افشا کرده بود که شهرداری طی دو سال اخیر بارها با هدف پیشبرد ساخت‌وسازها برای جابه‌جایی و انتقال درختان اقدام کرده است.

در هفته‌های اخیر، موضوع قطع درختان پارک‌ قیطریه و پارک لاله به بهانه ساخت مسجد و فرهنگسرا هم در کانون توجه کارشناسان و رسانه‌ها قرار گرفت و انتقادهای زیادی را متوجه شهرداری تهران کرد.